10. Prima femeie care ia premiul Nobel pentru economie

10. Prima femeie care ia premiul Nobel pentru economieElinor Ostrom (foto) si Oliver E. Williamson au primit premiul Nobel pentru economie, a anuntat nobelprize.org.

Elinor Ostrom – prima femeie de pe lista laureatilor pentru economie - a primit premiul Nobel pentru "pentru analiza guvernarii economice", iar Oliver Williamson pentru "analiza guvernarii economice si a limitarilor firmelor".

Elinor Ostrom a demonstrat cum proprietatea comuna poate fi gestionata de asociatii de utilizatori, in timp ce Oliver Williamson a dezvoltat teoria potrivit careia firmele servesc ca solutie pentru rezolvarea conflictelor, potrivit Comitetului Nobel care a decernat, luni, premiul pentru economie.



9. Record in ultimele 6 luni: 4,2940 lei/euro

9. Record in ultimele 6 luni: 4,2940 lei/euroCursul de referinta anuntat de miercuri la BNR a urcat cu 0,1%, pana la 4,2940 lei/euro, in urma deprecierii leului in prima parte a sedintei, pe fondul turbulentelor politice generate de caderea Guvernului, dupa care moneda nationala a recuperat teren, probabil ca urmare a interventiei BNR.

Cursul de schimb afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu a mai atins un nivel atat de ridicat din 23 martie, cand era de 4,2946 lei/euro. Miercuri, banca centrala afisase un curs de referinta de 4,2897 lei/euro.

"Leul s-a depreciat in primele tranzactii, in principal ca urmare a turbulentelor politice, dar cursul nu a reusit sa treaca de plafonul de 4,30 lei/euro, probabil ca urmare a interventiei bancii centrale", a declarat, pentru NewsIn, Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank Romania.

8. Lansare cu scantei pe piata de consultanta imobiliara

8. Lansare cu scantei pe piata de consultanta imobiliaraCompania britanica de consultanta imobiliara a intrat pe piata din Romania, biroul local fiind condus de Dan Ionascu, fostul sef al departamentului de evaluari din cadrul consultaltantului Cushman & Wakefield. Ionascu a anuntat oficial noua companie, declarand ca a luat cu el tot departamentul de evaluari al Cushman.

De cealalta parte, reprezentantii Cushman & Wakefield il acuza pe Dan Ionascu ca a atins indirect imaginea companiei si declara ca informatiile din comunicatul Parker Lewis sunt false.

Parker Lewis isi propune pentru anul viitor sa atinga o cifra de afaceri de patru milioane de euro, dupa ce investitia in lansarea consultantului pe piata a fost de aproape un milion de euro, potrivit lui Dan Ionascu.

7. Vanzarile Carrefour, in scadere in primele noua luni

7. Vanzarile Carrefour, in scadere in primele noua luniFiliala locala a grupului Carrefour a inregistrat vanzari de 809 milioane de euro in primele noua luni ale anului, in scadere cu 1,2% fata de perioada ianuarie-septembrie 2008, in vreme ce in trimestrul trei vanzarile au fost de 277 milioane de euro, in scadere cu 11% fata de T3 2008, a anuntat retailerul francez.

Conform datelor publicate joi de grupul francez, in primele noua luni din 2008 Carrefour a inregistrat in Romania vanzari de 819 milioane euro, in vreme ce in T3 2008 vanzarile au fost de 312 milioane euro.

La un curs de schimb constant, vanzarile din Romania au avansat cu 14,9% in perioada ianuarie-septembrie, respectiv cu 5,2% in trimestrul al treilea, potrivit rezultatelor financiare publicate de grupul francez, citate de NewsIn.

6. Un sfert din angajati au disparut din companiile private din Romania

6. Un sfert din angajati au disparut din companiile private din RomaniaNumarul angajatilor din companiile private din Romania s-a redus cu un sfert ,in august 2009, fata de inceputul crizei - luna iunie 2008-, in contextul scaderii fondului brut de salarii si a numarului de ore de concediu medical, arata un studiu prezentat de compania Paylogic.

In perioada analizata, fondul brut de salarii s-a diminuat cu 18%, iar numarul de ore de concediu medical a scazut cu 30 procente.

Mai mult, a fost inregistrata o scadere cu 47% a primelor brute pe angajat si cu 74% a numarului de ore suplimentare efectuate in companiile private.

5. Guvernul redistribuie 220-280 mil. euro in Prima Casa

5. Guvernul redistribuie 220-280 mil. euro in Prima CasaGuvernul va retrage 220-280 milioane euro de la 7-8 banci implicate in programul Prima Casa, care au consumat foarte putin din plafonul garantiilor atribuite si va redistribui sumele bancilor care au acordat cele mai multe credite, a spus presedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM.

Astfel, reprezentantul FNGCIMM, Aurel Saramet, a precizat ca 7-8 banci au consumat intre 0 si 3% din plafoanele de garantii, iar sumele nefolosite vor fi redistribuite.

El a precizat, dupa intalnirea cu premierul Emil Boc, ca primele banci in functie de creditele acordate sunt BRD, BCR, Banca Transilvania, Alpha Bank, Volksbank si Raiffeisen Bank, iar primele patru banci acopera 88% din totalul sumelor consumate pana acum.

4. CVC Capital Partners a evaluat producatorul Bergenbier la peste 250 mil. euro

4. CVC Capital Partners a evaluat producatorul Bergenbier la peste 250 mil. euro”Aceasta tranzactie reflecta valoarea reala a operatiunilor din Europa Centrala”, au declarat pentru Wall-Street reprezentantii Anheuser-Busch InBev, liderul mondial din productia de bere, care a vandut pentru 2,2 miliarde de dolari (1,5 mld. euro) activele din operatiunile din Europa Centrala si de Est, inclusiv din Romania, catre fondul de private equity CVC Capital Partners.

Cel putin cinci fonduri de investitii au fost interesate sa cumpere activele din Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Muntenegru, Romania si Serbia. Printre clientii interesati de tranzactie s-a numarat si rivalul SAB Miller.

Din vanzarea InBev Romania grupul a obtinut intre 250 si 300 de milioane de euro, potrivit estimarilor oferite Wall-Street de mai multi consultanti in fuziuni si achizitii de pe pe piata locala.

3. FMI refuza sa negocieze cu Romania in absenta unui guvern

3. FMI refuza sa negocieze cu Romania in absenta unui guvernO misiune a Fondului Monetar International va veni in Romania imediat ce noul cabinet se va forma pentru a incepe discutiile cu autoritatile romane privind cea de-a doua evaluare a programului convenit cu tara noastra, potrivit lui Jeffrey Franks, seful misiunii FMI pentru Romania.

Jeffrey Franks precizeaza ca FMI urmareste cu atentie evolutia situatiei politice din Romania, dar nu anticipeaza o intrerupere a acordului stand-by negociat cu tara noastra sau o schimbare a acestuia.

"O misiune care sa inceapa discutiile cu autoritatile vizand a doua evaluare a modului de derulare a acordului este asteptata sa aiba loc imediat ce noul cabinet va fi format", a declarat seful misiunii FMI in Romania, potrivit unui comunicat de presa.

2. Basescu l-a propus pe Lucian Croitoru in functia de premier

2. Basescu l-a propus pe Lucian Croitoru in functia de premierPe 15 octombrie, presedintele Traian Basescu a anuntat ca propunerea sa de premier este Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR. El a mai spus ca propunerea corespunde dezideratelor partidelor care au dorit un sef de Executiv desemnat, mai putin PDL, care a dorit un om politic pentru aceasta functie.

Basescu a adaugat ca Lucian Croitoru i-a facut o impresie de "profund profesionist" si ca nominalizarea sa corespunde dezideratului de a avea un premier cunoscator al problemelor economice."Sigur, el va trebui sustinut de partide", a spus Basescu.

Potrivit articolului 103, presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.

Acelasi articol spune la alineatul urmator ca persoana desemnata pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Astfel, potrivit acestor norme, Croitoru trebuie sa vina in Parlament cu Cabinetul pana pe 26 octombrie.

1. Prima cadere a unui Guvern prin motiune

1. Prima cadere a unui Guvern prin motiunePe 13 octombrie, motiunea de cenzura care a determinat prima cadere a unui Guvern postdecembrist a fost votata in Parlament. Guvernul Boc a cazut cu 254 de voturi pentru, devenind primul guvern din Romania schimbat printr-un astfel de demers.

Dupa adoptarea motiunii de cenzura, premierul Emil Boc a declarat ca PNL si PSD au adoptat motiunea pentru ca parlamentarii celor doua entitati politice au vrut sa se asigure ca nu isi pierd privilegiile. “PDL a pierdut o batalie, dar nu si razboiul”, a spus Emil Boc, citat de NewsIn.

Presedintele a tinut sa-i multumeasca public lui Emil Boc pentru eforturile depuse in ultimele luni de guvernare. “Pentru curajul cu care a condus guvernul si masurile pe care le-a luat, doresc sa multumesc public domnului Emil Boc, pentru efortul extraordinar pe care l-a facut in aceasta perioada”, a declarat Traian Basescu.