Finlanda

FinlandaFinlanda ocupa locul intai intr-un top al celor mai prospere populatii din 104 state realizat de Legatum Institute, o firma de cercetare cu sediul in Londra.

Astfel, tara celor o mie de lacuri ocupa primul loc clasamentul prosperitatii, nu doar in probleme monetare, cat si in privinta nivelului de dezvoltare atins de democratie. In 2008, Finlanda ocupa locul trei in topul intocmit de Legatum Institute.

Totusi, Finlanda a inregistrat o scadere anuala a economiei de 9,4% la sfarsitul celui de-al doilea trimestru, inregistrand cea mai importanta contractie dintre toate tarile apartinand zonei euro.

Cititi aici mai multe stiri de Ultima Ora publicate de Wall-Street



Elvetia

ElvetiaElvetia ocupa locul doi in clasamentul celor mai prospere tari, fiind tot pe pozitia secunda in functie de fundamentele economice.

Ca metodologie de realizare a indicelui au fost luati in considerare mai multi factori: fundamentele economice, antreprenoriatul si inovatia, institutiile democratice, educatia, sistemul sanatatii, siguranta si securitatea, guvernanta, libertatea personala si capitalul social din fiecare tara.

Suedia

SuediaLocul trei este ocupat de Suedia, care sta cel mai bine la antreprenoriat si inovatie (locul 3) si la capitalul social din tara nordica (locul 3).

In analiza institutului londonez, prosperitatea include, atat bunastarea materiala cat si factorii care contribuie la calitatea vietii.

Economia Suediei s-a comprimat cu 6,3% in al doilea trimestru din 2009, dupa ce si in primele trei luni din acest an a inregistrat o scadere tot de 6,3% fata de perioada similara din 2008, pe fondul unei reduceri importante a cererii pentru bunurile de export.

Danemarca

DanemarcaDanemarca ocupa locul patru in functie de prosperitatea populatiei, tara inregistrand cel mai bun punctaj la guvernanta tarii si al doilea scor la capitolul educatie.

Tara nordica nu sta foarte bine la capitolul fundamentelor economice, ocupand locul 15 in functie de acest indicator.
De altfel, Danemarca a fost prima economie din cadrul Uniunii Europene care a intrat in recesiune din primul trimestru al acestui an.

Norvegia

NorvegiaNorvegia ocupa locul cinci in clasamentul statelor prospere, ocupand insa prima pozitie din cele 104 state in functie de educatie, siguranta si securitate si libertate personala.

In functie de fundamentele economice, Norvegia ocupa locul 18.

Economia Norvegiei a iesit din recesiune dupa ce produsul intern brut (PIB) al tarii a crescut cu 0,3% in al doilea trimestru.

Economia norvegiana scazuse cu 1,3% in primul trimestru din 2009 si cu 1% in ultimul trimestru din 2008.

Australia

AustraliaAustralia este cea mai bine pozitionata tara din afara Europei, ocupand locul sase. Tara de la antipozi ocupa locul sapte in functie de fundamentele economice.

Economia Australiei a intrat in aprilie in recesiune, prima din 1991, in ciuda coborarii dobanzii cheie si a ajutoarelor guvernamentale oferite.

Ultima data cand economia australiana a intrat in recesiune a fost in 1991.

Guvernul australian a implementat deja doua mari pachete de stimuli, in incercarea de a ajuta economia. Totusi, Australia a devenit luna aceasta primul stat din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), un forum al statelor dezvoltate ale planetei, ce a majorat nivelul dobanzii cheie, de la 3% la 3,25%.

Canada

CanadaCanada ocupa locul sapte cinci in topul celor mai prospere state, plusurile tarii fiind libertatea personala (locul trei) si antreprenoriat si inovatie (locul patru).

Canada a intrat in recesiune la finele anului trecut.




Olanda

OlandaLocul opt este ocupat de un alt stat european, Olanda, tara care ocupa locul trei la fundamente economice, dar sta cel mai rau la institutii democratice, criteriu dupa care este pozitionat pe locul 19.

Produsul intern brut (PIB) al Olandei a scazut in al doilea trimestru cu 0,9% fata de primele trei luni ale anului.

Economia Olandei s-a comprimat in al doilea trimestru cu 5,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cel mai mare declin de la cel de-al doilea Razboi Mondial.

SUA

SUAStatele Unite ale Americii ocupa doar locul noua in clasamentul celor mai prospere populatii din 104 state, in functie de eficienta in stimularea economiei si a bunastarii sociale.

SUA sunt lidere la antreprenoriat si inovatie, ocupa locul doi in functie de institutiile democratice, dar sunt trase in jos de sistemul de sanatate (locul 27)

Economia SUA s-a contractat in perioada aprilie-iunie cu doar 0,7% fata de acelasi interval din 2008, dupa o scadere de 6,4% in primul trimestru.

Noua Zeelanda

Noua ZeelandaNoua Zeelanda ocupa pozitia a zecea in clasamentul intocmit in functie de in functie de eficienta in stimularea economiei si a bunastarii sociale.

Cea mai tanara tara de pa Terra ocupa primul loc in functie de capitalul social din cele 104 tari monitorizate de de Legatum Institute.

Romania - locul 48

Romania - locul 48Romania ocupa locul 48 in clasament, situandu-se sub Bulgaria (locul 46) si Republica Ceha (25), Polonia (29), dar peste Turcia (locul 69), Ucraina (locul 61), Rusia (69).

Romania ocupa locul 52 in functie de fundamentele economice, 40 in functie de antreprenoriat si inovatie. Cel mai bine este pozitionata la institutii democratice (locul 33), si cel mai rau in functie de capitalul social (locul 102).