10. Preturile apartamentelor vechi, din nou in scadere

10. Preturile apartamentelor vechi, din nou in scadereDaca din luna iunie, preturile locuintelor vechi din Bucuresti au intrat pe un trend ascendent ca urmare a lansarii programului guvernamental Prima Casa, de la jumatatea lunii septembrie, preturile au inceput din nou sa scada, cele mai ieftine fiind garsonierele din cartierul Berceni.

Preturile ultimelor apartamente scoase la vanzare au scazut cu pana la 12% fata de luna august, in functie de tipul locuintelor si de zona. Garsonierele din Berceni au inregistrat cea mai mare scadere de preturi, in ultima luna si jumatate fiind vorba de o scadere de aproape 12%, pana la un pret mediu de 37.200 euro.

9. Managerii romani, pesimisti

9. Managerii romani, pesimistiManagerii firmelor romanesti estimeaza ca activitatea din industrie, comert si servicii va scadea moderat in perioada octombrie-decembrie, in timp ce constructiile vor inregistreze un declin mai pronuntat, iar numarul salariatilor se va diminua in toate sectoarele.

Astfel, directorii firmelor din industria prelucratoare prevad, pentru urmatoarele trei luni, o scadere moderata a productiei (sold conjunctural -12%).

Pe de alta parte, doar 11% dintre managerii romani sunt increzatori ca am atins finalul crizei, iar nivelul de nemultumire fata de masurile guvernamentale de combatere a crizei este foarte mare, arata un studiu realizat de Roland Berger Strategy Consultants.

In Romania, fata de procentul de 76% din managerii care anticipau in martie ca situatia se va inrautati, in prezent doar 41% dintre acestia isi pastreaza parerea, cea mai mare proportie (43%) fiind acum marcata de incertitudine, afirmand ca situatia este inca neclara.

8. S-a deschis AFI Palace Cotroceni

8. S-a deschis AFI Palace CotroceniDezvoltatorul israelian AFI Europe, parte a grupului Africa Israel, a deschis joi centrul comercial AFI Palace Cotroceni, amplasat la intersectia bulevardelor Timisoara si Vasile Milea, doar 85% dintre retaileri urmand sa aiba magazinele deschise.

Prima zi in care mall-ul din Cotroceni a fost deschis a atras circa 85.000 de vizitatori, chiar daca doar 85% dintre magazine au fost deschise si la un kilometru distanta, in alt centru comercial, avea loc un concert, iar programul era prelungit pana la orele doua.

7. Brokerii institutionali se lupta pe clientii de retail

7. Brokerii institutionali se lupta pe clientii de retailIn mai putin de doua saptamani, trei intermediari ce mizau pe investitorii “premium” si-au reorientat business-ul pe zona de retail, intr-un moment in care banii si increderea nu sunt la cele mai inalte cote.

In spatele potentialului urias pe care il vad brokerii in micul investitor sta criza. Actorii pietei anticipau inca de anul trecut ca scaderea volumului de tranzactionare va duce la o regandire a afacerilor de la bursa. Si cum un bun manager vede potential in vremuri tulburi, brokerii institutionali de altadata isi indreapta atentia spre o zona subdezvoltata, dar cu potential pe termen lung.

In ultima saptamana, Credite Europe Bank, KBC Securities si Alpha Finance au anuntat lansarea unor platforme online destinate investitorilor de retail, cu expuneri pe pietele internationale.


6. Creditele restante s-au triplat in ultimul an

6. Creditele restante s-au triplat in ultimul anPonderea imprumuturilor restante in volumul creditelor acordate s-a triplat in ultimul an, ajungand la 3,25%, dupa ce nivelul restantelor la creditele in valuta au crescut de 4,5 ori in acest timp, iar cele la imprumuturile in lei de 2,5 ori in perioada octombrie 2008 - septembrie 2009.

Creditele restante ale populatiei si ale companiilor au ajuns la 6,51 mld. lei (1,55 mld. euro) in luna septembrie a acestui an, fiind cu 4,27% mai mari fata de luna precedenta si cu 302% mai mari fata de perioada similara din 2008, potrivit Bancii Nationale a Romaniei. Ponderea creditelor restante in total portofoliu de imprumuturi acordate de banci a ajuns, astfel, la 3,25%, iar tendinta este de crestere.

Top 10 judete cu cele mai mari restante la credite


5. Platim mai mult decat nemtii pentru o tranzactie imobiliara

5. Platim mai mult decat nemtii pentru o tranzactie imobiliaraRomanii scot din buzunar pentru serviciile notariale de 14 ori mai mult pentru o tranzactie imobiliara decat germanii, potrivit presedintelui Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, citand un studiu de consultanta imobiliara, evaluare, cadastru si servicii notariale.

"Daca analizam costurile la o tranzactie tipica de 100.000 de euro, un roman plateste la notar de 14 ori mai mult decat un neamt", a spus Bogdan Chiritoiu.

Topul tarilor in functie de taxele pentru o tranzactie imobiliara

4. Orange Romania, declin la 9 luni

4. Orange Romania, declin la 9 luniOrange Romania, cel mai mare jucator de piata locala de telefonie mobila, a raportat in primele noua luni venituri in scadere cu 18,1%, la 800 milioane de euro, de la 977 milioane de euro in aceeasi perioada din 2008.

Desi Orange Romania a fost prima divizie din grupul de telecomunicatii francez care a implementat o strategie de criza, aceasta fiind demarata din ianuarie dupa cum declara in urma cu cateva saptamani Thierry Millet (foto), directorul executiv al filiale locale a France Telecom, compania a inregistrat printre cele mai importante scaderi ale grupului alaturi de diviziile din Marea Britanie si Polonia.

“Daca am raporta veniturile in lei si am exclude impactul reglementarilor, scaderea veniturilor generate de clienti ar fi fost de 2% in primele noua luni ale anului comparativ cu perioada similara a anului 2008”, a declarat pentru Wall Street directorul executiv al Orange.

3. Pragul 4,3 lei/euro, depasit

3. Pragul 4,3 lei/euro, depasitCursul de referinta afisat joi de Banca Nationala a Romaniei a depasit pragul de 4,3 lei pentru un euro, urcand cu 0,2% fata de sedinta anterioara, pana la 4,3079 lei pentru un euro. Rata de schimb anuntata de banca centrala a ajuns, astfel, la cel mai inalt nivel din ultimele 8 luni.

BNR intervine in piata. Leul coboara sub pragul de 4,3 lei/euro


Cursul de referinta afisat de BNR a coborat cu peste un ban (0,29%), la 4,2955 lei/euro, dupa aprecierea puternica a leului in prima parte a sedintei, cu o evolutie opusa celei a altor monede emergente din regiune, dealerii bancari suspectand o interventie indirecta a bancii centrale.

2. Start la rezultate financiare pentru banci

2. Start la rezultate financiare pentru banciProfitul net dupa impozitare si plata intereselor minoritare al grupului BCR a fost de 699,5 milioane lei (166,1 milioane euro) in primele noua luni ale acestui an, in scadere cu 43,9% fata de intervalul similar din 2008, in conditiile cresterii costurilor de risc de circa 4 ori, la 1,5 miliarde lei.

Astfel, evolutia creditelor neperformante a determinat o crestere a costurilor legate de risc pana la valoarea de 1,486 miliarde lei, aproape de patru ori nivelul din primele trei trimestre ale anului 2008, de 386,3 milioane lei.

Desi profitul net obtinut de Banca Transilvania dupa primele noua luni din acest an este de 8 ori mai mic decat cel aferent intervalului similar din 2008, rezultatul bancii din trimestrul al treilea s-a imbunatatit fata de primele doua trimestre din 2009, insa ramane afectat de provizioanele pentru creditele neperformante.

Banca Transilvania a inregistrat, dupa primele 9 luni din 2009, un profit net de 48,27 milioane lei (11,41 milioane euro), in scadere cu 87,8% fata de aceeasi perioada din 2008. Totusi, rezultatul obtinut de banca doar in trimestrul al treilea din 2009 este semnificativ mai bun decat cel aferent trimetrului intai si al doilea tot din acest an.

1. FMI, in Romania

1. FMI, in RomaniaReprezentantii Fondului Monetar International, ai Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene au sosit saptamana aceasta, de urgenta, la Bucuresti pentru a evalua daca autoritatile romane au indeplinit conditiile impuse in acordul extern de finantare. De rezultatul evaluarii depinde a treia transa pe care Romania ar trebui sa o primeasca la sfarsitul anului de la FMI, insa surse apropiate discutiilor considera ca acesti bani au fost pusi in pericol de criza politica.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat miercuri seara ca urmeaza sa poarte discutii "cu diferiti lideri politici", asa cum s-a intamplat si la evaluari anterioare ale Fondului.

"Am avut o prima discutie buna cu autoritatile romane", a afirmat Franks, in urma intalnirii de la Ministerul Finantelor.

Intrebat daca Fondul va purta discutii cu partidele politice pentru a primi garantii in sensul respectarii programului convenit, Franks a raspuns ca urmeaza sa se vada cu diferiti lideri politici, asa cum reprezentantii FMI au mai facut si in trecut.

Seful delegatiei FMI in Romania a spus
dupa intalnirea cu presedintele PSD, Mircea Geoana, ca problemele economice ale Romaniei nu vor putea fi rezolvate de un singur partid, ci de o coalitie politica.