10. Wall-Street.ro, premiat la Gala Pietei de Capital

10. Wall-Street.ro, premiat la Gala Pietei de CapitalJoi, in prezenta a peste 300 de invitati din domeniul financiar – bancar, politic si economic, s-a desfasurat a opta editie la Galei Premiilor Pietei de Capital, eveniment organizat de Asociatia Brokerilor, in parteneriat cu Bursa de Valori Bucuresti.

Wall-Street a castigat premiul publicului pentru pentru cel mai bun jurnalist in domeniul financiar acordat Dianei Cioltei, redactor in cadrul departamentului de piete de capital al publicatiei online de business.

La aceeasi categorie, premiul brokerilor a fost acordat jurnalistului Radu Soviani, The Money Channel TV.

9. Romania a evitat o criza a cursului de schimb

9. Romania a evitat o criza a cursului de schimbMaterializarea riscului de aparitie a gap-ului de finantare la nivelul maxim anticipat pentru 2009 in Romania, de 16 miliarde euro, ar fi dus la o criza a cursului de schimb fara asistenta financiara a FMI si UE, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"In cazul economiei romanesti, unele ajustari ar fi fost foarte dureroase fara asistenta financiara externa. De exemplu, daca riscul aparitiei gap-ului de finantare s-ar fi materializat la nivelul maxim anticipat pentru anul 2009, atunci cel mai probabil presiunile de depreciere a leului ar fi rezultat intr-o criza a cursului de schimb, cu efecte negative asupra inflatiei si implicit asupra activelor financiare ale populatiei denominate in lei", subliniaza Isarescu.

8. In 2010, unul din trei romani va fi online de pe telefonul mobil

8. In 2010, unul din trei romani va fi online de pe telefonul mobilUnul din trei romani va accesa Internetul in 2010 folosind un telefon mobil, in prezent 22% dintre clientii Orange si 17,2% dintre cei ai Vodafone utilizand aceste servicii, conform unei analize realizate de Voxline Communication, companie ce furnizeaza servicii de marketing pe mobil.

“Cosmote, cel de-al treilea operator local, nu a facut publice niciun fel de date inca, dar tinand cont ca integrarea Zapp este estimata a se finaliza in urmatoarele sase luni ne asteptam ca in 2010 sa vedem o crestere foarte mare de utilizatori de mobile Internet in aceasta retea, mai ales ca miza achizitiei Telemobil a reprezentat-o licenta 3G de date mobile la mare viteza”, considera Dan Virtopeanu (foto), General Manager, Voxline Communication.

7. Dezvoltatorul Planorama: Daca platim penalitatile nu avem bani sa continuam constructia

7. Dezvoltatorul Planorama: Daca platim penalitatile nu avem bani sa continuam constructiaCompania cu actionariat israelian Euro Habitat, dezvoltatorul proiectului Planorama din zona Doamna Ghica, a angajat BSR Europe ca manager de proiect pentru a finaliza primele doua blocuri ale ansamblului rezidential. Dezvoltatorul afirma ca ar putea primi un nou imprumut de la Piraeus Bank, insa pentru ca cele doua blocuri sa poate fi finalizate, cumparatoriilor li se impune sa renunte la penalitati.

"Euro Habitat este pe punctul de a primi de la un nou imprumut de la Piraeus Bank, preconditiile contractului de acordare a imprumutului fiind un cashflow pozitiv, echilibrat si acordul clientilor pentru noile termene de predare: T3 – sfarsit mai 2010; T4 – sfarsit decembrie 2010. O alte preconditie a bancii a fost ca Eurohabitat sa contracteze un manager de proiect cu experienta pentru a primi imprumutul. Managerul de proiect aprobat a fost BSR”, se arata in comunicatul dezvoltatorului.

6. Greii din Pilonul II, exclusi de la repartizarea aleatorie

6. Greii din Pilonul II, exclusi de la repartizarea aleatorieArbitrul pietei pensiilor private a decis ca fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) cu o cota de piata de peste 20% dupa numarul de participanti sa fie excluse timp de doi ani de la repartizarea aleatorie a celor care nu-si aleg din proprie initiativa un anumit fond pe pilonul II. ING Pensii, una dintre cele doua mari companii de pensii private afectate de aceasta decizie, atrage atentia asupra discriminarii si incalcarii legislatiei in vigoare.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat saptamana aceasta o norma potrivit careia fondurile de pensii obligatorii administrate de ING si Allianz-Tiriac nu vor mai primi noi participanti in urma distributiei aleatorii timp de doi ani. Cei doi administratori au atras atentia asupra discriminarii care se face prin norma, care a fost aprobata de arbitrul pietei pensiilor private fara consultarea in prealabil a Consiliului Concurentei, asa cum prevede legea.

5. Cum a cedat imperiul fratilor Penescu sub presiunea crizei

5. Cum a cedat imperiul fratilor Penescu sub presiunea crizeiLa mai putin de o jumatate de an de la primele zvonuri privind posibila intrare in faliment a companiei fratilor Penescu, actionariatul PIC a anuntat saptamana aceasta intrarea in insolventa, un pas previzibil odata cu demararea unui amplu proces de restructurare care a taiat deja de pe lista 1.500 de angajati si a ras de pe harta PIC trei hipermarketuri.

Vestile despre dificultatile cu care se confrunta retailerii romani pe timp de criza au inceput sa se inteteasca inca din din primele luni ale anului, cand consumul dadea semne de letargie. Privita initial ca un semn al aglomerarii pietei – retailerii au pompat in primul semestru in jur de 100 de milioane de euro in expansiunea retelelor, scaderea pietei a devenit evidenta si mai apoi s-a acutizat. La jumatatea anului era clar ca PIC nu mai avea cum sa inregistreze cresteri ale vanzarilor, iar datoriile s-au acumulat pana la un nivel la care conducerea PIC a trebuit sa se declare invinsa si sa ceara declansarea procedurii de insolventa.

4. Tiriac a vandut participatia la Mercedes-Benz Romania

4. Tiriac a vandut participatia la Mercedes-Benz RomaniaOmul de afaceri Ion Tiriac a semnat pe 13 noiembrie acordul comun prin care Daimler preia participatia de 49% detinuta de Grupul Tiriac in cadrul Mercedes-Benz Romania SRL.

Astfel, Daimler AG devine unicul asociat al Mercedes-Benz Romania SRL.

“Mercedes-Benz Romania SRL este in totalitate o societate subsidiara apartinand si fiind detinuta in totalitate de Daimler AG”, au spus reprezentantii companiei.

3. Restantele la credite: + 10% in doar o luna

3. Restantele la credite: + 10% in doar o lunaCreditele restante au ajuns la 7,2 mld. lei (1,68 mld. euro) in luna octombrie a acestui an, fiind cu 10,54% mai mari fata de luna precedenta si cu 288% mai mari fata de perioada similara din 2008.

Clasamentul primelor 10 judete in functie de ponderea restantelor in valoarea creditelor contractate a suferit modificari in octombrie: Ialomita a ajuns pe locul 2, Arges pe 6, iar Brasov urca pe 9, insa locuitorii din Bistrita-Nasaud raman, in continuare, campioni la restante.

Ponderea creditelor restante in total portofoliu de imprumuturi acordate de banci a ajuns, astfel, la 3,55%, comparativ cu 3,25%, cat era in luna septembrie, iar tendinta este de crestere. Estimarile analistilor indica faptul ca nivelul creditelor restante va mai urca pana la mijlocul anului viitor, insa ritmul de crestere ar urma sa incetineasca.

2. Bancile au finantat statul cu 1,42 mld. euro

2. Bancile au finantat statul cu 1,42 mld. euroMinisterul Finantelor Publice a imprumutat de la banci 1,42 miliarde euro prin titluri de stat cu maturitatea la un an, aproape de 3 ori mai mult decat valoarea emisiunii anuntata initial, la un randament mediu de 4,25% pe an.

La licitatia de titluri de stat in euro cu scadenta la un an de astazi statul a obtinut 1,42 miliarde euro, cu 920 milioane euro mai mult decat valoarea programata initial pentru aceasta emisiune, de 500 milioane euro. Randamentul mediu aferent acestei emisiuni a fost de 4,25%, in scadere fata de cel la care s-au realizat primele doua licitatii de titluri in valuta din acest an, de 5,25%.

1. Pietele financiare, anxioase: Dubai, in incapacitate de plata a datoriilor

1. Pietele financiare, anxioase: Dubai, in incapacitate de plata a datoriilorDubaiul a zdruncinat pietele financiare internationale si a provocat o scadere masiva a obligatiunior islamice, dupa ce a anuntat ca este in incapacitate de a refinanta la timp o parte din datorii.

Anuntul a afectat pietele financiare din Asia, unde obligatiunile islamice au scazut cu 15%, si, partial, bursa din Paris, potrivit NewsIn.

Emiratul, lovit din plin de criza financiara dupa ani de boom economic, a anuntat marti ca vrea sa ceara creditorilor grupului Dubai World, cel mai mare si cel mai indatorat, ce controleaza grupul imobiliar Nakheel, sa amane cu sase luni plata datoriei ajunsa la scadenta.

Expunerea bancilor europene pe datoria Dubaiului si pe companiile publice din emirat este estimata la aproximativ 13 miliarde euro, potrivit unei note publicate de banca elvetiana Credit Suisse, dupa solicitarea de catre emirat a unui moratoriu privind datoria.

Riscul intrarii Dubaiului in incetare de plati sporeste ingrijorarile legate de situatia financiara a unor state, in special din Europa de Est, ingropate in datorii si slabite de recesiune, unii analisti incluzand si Romania printre tarile care risca un astfel de deznodamant.