1. Isarescu a taiat dobanda de referinta

1. Isarescu a taiat dobanda de referintaBanca Nationala a Romaniei a transmis un mesaj clar prin reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 7,5% pe an: este necesar ca bancile comerciale sa micsoreze costul creditelor si sa contribuie la "relansarea durabila a cresterii economice", in timp ce inflatia nu ne va mai provoca probleme.

Noul nivel al dobanzii cheie, de 7,5%, nu a mai fost atins de la inceputul lui 2008.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu (foto), sustine ca era nevoie de un semnal puternic din partea bancii centrale pentru ca bancherii sa reduca costul creditelor si sa contribuie la relansarea economiei.

Primele efecte ale deciziei BNR de ieri vor incepe sa se vada abia peste o luna, sustine analistul Bogdan Baltazar (foto), costul creditelor va inregistra o scadere importanta abia de la inceputul trimestrului al doilea din acest an.

2. Se lucreaza la Buget. Taxa pe fast-food

2. Se lucreaza la Buget. Taxa pe fast-foodIncepand de saptamana aceasta, pe site-ul Ministerului Sanatatii (MS) este in dezbatere publica proiectul de hotarare de guvern de introducere a taxei pe produsele fast-food, similara taxei pe viciu, masura ce ar putea aduce fonduri suplimentare pentru sustinerea programelor de sanatate.

Propunerea facuta de ministrul Sanatatii, Atilla Cseke (foto), a generat nemultumire in randul companiilor care produc, importa sau prepara alimente de tip fast-food. Introducerea unei taxe pentru acest tip de produse este considerata de jucatorii de profil o masura "disperata", care ar putea avea implicatii grave asupra mediului de afaceri romanesc.

Citeste ce spun lanturile de fast-food: "Suntem condusi de politicieni fara spirit antreprenorial".

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, de cealalta parte, a declarat ca daca Parlamentul va vota pentru marirea pensiilor, scaderea CAS sau decizii care modifica proiectul bugetului de stat va fi nevoie ca un alt ministru al Finantelor sa le aplice.

3. Prima Casa merge mai departe

3. Prima Casa merge mai departeProgramul "Prima Casa" va continua in forma actuala pana in 15 februarie, timp in care persoanele care au semnat antecontracte de vanzare-cumparare vor putea achizitiona locuinte, urmand ca dupa aceasta data Programul sa fie modificat astfel incat sa fie incurajata constructia de locuinte noi.

Potrivit lui Boc, "Prima Casa" a inregistrat 11.500 de solicitari de garantare a creditelor din momentul lansarii Programului, fiind acordate garantii de stat in valoare de 485 milioane euro. Majoritatea beneficiarilor - peste 85% - au optat pentru locuinte deja construite, iar doua treimi dintre acestia au varste intre 30 si 40 de ani.

4. Propunere de eliminare a comisionului de rambursare pentru creditele cu dobanda variabila

4. Propunere de eliminare a comisionului de rambursare pentru creditele cu dobanda variabilaConsiliul Concurentei propune eliminarea comisioanelor de rambursare anticipata aferente creditelor de consum, in conformitate cu mentiunile directivelor europene, dar si extinderea acestei masuri si la celelalte tipuri de credite sau limitarea comisioanelor la 1%.

Bogdan Chiritoiu (foto), presedintele Consiliului Concurentei, a declarat ca se doreste limitarea sau eliminarea acestui comision de rambursare la toate creditele cu dobanda variabila, cu sau fara garantie imobiliara.

5. Mihai Ghyka revine in industria berii

5. Mihai Ghyka revine in industria beriiLa inceputul anului 2008, Mihai Ghyka decidea sa ia o pauza in cariera sa de manager de multinationala, renuntand totodata si la functia de Presedinte al Asociatiei Berarii Romaniei pe care o detinea la acea data. De atunci si pana in prezent, acesta a continuat sa activeze in calitate de membru al senatului IAA (International Advertising Council), iar in 2009 a beneficiat de o bursa de studii in SUA destinata executivilor de top, Eisenhower Fellowships.

In decembrie 2008 se alatura companiei de consultanta The Network, fondata de Eusediu Margasoiu, fost director de marketing la Pepsi Americas, si Cristina Gheorghe, ex-manager la P&G.

De la 1 ianuarie, Ghyka s-a intors la carma operatiunilor din Romania a StarBev. Prioritatile sale sunt “oamenii si brandurile”, spune Ghyka, care lasa pozitia de consultant pentru a crea strategii si scenarii de business intr-o piata a berii aflata in fata unui an dificil.

6. Prima asigurare impotriva gripei porcine

6. Prima asigurare impotriva gripei porcineEuroins Romania, companie de asigurari membra a grupului bulgar Eurohold, a lansat pe piata locala un nou produs de asigurare care se adreseaza virusului gripal A/H1N1.

Acest tip de asigurare este un supliment la asigurarile de accidente pentru persoane. In cazul asigurarii de accidente prima depinde de ce si cat vrea fiecare client sa acopere prin polita.

In numai 34 de ore de la lansarea pe piata a acestui produs, Euroins a subscris 82 de polite impotriva gripei porcine.

7. Cea mai mare cladire din lume

7. Cea mai mare cladire din lumeCea mai inalta cladire din lume, Burj Dubai, a fost rebotezata Burj Khalifa la inaugurare de catre suveranul emiratului, Mohammad ben Rashed Al-Maktum, oficialitatile prezente dezvaluind si inaltimea turnului, care are 828 de metri.

Uriasa cladire de beton si sticla, ce a inghitit 330.000 m3 de beton si 31.400 de tone de bare de fier, se inalta intre desert si mare ca o icoana arhitecturala, vizibila de la 95 km in toate directiile.

Cladirea este construita intr-o forma ce imita crinul desertului, planta raspandita in regiunea Golfului Persic, potrivit dezvoltatorilor proiectului. Arhitectul este americanul Adrian Smith, de la biroul Skidmore, Owings and Merrill din Chicago, iar societatile de constructii ce au construit cladirea sunt Samsung Engineering & Construction (Coreea de Sud), BESIX (Belgia) si firma locala Arabtec.

8. Rata somajului, 14,1%

8. Rata somajului, 14,1%Rata somajului a ajuns in decembrie la 14,1% din populatia activa in judetul Mehedinti si la 14% in judetul Vaslui, in timp ce Bucurestiul a raportat cea mai mica rata a somajului din Romania in ultima luna din 2009, de 2,3%.

Numarul de someri a crescut in decembrie pentru a 18-a luna la rand. Un numar atat de mare de someri nu a mai fost atins din aprilie 2003, cand erau inregistrate 731.360 persoane fara loc de munca.

9. Retailul isi continua declinul

9. Retailul isi continua declinulCifra de afaceri in comertul cu amanuntul a scazut in noiembrie cu 9% fata aceeasi luna din 2008, mai ales ca urmare a scaderii semnificative a vanzarilor de carburanti, precum si a declinului vanzarilor de marfuri nealimentare si alimentare.

In penultima luna a anului trecut, cea mai importanta scadere a fost inregistrata in comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate, de 23,5%, urmata de reducerea cu 7,3% a vanzarilor de bunuri nealimentare si cu 4,7% a celor de produse alimentare, bauturi si tutun.

10. Lansarea telefonului Google

10. Lansarea telefonului GoogleCompania americana de Internet Google a deschis un nou front in segmentul telefoniei mobile prin lansarea telefonului mobil Nexus One.

Lansarea "superphone-ului", cum l-au numit cei de la Google, a dezamagit o mare parte dintre consumatori, care asteptau primul telefon construit integral de Google, ce ar fi atacat cota de piata detinuta de iPhone.

Magazinul online (google.com/phone) va vinde Nexus One prin serviciile operatorilor mobili Verizon Wireless in Statele Unite si Vodafone, dar acesta va fi extins si va include mai multe terminale si mai multi operatori mobili din diferite tari.