Florian Libocor: O sa iesim din criza cand somajul va scadea

Florian Libocor: O sa iesim din criza cand somajul va scadea"Romania o sa fie iesita din criza, recesiune sau turbulente in momentul in care unul dintre indicatorii care s-au deteriorat cel mai mult - somajul - va incepe sa scada, ceea ce va inseamna ca sectorul privat incepe sa produca si sa creeze locuri de munca. Ne apropiem de maximul somajului, dar probabil ca vom mai vedea mici cresteri", a declarat Florian Libocor (foto), economistul sef al BRD - Groupe Societe Generale.

Economistul sef al BRD a mai adaugat ca vom mai vedea o crestere a somajului, dar ne apropiem de punctul de maxim.

Ionut Dumitru: Romania se va confrunta cu povara consolidarii fiscale

Ionut Dumitru: Romania se va confrunta cu povara consolidarii fiscale"In Romania ne vom confrunta in anii urmatori cu povara consolidarii fiscala. Reducerea deficitului bugetar pana la nivelul impus de criteriile de la Maastricht se va face foarte greu", a avertizat Ionut Dumitru (foto), economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

Romania trebuie sa reduca nivelul deficitului bugetar pana la 3% din Produsul Intern Brut pentru a putea adera la zona euro, potrivit criteriilor de convergenta nominala din tratatul de la Maastricht.

Florin Pogonaru: Profitul e doar al bancilor, pierderile se impart cu clientii

Florin Pogonaru: Profitul e doar al bancilor, pierderile se impart cu clientii"Nu pot sa nu remarc faptul ca bancile din Romania au un model de afaceri genial: atunci cand fac profit este numai al lor, iar atunci cand inregistreaza pierderi fac provizioane si costul acestora este suportat de noii clienti", a declarat Florin Pogonaru (foto), presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

Pogonaru sustine ca in mod cert se vede o reluare a activitatii de creditare, dar bancile raman extrem de prudente.

Petre Bunescu: Aspectele discutabile din legea insolventei ne incurca foarte mult

Petre Bunescu: Aspectele discutabile din legea insolventei ne incurca foarte mult"Legea insolventei, cu aspectele ei discutabile, ne incurca foarte mult pe noi bancherii deoarece se stie ca unii dintre clientii care ar mai avea sanse de redresare au ales sa se declare in stare de insolventa in mod voluntar, iar bancile sunt nevoite sa provizioneze creditele cu 100%", a declarat Petre Bunescu (foto), directorul general adjunct al BRD - GSG si prim-vicepresedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Reprezentantul Asociatiei Romane a Bancilor a precizat ca s-au propus anumite amendamente la forma actuala a legii insolventei.

Valentin Lazea: Este un mit ca avem o forta de munca educata si calificata

Valentin Lazea: Este un mit ca avem o forta de munca educata si calificata"Este un mit ca avem o forta de munca educata, calificata si cu toate acele adjective care i se dau", a declarat Valentin Lazea (foto), economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, adaugand ca romanii sunt saraci, iar acest lucru impiedica reluarea activitatii de creditare.

Economiile mici ale romanilor se explica prin veniturilor reduse, care sunt o consecinta a productivitatii scazute a muncii. Cauza pentru careproductivitatea muncii este scazuta in Romania este, in opinia lui Valentin Lazea, data de sistemul educational deficitar.