10. Preturile apartamentelor s-au oprit din scadere

10. Preturile apartamentelor s-au oprit din scaderePreturile locuintelor din Capitala au scazut cu 0,2% in luna martie comparativ cu luna precedenta, ajungand la valoarea de 1.298 euro/mp, potrivit indicelui lansat de portalul imobiliare.ro. Fata de inceputul trimestrului, scaderea este de 1,3%, iar fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta este de 12,1%.

Mai mult, in luna martie, odata cu lansarea programului guvernamental Prima Casa 2, preturile au inceput sa creasca usor.

Citeste aici mai multe despre opiniile cititorilor Wall-Street fata de preturile apartamentelor.


9. Romania, printre tarile cu cele mai riscante datorii

9. Romania, printre tarile cu cele mai riscante datoriiRomania se afla pe locul al 15-lea in ierarhia CMA, dupa state ca Vietnam, Liban, El Salvador si Lituania, in vreme ce anul trecut se afla in primele zece state din lume.

Pentru Romania, costul de asigurare a unei datorii de zece milioane de dolari este de circa 200.000 de dolari, in vreme ce bulgarii sunt nevoiti sa achite 193.000 de dolari.

Romania este una din tarile din europene care a apelat la ajutorul Fondului Monetar International (FMI) pentru a face rost de bani necesari pentru acoperirea datoriilor.

8. Salariul mediu net a ajuns la 343 euro

8. Salariul mediu net a ajuns la 343 euroCastigul salarial mediu net a scazut in februarie cu 1,1% (15 lei) fata de luna anterioara pana la 1.411 lei (343 euro), ca urmare a nerealizarilor de productii si a dificultatilor financiare, precum si a acordarii in unele activitati a unor premii ocazionale in ianuarie.

Cele mai mari salarii nete au fost platite in februarie in activitatile de intermedieri financiare (3.226 lei, 783 euro), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (775 lei, 188 euro).

7. ING Bank a numit o romanca sefa pe retail

7. ING Bank a numit o romanca sefa pe retailMaria Cristina Matei si-a inceput cariera bancara in cadrul ING, iar in prezent detine functia de director al departamentului de Dezoltare Produse Bancare pentru persoane fizice.

Ea il inlocuieste pe Albert Roggemans, directorul general adjunct al ING Bank Romania, care a parasit banca in noiembrie anul trecut pentru a se reintoarce in Belgia, la o banca locala.

6. LG a lansat primul televizor 3D si in Romania

6. LG a lansat primul televizor 3D si in RomaniaLG Electronics Romania a lansat pe piata din Romania primul televizor LCD FULL HD cu tehnologie 3D, care este disponibil in magazinele de specialitate la un pret recomandat de 2.000 euro, alaturi de player-ul Blu-ray 3D model BX580 care costa circa 300 euro.

In prezent, aproximativ 12% dintre romani poseda televizoare de inalta tehnologie (LCD si plasma), ceea ce inseamna ca potentialul pietei locale de profil este urias.

Daca ne referim la modul in care vor evolua vanzarile de televizoare in Romania, asul se afla in maneca furnizorilor de cablu. Romanii vor fi interesati sa achizitioneze televizoare de ultima generatie in momentul in care cablistii vor investi in tehnologii de top, considera Sorin Spinu, director de vanzari pe categoria Home Entertaiment la LG Romania.



5. Piata de M&A a crescut in T1 cu 75%

5. Piata de M&A a crescut in T1 cu 75%Piata de fuziuni si achizitii (M&A) din Romania a crescut in primul trimestru al acestui an cu 75% comparativ cu trimestrul I din 2009, la 178 milioane euro, releva un raport de piata realizat de Capital Partners.

In primul trimestru au avut loc 25 de tranzactii, in crestere cu 79% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand au fost anuntate 14 tranzactii.

“Este vizibila o dezghetare la nivelul interesului de principiu al cumparatorilor si al vanzatorilor pentru o tranzactie, incepand de prin decembrie 2009. De aici insa pana la materializarea unor tranzactii e cale destul de lunga: ma astept deci ca piata sa-si revina lent in 2010 si sper sa avem macar stagnare anul acesta, deoarece 2009 a pontat si cateva cozi de tranzactii incepute de fapt in anul euforic 2008”, declara pentru Wall-Street Doru Lionachescu (foto).

4. Leul s-a depreciat cu circa doi bani

4. Leul s-a depreciat cu circa doi baniLeul s-a depreciat semnificativ in ultima sedinta a saptamanii in raport cu moneda europeana, cu circa doi bani (0,50%), pana in jurul nivelului de 4,14 lei/euro, dupa ce in cursul zilei cursul a ajuns pana la aproape 4,15 lei/euro, miscare descendenta fiind pusa pe seama unei interventii a bancii centrale din Polonia.

"Este posibil ca aceasta depreciere sa fie din cauza interventiei bancii centrale poloneze, dar nu exclud nicio interventie corelata a BNR-ului cu alte banci centrale din Europa de Est", a spus un dealer din piata valutara, citat de NewsIn.

3. Numarul de someri, la maximul ultimilor sapte ani

3. Numarul de someri, la maximul ultimilor sapte aniNumarul de someri a crescut usor in martie, cu 2.910 fata de luna anterioara, atingand un nou nivel maxim din martie 2003, de 765.285, ce corespunde unei rate a somajului de 8,36%, potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Desi cadenta de crestere a ratei somajului a incetinit pe ansamblu, populatia din unele judete a continuat sa fie puternic afectata de concedieri.

Vezi topul judetelor cu cel mai mare somaj.

2. Bancherii au folosit masiv facilitatea de depozit

2. Bancherii au folosit masiv facilitatea de depozitIn februarie, volumul operatiunilor derulate de banci prin facilitatea de depozit a bancii centrale a fost de 22,07 miliarde lei, in timp ce in ianuarie nivelul acestora fusese de aproape 55 miliarde lei. La aceasta facilitate, dobanda platita de BNR este in prezent de 2,50% pe an, in conditiile in care banca centrala a redus dobanda de politica monetara de la 7% la 6,50% pe an.

In ce priveste volumul lichiditatilor injectate in piata de BNR prin intermediul operatiunilor de tip repo, in martie valoarea medie zilnica a fost de 27,3 milioane lei, in scadere puternica de la 937,6 milioane lei in februarie.

1. Conferinta Maturizarea pietei de capital, organizata de Wall-Street si Intercapital Invest

Piata de capital din Romania are cateva puncte tari, foarte importante si care uneori sunt scapate din vedere, sustine Razvan Pasol, directorul general al Intercapital Invest.

Printre punctele tari se afla infrastructura, reglementarile si institutiile care sunt standardizate la nivel european, un istoric bun al perfomantelor in perioadele de crestere si o vizibilitate buna, ca urmare a intrarii in Uniunea Europeana.

“Din punctul de vedere al CNVM, arbitrul pietei de capital a creat pana acum premisele pentru existenta unor instrumente financiare noi pe piata, ceea ce va conduce la lichiditate si la dezvoltarea pietei de capital”, a declarat Radu Toia, director general al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.