10. Tri Investments iese din piata locala

10. Tri Investments iese din piata localaFondul Tri Investments intentioneaza sa inchida toate holdingurile rezidentiale din Romania in urmatorii doi ani, dupa ce a fost grav afectat de lipsa de lichiditati si de lipsa de disponibilitate pentru ipoteci din Romania.

Directorul executiv al Tri Investments, Christopher Finch, a explicat ca fondul a trecut de la a vinde circa cinci proprietati pe saptamana la a vinde o singura proprietate pe luna in Romania, intre 2006 si 2009. "Credem ca Romania nu isi va reveni prea curand dupa problemele fiscale cu care se confrunta", a spus Finch.

9. Se schimba regulile jocului privind falimentul bancar

9. Se schimba regulile jocului privind falimentul bancarDatoriile pe care institutiile de credit aflate in insolventa le au fata de deponenti se platesc cu prioritate, iar deschiderea procedurii de faliment se va face cu aprobarea prealabila a BNR, potrivit unei Ordonante de Urgenta a Guvernului.

Banca centrala poate sa nu dea aceasta aprobare in cazul in care considera ca institutia de credit nu se afla in insolventa. Prin proiect au fost prevazute termene scurte de 10 zile pentru solicitarea de catre institutia de credit debitoare a aprobarii prealabile din partea Bancii Nationale a Romaniei (BNR), pentru solutionarea cererii de catre aceasta si pentru introducerea cererii de deschidere a procedurii falimentului la tribunal.

8. Nu uitati de declaratia de venit

8. Nu uitati de declaratia de venitContribuabilii persoane fizice vor putea depune declaratiile de venit aferente anului 2009 pana in 17 mai, termenul limita fiind prelungit deoarece 15 mai, termenul obisnuit pentru depunerea formularelor, era o zi nelucratoare.

Declaratiile de venit pot fi depuse de catre contribuabili direct la sediul administratiei financiare (registratura organului fiscal) de care apartin, la oficiul postal prin scrisoare recomandata, on-line pe site-ul ANAF. Formularul 200 poate fi descarcat de pe acelasi site.

7. Isarescu critica zona euro

7. Isarescu critica zona euroGuvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a criticat Zona Euro si tarile care s-au grabit sa adopte euro, explicand ca este mult mai greu sa infrunti dificultatile economice atunci cand ai un curs fix.

Isarescu a explicat ca euro nu este deloc favorabil pentru economiile care nu sunt competitive si care nu isi pot reduce cheltuielile.

6. Un nou program de reabilitare termica

6. Un nou program de reabilitare termicaMinisterul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) lucreaza la un nou program de reabilitare termica a cladirilor, care va functiona in paralel cu actual program si ar putea fi lansat peste o saptamana.

Reabilitarea termica a unui bloc cu patru etaje si cu 20 de apartamente costa 61 de euro pe metru patrat, fara TVA, in conditiile in care se asigura placarea fatadelor exterioare cu polistiren ignifugat cu o grosime de 10 cm si tamplarie PVC, potrivit standardelor de cost realizate de MDRT.

5. Inflatia anuala - 4,2%

5. Inflatia anuala - 4,2%Rata anuala a inflatiei a coborat in martie la 4,2%, cele mai mari cresteri fiind inregistrate de carburanti (1,95%).

Comparativ cu luna precedenta, preturile de consum au crescut in martie cu 0,22%, in conditiile in care tarifele la servicii au scazut cu 0,09%, in timp ce produsele alimentare s-au scumpit cu 0,17%, iar marfurile nealimentare, cu 0,38%, potrivit Institutului National de Statistica.



4. Cat mai costa sa stai cu chirie in Bucuresti

4. Cat mai costa sa stai cu chirie in BucurestiIn cazul garsonierelor, chiria medie s-a stabilizat la 261 de euro in luna martie, cu 5 euro mai putin fata de luna precedenta, insa cu aproape 70% fata de aceeasi perioada a anului 2008, cand o garsoniera se inchiria cu 381 de euro.

Pentru apartamentele cu doua camere, chiria medie ceruta de proprietarii din Bucuresti a crescut cu 5 euro fata de luna februarie, ajungand la 368 de euro, in timp ce pentru locuintele cu trei camere, chiria medie a crescut cu 13 euro in luna martie, pana la 531 de euro.

Cititi si Vrei sa iti cumperi un apartament nou? Afla incotro se indreapta preturile

3. Leul ar putea continua aprecierea

3. Leul ar putea continua apreciereaConsilierul BNR Lucian Croitoru considera ca moneda nationala ar putea continua sa se aprecieze, intrucat Romania se va confrunta cu o reluare graduala a intrarilor de capital, in crestere fata de 2009, din cauza atractivitatii dobanzilor mari.

"Romania se va confrunta cu o reluare a intrarilor de capital, gradual, in crestere fata de 2009, nu la nivelul anilor anteriori, dar suficient cat sa aprecieze leul. Exista o preferinta acum la nivel mondial pentru tarile emergente care au o marja de eficienta mai ridicata. Monedele din tarile emergente vor tinde sa se aprecieze din moment ce va exista o presiune data de afluxul mare de capital si ma astept ca si in Romania sa se manifeste aceasta tendinta", a spus Lucian Croitoru.

2. Cenusa islandeza provoaca pagube zilnice de 200 mil. euro

2. Cenusa islandeza provoaca pagube zilnice de 200 mil. euroSpatiul aerian din Romania va fi partial inchis incepand de sambata, ora 03.00 pe sectorul Nord-Vest al tarii, din cauza norului de cenusa generat in urma eruptiei vulcanice din Islanda, care se indreapta spre Romania.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) si Centrul International de Avertizare pentru aviatie estimeaza ca norul de cenusa produs de eruptia vulcanica din Islanda nu va afecta direct Romania, dar se va apropia de Nord-Vestul teritoriului in cursul zilei de sambata, 17 aprilie.

In Romania 59 de zboruri (decolari si aterizari) au fost anulate pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti si alte 15 pe Aeroportul Baneasa Aurel Vlaicu (decolari si aterizari) ca urmare a acestei situatii.

Impactul financiar al norului vulcanic asupra companiilor aeriene este de peste 200 de milioane de euro pe zi, potrivit unei estimari preliminare facute de Asociatia Internationala a Transportului Aerian (IATA).

1. Fara autostrada Comarnic - Brasov

1. Fara autostrada Comarnic - BrasovConsortiul Vinci-Aktor, castigatorul licitatiei pentru constructia tronsonului de autostrada Comarnic-Brasov, a renuntat la proiect deoarece nu a reusit sa obtina finantare din partea bancilor pentru demararea lucrarilor in conditiile contractului semnat.

Consortiul Vinci-Aktor nu va plati nicio despagubire, compensatii sau orice alte sume catre oricare dintre parti.

Valoarea totala acordului privind constructia autostrazii este estimata la 4,8 miliarde de euro.