10. Ideea guvernului de lansare a unui fond de investitii

10. Ideea guvernului de lansare a unui fond de investitii Ideea de a crea un fond de investitii constituit din participatiile detinute de stat la diverse companii trebuie studiata cu atentie, deoarece o astfel de masura va lovi cash-flow-ul statului, a declarat economistul Daniel Daianu.

In prezent, participatiile detinute la stat alimenteaza bugetul statului prin dividende.

"Ideea unui astfel de fond ar avea poate sens doar daca administrarea participatiilor ar fi mult mai buna decat cea realizata in forma actuala", a afirmat Daianu, la o conferinta pe tema Strategia Europa 2020.

El a avertizat, insa, ca acest fond va ramane in sfera publica, astfel ca imprumuturile pe care le-ar contracta ar intra la datoria publica.

Ideea unui astfel de fond a fost vehiculata incepand de luna trecuta in Romania, premierul Emil Boc anuntand in 9 martie crearea unui fond public de investitii alimentat din participatiile minoritare ale statului la companii si din alte surse. Banii ar urma sa fie utilizati pentru finantarea proiectelor mari de investitii.

9. Bechtel va concedia 700 de angajati

9. Bechtel va concedia 700 de angajatiCompania Bechtel a anuntat vineri ca a luat decizia de a concedia 700 de angajati din cei aproximativ 1.900, iari cei dati afara vor beneficia de plata a doua salarii compensatorii.

“Lipsa de perspective privind finantarea in 2010 si platile restante pentru lucrarile executate in 2009 vor conduce, fara indoiala, la un program redus de lucrari in acest an, obligandu-ne sa ajustam forta de munca necesara executarii lucrarilor in cadrul Proiectului Autostrada Transilvania. Prin urmare, in acest moment, in cadrul procesului de concediere colectiva, s-a luat decizia de a pastra aproximativ 1.200 de angajati si de a disponibiliza 700”, se arata intr-un comunicat de presa.

Firma americana sustine ca nici consultarile cu “reprezentantii sindicatelor in ultimele trei luni” nu au solutionat problema reducerii personalului, iar volumul de lucru in perioada decembrie 2009 - aprilie 2010 a fost “insuficient”.

8. Regimul de penalitati pentru agentii economici a fost modificat

8. Regimul de penalitati pentru agentii economici a fost modificatMinisterul Finantelor Publice a modificat regimul de penalitati pentru intarzierea la plata obligatiilor fiscale, o masura care vine in sprijinul agentilor economici.

Guvernul a aprobat OUG pentru completarea si modificarea Codului de Procedura Fiscala care prevede o reducere a dobanzilor de intarziere pentru creante bugetare de la 0,1% la 0,05%, pentru fiecare zi de intarziere, de doua ori mai mica fata de nivelul din prezent, si nici o suma penalizatoare pentru primele 30 de zile de intarziere.

"In linii mari e vorba de simplificarea vietii agentilor economici si de reducerea penalitatilor si majorarilor de intarziere pe care acestia le platesc", a explicat Vladescu, care a adaugat ca Guvernul a aprobat ieri proiectul de modificare a codului de procedura fiscala.

7. Scadere record pe piata auto second-hand

7. Scadere record pe piata auto second-handPiata de masini rulate din Romania a inregistrat cea mai mare scadere din ultimii ani in luna martie, coborand cu 75%, la 13.060 de unitati, de la 52.897 de masini in martie 2009, potrivit Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

In 2009, luna martie a fost cea mai buna luna din an (+259%), iar decembrie cea mai slaba (-66%). Singura scadere inregistrata in 2008 a fost in luna iunie (-46%), la 6.493 de unitati, iar cea mai mare crestere a fost in decembrie (+471%), la 54.712 unitati.

6. Cel mai mare pret pe warranturile cu Fondul Proprietatea, la Bursa din Viena

6. Cel mai mare pret pe warranturile cu Fondul Proprietatea, la Bursa din VienaWarrant-urile cu activ suport pe actiunile Fondului Proprietatea, emise de cehii de la Wood&Company, au atins cel mai mare pret de pana acum, echivalentul a 0,6 lei pe o actiune, conform unor informatii din piata, provenite din datele Bloomberg.

Pretul unui lot de 1000 de warranturi pe Bursa din Viena a ajuns joi la 72.850 de euro. Au fost tranzactionate 3 loturi, insumand 218.550 de euro.

Volumul redus denota faptul ca tranzactia a fost pregatita pentru un client exclusivist al cehilor, lucru normal tinand cont de natura premium a acestui produs sofisticat.


5. Norul de cenusa a afectat turismul romanesc si european

5. Norul de cenusa a afectat turismul romanesc si europeanFiecare saptamana de intrerupere a traficului aerian inseamna pierderi intre 4 si 7,5 miliarde euro pentru industria europeana de turism, potrivit unui studiu privind impactul asupra economiilor europene, realizat de banca Ceska sporitelna.

Eruptiile vulcanice continue din Islanda au perturbat spatiul aerian din 12 tari europene, iar companiile aeriene au inregistrat in total pierderi de 185 milioane euro pe zi.

Pe langa problemele “la zi” – reprogramarea zborurilor sau rambursarea banilor - cu care se confrunta liniile aeriene din cauza eruptiei vulcanice din Islanda, ultimele zile au adus in atentia operatorilor aerieni o alta chestiune: scaderea drastica a rezervarilor pentru urmatoarele 1-2 saptamani.

Aeroporturile bucurestene Otopeni si Baneasa s-au redeschis luni, iar companiile aeriene isi pot relua zborul catre destinatiile unde spatiul aerian este deschis.

4. Prima Casa executata silit pentru neplata ratelor la banca

4. Prima Casa executata silit pentru neplata ratelor la bancaFNGCIMM a cerut Ministerului Finantelor plata garantiei unui apartament cumparat prin programul Prima Casa, in conditiile in care cumparatorul nu si-a mai putut achita ratele catre banca, a declarat presedintele Fondului, Aurel Saramet (foto).

"Am primit acum o saptamana primul dosar cu un cumparator care nu si-a mai putut plati ratele pentru un apartement cumparat prin programul Prima Casa si am transmis toate datele Ministerului Finantelor, care trebuie sa efectueze plata garantiei catre banca", a precizat presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM).

Saramet a adaugat ca nu poate da detalii despre tipul garantiilor sau despre orasul in care se stabilise clientul. "Pot sa va spun doar ca nu a apucat sa plateasca pentru casa achizitionata prin acest program decat 2-3 rate"

3. Raiffeisen, amendata cu 3,4 mil. euro pentru furnizarea de informatii inexacte

3. Raiffeisen, amendata cu 3,4 mil. euro pentru furnizarea de informatii inexacte Consiliul Concurentei a sanctionat Raiffeisen Bank cu 14 milioane de lei (3,37 milioane de euro) pentru furnizarea de informatii inexacte in cadrul investigatiei privind piata romaneasca a serviciilor bancare si interbancare.

„Vom recurge la toate mijloacele legale pe care le avem la dispozitie pentru a sanctiona aceste practici. Furnizarea de informatii inexacte ne impiedica in desfasurarea investigatiilor pe care le avem in derulare”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Informatiile inexacte s-au referit la activitatea de tranzactionare privind depozitele plasate si atrase, la momentul fixingului, de catre bancile participante la stabilirea indicilor de referinta ROBID/ ROBOR in cursul lunii octombrie 2008.

Raiffeisen Bank va contesta decizia Consiliului Concurentei de a sanctiona compania pentru “furnizarea de informatii inexacte” in cursul unei investigatii a Consiliului Concurentei inceputa la sfarsitul lunii octombrie 2008. Informatiile inexacte s-au referit la activitatea de tranzactionare privind depozitele plasate si atrase, la momentul fixingului, de catre bancile participante la stabilirea indicilor de referinta ROBID/ ROBOR in cursul lunii octombrie 2008.


2. Boc vrea sa elimine comisionul de rambursare anticipata la credite

2. Boc vrea sa elimine comisionul de rambursare anticipata la crediteExecutivul isi propune sa elimine comisionul de rambursare anticipata atat la creditele cu garantii imobiliare, cat si la cele care nu au acest tip de garantie, a declarat premierul Emil Boc.

”Un proiect la care tin foarte mult, pentru ca va avea un efect ce va fi resimtit de sute de mii de romani, il constituie propunerea legislativa elaborata de ANPC cu sprijinul Consiliului Concurentei, ce vizeaza eliminarea comisionului de rambursare anticipata a creditelor bancare. Ne propunem sa adoptam aceasta propunere extinzand eliminarea comisionului de rambursare anticipata atat asupra creditelor cu garantii imobiliare, cat si asupra celor fara acest tip de garantie”, a declarat Emil Boc la o intalnire cu Consiliul Concurentei.

Conform proiectului, bancile vor fi nevoite sa nu mai solicite comision de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila, atat in cazul imprumuturilor negarantate, cat si a celor garantate cu ipoteca, indiferent de valoarea lor. Mai mult, daca proiectul legislativ va fi adoptat in forma propusa, bancile vor fi nevoite sa aplice aceleasi reguli si in cazul clientilor care au contractat credite in trecut.

Bancherii vs Boc: Comisionul de rambursare anticipata - eliminat sau doar limitat la 1%?





1. FMI ne vede in 2011 cu cea mai puternica crestere economica din Europa: 5,1%

1. FMI ne vede in 2011 cu cea mai puternica crestere economica din Europa: 5,1%Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca Romania va inregistra in 2011 cea mai buna performanta economica din Europa, cu o crestere a PIB-ului de 5,1%, cu toate ca pentru acest an a coborat estimarea de crestere economica de la 1,3% la 0,8%.

In privinta deficitului de cont curent, FMI anticipeaza pentru Romania un nivel de 5,5% atat pentru 2010 cat si in 2011, usor sub cel anticipat in precedentul raport, din octombrie 2009, de 5,6%.

Estimarea FMI pentru 2011 este caracterizata de economisti ca fiind optimista, posibila, dar putin probabila in contextul in care redresarea economiei romanesti depinde de cum vor evolua celelalte economii din lume, de capacitatea de a atrage mai multe fonduri europene, dar si de reluarea activitatii de creditare.