5 / 6

Termoelectrica, inchisa. CFR Marfa, vanduta

Guvernul se angajeaza sa faca "pasi concreti" in directia privatizarii sau inchiderii SC Termoelectrica si a privatizarii SN de transport feroviar CFR Marfa SA, se arata in memorandumul suplimentar de intelegere intre Romania si UE.

Producatorul de energie electrica si termica de stat Termoelectrica a avut in 2009 pierderi de 295,2 milioane lei, acumulate din cauza majorarilor si penalitatilor aferente creditelor angajate de companie pana la 31 decembrie 2004. In 2008, Termoelectrica a inregistrat pierderi de 344,7 milioane lei.

De asemenea, potrivit proiectului privind bugetul de venituri si cheltuieli al companiei pe 2010, Termoelectrica estimeaza pentru acest an pierderi de 274 milioane lei.

Termoelectrica este producatorul de stat de energie electrica si termica prin arderea combustibililor fosili (carbuni) si hidrocarburi (gaze naturale si pacura). Actionarul majoritar al companiei este Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

Si CFR Marfa are pierderi. Dupa primele zece luni din 2009, CFR Marfa inregistra pierderi in valoare de 230.394.000 lei, din cauza reducerii volumului prestatiilor.


Ce angajamente si-au luat guvernantii in fata FMI si a Comisiei EuropeneArticole recomandate