10. Petrom tinteste pozitia de jucator cheie pe piata energetica din regiune.

10. Petrom tinteste pozitia de jucator cheie pe piata energetica din regiune.Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei, a anuntat strategia pentru urmatorii cinci ani. Dupa un proces de restructurare si modernizare, Petrom tinteste pozitia de jucator cheie pe piata energetica din regiune.

Proiectele importante vizeaza re-dezvoltarea a 6-8 zacaminte majore, finalizarea proiectelor de modernizarea a infrastructurii in circa 3-5 zacaminte, decongestionarea sistemelor de gaze si instalarea de compresoare de gaze.

De asemenea, pe baza primului foraj de explorare offshore la mare adancime estimat pentru 2012, compania urmareste ca pana in 2015 sa finalizeze faza de evaluare si sa inceapa dezvoltarea. In plus, pentru valorificarea sinergiilor dintre E&P si Serviciile pentru E&P, cele doua activitati vor fi integrate, procesul urmand a fi finalizat in 2012.

"Cu investitii anuale de peste 1 miliard de euro, vom reprezenta si in anii urmatori un factor de crestere economica in Romania, prin efectul de multiplicare al investitiilor noastre”, a declarat Mariana Gheorghe (foto), CEO Petrom.

9. Grevele din sectorul public blocheaza programul Prima Casa

9. Grevele din sectorul public blocheaza programul Prima CasaGreva declansata de angajatii Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara impiedica semnarea contractelor pentru creditele garantate cu ipoteca (ipotecare, imobiliare, Prima Casa sau creditele de nevoi personale cu ipoteca). Cei care se afla pe ultima suta de metri pentru semnarea contractelor de credit pot avea de suferit.

In conditiile in care, pentru contractele de credite ipotecare, clientii necesita un extras de Carte Funciara valabil pentru a fi semnat de notar (sau trimis catre FNGCIMM in cazul creditelor Prima Casa), cei care se afla pe ultima suta de metri cu timpul alocat pentru semnarea contractelor pot avea de suferit deoarece risca sa le expire perioada de valabilitate a deciziei de aprobare a creditului

8. Primul faliment al unui mall

8. Primul faliment al unui mallLa sfarsitul lunii trecute, compania MLS Proiect Oradea, dezvoltatorul centrului comercial Tiago Mall Oradea, a intrat in procedura de faliment, urmand sa fie scos la vanzare in cadrul unei licitatii la inceputul lunii iunie. Consultantii imobiliari spun insa ca aceasta situatie nu este o surpriza pentru piata locala de retail, intrucat multe proiecte amplasate in afara oraselor nu vor putea rezista.

Pe 30 aprilie, Tribunalul Municipiului Bucuresti a dispus inceperea procedurii falimentului companiei MLS Oradea, partea a grupului irlandez Miva, aflata in procedura de insolventa inca din toamna anului trecut.

MLS Oradea, dezvoltatorul centrului comercial Tiago Mall Oradea, va fi scos la vanzare luna viitoare, in cadrul unei licitatii al carei pret de vanzare este de 35,5 milioane de euro plus TVA, potrivit Casei de Insolventa Transilvania, desemnata lichidator judiciar.

Consultantii: Falimentul unui mall nu este o surpriza. Multe proiecte nu vor rezista

7. Afacerile companiilor au scazut in ton cu economia

7. Afacerile companiilor au scazut in ton cu economiaAfacerilor companiilor listate pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti s-au erodat cu 3% in primul trimestru al anului, valoarea similara cu scaderea Produsului Intern Brut in aceeasi perioada fata de primele trei luni din 2009.

eniturile totale au urcat cu 2,65%, in timp ce cheltuielile s-au majorat cu 2,21%, potrivit unei analize realizate de Wall-Street in urma rezultatelor financiare pe primele trei luni afisate de 63 de companii listate la BVB, fara a lua in calcul OMV Petrom si Erste Bank, care au fost raportate dupa standardele internationale si in moneda europeana.

Afacerile companiilor, excluzand bancile si cele cinci societati de investitii financiare (SIF), au inregistrat o rata de scadere de 3,07%.


6. GED cumpara Paravion

6. GED cumpara ParavionFondul de investitii spaniol GED a preluat site-ul Paravion.ro ca parte a strategiei de consolidare in sectorul turismului, care a inceput in decembrie 2007, prin achizitia Happy Tour.

Termenii tranzactiei nu au fost dati publicitatii, iar preluarea este in curs de aprobare de catre Consiliul Concurentei, urmand sa se finalizeze in a doua jumatate a lunii iunie.

Asistenta juridica pe tranzactie a fost oferita de casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii pentru cumparator si de societatea Sfiraiala & Asociatii pentru vanzator, iar KPMG a fost consultantul financiar al GED.

Prin noua tranzactie, GED urmareste dezvoltarea celui mai mare furnizor de servicii de turism din Romania, care sa ii permita extinderea activitatii si in alte piete din Europa de Est, a anuntat fondul de investitii.

5. Listarea BVB, pe ultima suta de metri

5. Listarea BVB, pe ultima suta de metriComisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat prospectul si materialul publicitar intocmite in vederea admiterii la tranzactionare a actiunilor emise de S.C. Bursa de Valori Bucuresti S.A. (B.V.B.) pe piata reglementata administrata de catre aceasta, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Urmatorul pas spre listarea actiunilor este aprobarea de catre Consiliul Bursei, procedura ce va fi finalizata in zilele urmatoare.

„Consiliul Bursei isi va da acordul pentru listare zilele acestea, nu vrem sa mai batem pasul pe loc”, a declarat pentru Wall-Street Mircea Botta, vicepresedintele BVB. Astfel, listarea va avea loc in aproximativ doua saptamani.

4. Executivul isi asuma raspunderea pentru pachetul de masuri

4. Executivul isi asuma raspunderea pentru pachetul de masuriPremierul Emil Boc a declarat ca propune asumarea raspunderii Guvernului pe un proiect de lege care sa cuprinda masurile de reducere a cheltuielilor bugetare convenite cu FMI, precizand ca proiectul respectiv va fi discutat si cu sindicatele si patronatele.

Inainte de a fi prezentat in Guvern, proiectul de act normativ va fi discutat si in cadrul coalitiei de guvernare.

Scrisoarea catre FMI va fi aprobata de Guvern miercuri, iar pana atunci reprezentantii Executivului vor purta discutii cu sindicatele, patronatele, cu partidele politice si grupurile parlamentare.


3. Guvernul a refuzat majorarea impozitelor pentru bogati

3. Guvernul a refuzat majorarea impozitelor pentru bogatiDominique Strauss Kahn, seful Fondului Monetar International, a declarat intr-un interviu difuzat de France 2 ca s-a opus deciziei de reducere cu 25% a salariilor bugetarilor din Romania, sugerand insa o majorare a "impozitelor pentru bogati", propunere refuzata insa de guvernul roman.

In ciuda afirmatiilor sefului FMI, Dominique Strauss-Kahn potrivit caruia Fondul a cerut mai degraba impozitarea romanilor instariti decat taierea unidirectionala a cheltuielilor de personal si a pensiilor, premierul Emil Boc mentine decizia de scadere cu 25% respectiv 15% a salariilor bugetarilor si a pensiilor.

2. Guvernul pune la cale nationalizarea pilonului II de pensii private

2. Guvernul pune la cale nationalizarea pilonului II de pensii privatePropunerea Finantelor de taiere a contributiilor la Pilonul II al pensiilor private obligatorii de la 2,5% la 0,5% inseamna, potrivit Asociatiei de profil, o nationalizare „mascata” a fondurilor de pensii private. Daca propunerea va fi adoptata de executiv, consecintele vor fi extrem de grave atat pentru economia tarii, care nu va mai prezenta deloc credibilitate in fata investitorilor straini, dar si pentru participantii din prezent la sistem, ale caror venituri de la pensionare vor fi reduse dramatic.

Specialistii in economie si pensii private au explicat ca astfel de masuri luate in numai 2 ani de la lansarea sistemului creeaza un mediu de afaceri instabil, in care Romania isi pierde credibilitatea in fata posibililor investitori straini. Masura reprezinta, conform APAPR, falimentarea cu buna stiinta a fondurilor de pensii private si a celor peste 5 milioane de participanti, cat si distrugerea a 12 ani de constructie legislativa si institutionala in domeniul pensiilor private.

PETITIE: NU scaderii contributiilor la pilonul II!

1. Romania, sub proteste. Mitingurile vor continua

1. Romania, sub proteste. Mitingurile vor continuaPe 19 mai, Piata Victoriei si strazile din zona au gazduit ieri strigatele disperate a 50.000 de protestatari din intreaga tara. Masurile de reducere a cheltuielilor bugetare au solidarizat romanii si situatia tot mai dramatica in care tara se afla s-a reflectat in lozinci si versuri amare.

"Voi traiti bine, noi nu! Ne-ati ciuruit!", "Bucuresti, unde esti?", "Ne ciuruiti cu 25%/ Va decapitam 100%!", "Jos Guvernul! Sa se impoziteze ei, nu noi!", "Nu scapa unul!", "Udrea, cu poseta ta/Traieste toata institutia mea!" sunt doar cateva din lozincile dureroare sau ironice pe care romanii le-au strigat ieri in piata Victoriei, in cadrul celei mai ample miscari de protest de dupa Revolutie, dupa cum spuneau mai multi oameni prezenti.

Dar sindicalistii nu au ajuns la o intelegere cu Finantele si vor hotari saptamana viitoare data la care vor declansa greva generala. Un prim efect ce poate crea haos in tara: toate trenurile vor fi oprite pe 31 mai.

Sindicalistii din Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) se vor solidariza cu bugetarii care au anuntat deja ca vor face greva generala in 31 mai, a declarat liderul sindical Vasile Petrariu.

Si metroul ar putea intra in greva pe 31 mai, intre orele 04.00-16.00, in semn de solidaritate cu angajatii de la stat, a declarat vicepresedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Florian Crisu