10. Leasingul isi continua caderea

10. Leasingul isi continua cadereaValoarea totala a finantarilor acordate de firmele de leasing de pe piata autohtona in primele trei luni ale anului a scazut cu 32%, pana la 242,746 milioane de euro, potrivit datelor furnizate Wall-Street de Asociatia Societatilor Financiare din Romanian (ALB).

Astfel, in primul trimestru din 2010, membrii ALB Romania au raportat un volum total al activelor finantate in valoare de 235,676 milioane de euro avand o pondere de 97% in total piata, iar companiile neafiliate sunt estimate la un volum de 7,07 milioane euro cu o pondere la nivel de industrie de 3%.

Totalul contractelor semnate in trimestrul I al acestui an (dupa valoarea activelor finantate) de catre membrii ALB si companiile neafiliate insumeaza 242,746 milioane euro, ceea ce reprezinta o scadere de 32% fata de perioada similara a anului trecut, cand la nivelul intregii piete de leasing firmele au acordat finantari in valoare totala de 356,179 milioane de euro.

„Una din principalele cauze ale acestei evolutii o constituie birocratia excesiva si de lunga durata a procedurii judiciare de executare silita precum si lipsa unor masuri fiscale si macroeconomice de sustinere a agentilor economici in perioada de criza financiara”, se precizeaza in comunicatul Asociatiei.

9. Deficit de 12,1 mld. lei la patru luni

9. Deficit de 12,1 mld. lei la patru luniBugetul general consolidat a inregistrat in primele patru luni un deficit estimat de 12,1 miliarde lei, cu aproape 4 miliarde de lei mai mare fata de nivelul de la finele lunii martie, de 8,22 miliarde lei, a anuntat Ministerul de Finante.

Veniturile incasate la bugetul general consolidat au fost in suma de 52,6 miliarde lei, cu 1,2% mai mici fata de realizarile perioadei corespunzatoare din anul precedent, anunta Finantele.

La principalele venituri se mentin diminuari importante ale incasarilor fata de aceeasi perioada din anul precedent, astfel: taxa pe valoare adaugata - cu 9,2%, impozitul pe venit - 7,3%, impozitul pe profit - 4,6%, contributiile de asigurari sociale - 3,6%.

Incasarile din accize au scazut cu 71,9 milioane lei fata de aceeasi perioada a anului precedent, desi nivelul de taxare al acestora a crescut de la 1 ianuarie a.c., in timp ce veniturile nefiscale au crescut cu 652,6 milioane lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 64,7 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 3,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar s-au redus cu 0,7 puncte procentuale, ca procent din PIB.

Astfel, cheltuielile de personal sunt inferioare cu 6,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut.



8. KazMunaiGaz aduce 100 mil. euro la capitalul Rompetrol pentru a plati datoriile catre stat

8. KazMunaiGaz aduce 100 mil. euro la capitalul Rompetrol pentru a plati datoriile catre statRompetrol Rafinare (RRC) isi va majora capitalul social cu 450 milioane lei (107,8 mil. euro) pentru a rascumpara o parte din datoria pe care compania o are la statul roman, potrivit convocatorului adunarii generale extraordinare remis Bursei de Valori Bucuresti.

Rompetrol Rafinare are o datorie de 600 milioane dolari catre bugetul de stat, iar capitalul atras prin operatiunea de majorare va reprezenta circa 22% din suma totala.

Majorarea se va realiza prin emiterea unui numar de 4,5 miliarde actiuni cu un pret de emisiune de 0,1 lei/titlu, fiind a fi oferite spre subscriere in mod proportional cu numarul detinut in prezent.

Grupul Rompetrol, detinut de KazMunaiGaz, va plati 443 milioane lei in cadrul acestei operatiuni in conditiile in care detine 98,61% din capitalul RRC in urma unei oferte de preluare.

De asemenea, actionarii vor imputernici administratorii sa efectueze si sa valideze tranzactii cu active imobilizate, cu o valoare cumulata pe durata exercitiului financiar 2010 care va putea depasi procentul de 20% din acest total, mai putin creantele, insa fara sa depaseasca 150 milioane dolari.

7. O felie din Petrom, scoasa la vanzare

7. O felie din Petrom, scoasa la vanzareMinisterul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a pus in dezbatere publica proiectul de Hotarare de Guvern prin care intentioneaza sa vanda 11,84% din totalul de 20,64% de actiuni pe care le detine la producatorul de titei si gaze OMV Petrom.

Ministerul pastreaza pachetul de actiuni de 8,8% din capitalul social pentru a-l vinde salariatilor.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, declara in aprilie ca statul roman va pastra o participatie de cel putin 8% la producatorul de titei si gaze Petrom. Ministrul spunea ca toti banii pe care statul ii va incasa in urma acestor vanzari de actiuni vor merge in investitii in infrastructura.

Un memorandum al Ministerului Economiei arata ca statul isi propune sa obtina peste un miliard de euro prin vanzarea actiunilor detinute la mai multe companii din domeniul energetic.

Grupul OMV din Austria sustine ca deja controleaza 51% din actiunile producatorului de titei si gaze OMV Petrom si ca nu este o nevoie imediata sa-si majoreze participatia la companie, a declarat, potrivit NewsIn, purtatorul de cuvant al Grupului OMV, Michaela Huber.

"Deja controlam compania cu o participatie de 51,01% din actiuni. Nu este o necesitate imediata sa ne majoram participatia la OMV Petrom", a declarat Michaela Huber.

De asemenea, aceasta a mai spus ca OMV va comunica posibilii pasi urmatori.

6. Masuri de austeritate in Europa

6. Masuri de austeritate in EuropaGuvernul italian a aprobat masuri de austeritate in valoare de de 24 de mliarde de euro, pentru perioada 2011 - 2012, pentru a linisti investitorii, relateaza BBC. Acest anunt inscrie Italia in randul tarilor din Zona euro care au anuntat reduceri de cheltuieli, intr-un efort de a reduce diferenta dintre cheltuieli si venituri.

Premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero a anuntat ca salariile bugetarilor spanioli vor fi reduse cu 5% anul acesta, in timp ce pensiilor vor fi inghetate pana in 2011 pentru a reduce deficitul bugetar al tarii. Pachetul de masuri include si reducerea ajutorului de stat de 2.500 euro pentru proaspetii parinti, in timp ce investitiile statului se vor reduce cu 6 miliarde euro in 2011.

Si premierul portughez Jose Socrates a propuns masuri pentru reducerea deficitului de la 9,4% din PIB in 2009, la 7,3% din PIB pana in 2010 si la 4,6% pana in 2011, fata de o tinta anterioara de 6,6%. Propunerile adoptate sunt:

• Introducerea unui impozit suplimentar de 2,5% pe profiturile companiilor mari si ale bancilor.
• Reducerea cu 5% a salariilor inaltilor oficiali guvernamentali.
• Cresterea cu 1% a TVA si impozite mai mari pentru companiile care castiga mai mult de 2 milioane de euro.



5. Vizita lui Roubini

5. Vizita lui RoubiniCriza economica, desi a inceput in sectorul privat inca din 2008, se transforma intr-o criza a datoriilor publice, sustine economistul Nouriel Roubini (foto), supranumit "Dr. Doom al economiei", care avertizeaza ca cea mai mare provocare pentru statele dezvoltate este daca vor fi capabile sa faca fata datoriilor publice uriase.

Nivel mediu al datoriei publice va ajunge la 100% din Produsul Intern Brut in cadrul economiilor dezvoltate din lume, sustine Nouriel Roubini, care avertizeaza ca cea mai mare problema de pe plan mondial din prezent este criza datoriilor publice.

"In multe tari observam a doua etapa a crizei, care incepe atunci cand guvernele incep sa se teama de deficitele bugetare mari. Problema care se pune este daca toate tarile dezvoltate vor fi capabile sa faca fata problemelor fiscale semnificative si datoriilor publice uriase", a declarat Nouriel Roubini, in cadrul Forumului Financiar organizat de Forum Invest.

Economistul Nouriel Roubini estimeaza ca unele state membre ale zonei euro ar putea decide sa iasa din acest "club" si sa renunte la moneda europeana daca nu o sa fie capabile sa faca fata problemelor fiscale. Desi nu este calea cea mai buna, unele state din zona euro, mai exact cele mai slabe, ar putea decide sa renunte la moneda europeana.

4. Diverta, in insolventa

4. Diverta, in insolventaLantul de retail Diverta, divizie a RTC, detinut de omul de afaceri Octavian Radu, a cerut in instanta intrarea in insolventa, in vederea reorganizarii judiciare. Anuntul vine la numai o luna dupa decizia companiei de a incepe procedurile in vederea listarii Diverta la Bursa. La momentul respectiv, Amalia Buliga, CEO-ul Diverta, oferea ca termen estimativ pentru listarea la bursa sfarsitul anului 2010.

Administratorul judiciar propus este Casa de Insolventa Transilvania.

“Am luat aceasta decizie avand in vedere o reorganizare care sa conduca la fortificarea structurii si eficientizarea business-ului actual. Consideram ca modelul de afaceri al Diverta este unul viabil, insa conjunctura actuala a pietei, coroborata cu inflexibiltiatea dezvoltatorilor au dus la problemele de cash flow actuale", declara Amalia Buliga.

Anul 2009 a fost unul deosebit de dificil pentru intreaga economie romaneasca, sectorul de retail fiind unul dintre cele mai afectate. Criza economica a generat pe de o parte reducerea traficului din spatiile comerciale, dar si reducerea puterii de cumparare, efectele fiind scaderea numarului de bonuri si scaderea valorii medii a cosului.

In aceste conditii, lantul de magazine Diverta a incheiat anul 2009 cu vanzari de 30 mil. euro, cu 37% mai putin fata de anul precedent si aproximativ 55% daca luam in calcul scaderea organica.

"Ca raspuns la situatia dificila Diverta a luat mai multe masuri de crestere a eficientei, cele mai notabile fiind reducerea fondului de salarii cu 45% si a numarului de angajati din retail cu 40%. De asemenea, am depus eforturi sustinute pentru reducerea chiriilor, insa ne-am lovit de rezistenta anumitor dezvoltatori care nu au acordat reduceri de chirii sau au fost impotriva rezilierii contractelor pe cale amiabila", mai afirma Buliga.

3. Nu iesim din recesiune

3. Nu iesim din recesiuneEste oficial: economia Romaniei ramane in recesiune si in 2010, potrivit celor mai recente date revizuite ale Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), pe care Guvernul le va prezenta luni in Parlament. PIB-ul Romaniei se va contracta cu 0,5% in 2010, iar in 2011 cresterea economica va fi de doar 0,1%, releva datele obtinute in exclusivitate de Wall-Street.

Proiectiile economice care vor fi prezentate luni in Parlament fac parte din prognoza de primavara a CNP si fundamenteaza cadrul fiscal-bugetar pentru perioada 2011-2012, pe baza obligatiilor asumate in Legea Responsabilitatii Fiscale, parte a cerintelor FMI din cadrul acordului de imprumut.

In toamna anului trecut, CNP aprecia ca avansul Produsului Intern Brut (PIB) ar putea ajunge la "1-2% in 2010", comparativ cu estimarea anterioara de 0,5%.

Cat despre cadrul fiscal-bugetar pentru perioada 2011-2012, Guvernul isi asuma in documentul pe care il va prezenta luni in Parlament ca deficitul bugetar consolidat (metodologia „cash-flow”) se va reduce de la 7,4% din PIB in 2009 la 6,8% in 2010, 4,4% in 2011, 3,0% in 2012 si 2,5% in 2013.

De asemenea, cheltuielile de personal ale bugetului general consolidat exprimate ca procent in PIB sunt estimate la 7,3% in anul 2011 si 7,1% in anul 2012.

2. Pesimism in Piata Victoriei

2. Pesimism in Piata VictorieiPesimism la Palatul Victoria: declaratiile lui Sebastian Vladescu (foto), ministru de Finante, transmit ingrijorare fata de evolutiile economice din urmatoarele trei-sase luni. In acelasi timp, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, arata cu degetul modul in care decurge dezbaterea politica in Romania.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca nu exista speranta pentru reluarea cresterii economice in viitorul apropiat, avertizand ca "peste trei luni, sase luni sau un an ar putea fi mai rau" decat in prezent.

"Contextul macroeconomic il tot descriem, insa este mai dificil decat ne inchipuiam acum un an, sase luni, trei luni. Ceea ce ma ingrijoreaza cel mai tare este ca nu exista, in acest moment, semne ca peste trei luni, sase luni, un an ar putea fi mai bine. Ar putea fi mai rau", a spus Vladescu, potrivit NewsIn.

Ministrul Finantelor a mai afirmat ca evolutiile economice de la nivel global au stat la baza "deciziilor extrem de dificile si costisitoare din punct de vedere uman si politic" pe care guvernul este nevoit sa le ia. "Unii incearca sa exprime o oarecare speranta. Finalmente, insa, cifrele statistice ne arata ca aceasta speranta nu este sustinuta in realitate", a conchis Vladescu.

1. Noul Cod Fiscal. Mai multe taxe

1. Noul Cod Fiscal. Mai multe taxeChiar daca anul trecut guvernatorul Mugur Isarescu ne avertiza ca majorarea taxelor ar putea afecta economia, miercuri a dat un indiciu clar pentru viitor: “probabil ca Romania va majora in viitor impozitele”. Guvernul lucreaza deja la aplicarea unor impozite, conform unui proiect de ordonanta de urgenta privind modificarea Codului Fiscal obtinut de Wall-Street.

Probabil ca Romania va majora in viitor impozitele, dar pana atunci trebuie extinsa baza de impozitare, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, care a adaugat ca este nevoie de reducerea cheltuielilor.

In plus, tichetele de masa si cadou, cele de cresa, de vacanta, dar si platile compensatorii vor fi incluse in categoria veniturilor salariale si impozitate, potrivit proiectului de ordonanta de urgenta citat.

Proprietarii de locuinte care au mai multe case vor plati impozite mai mari, conform aceluiasi proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal obtinut de Wall-Street. Impozitele pe proprietate vor fi de doua ori mai mari fata de valorile din prezent pentru proprietarii care detin una sau doua locuinte neinchiriate in afara celei de domiciliu.