Marea Britanie

Marea BritanieMarea Britanie este pentru al optulea an la rand principala destinatie din Europa a investitiilor straine directe, potrivit Studiului privind Atractivitatea Investitionala a Europei Ernst&Young.

Numarul de proiecte din Marea Britanie a scazut cu doar 1%, pana la 678, care au creat 20.017 locuri de munca.

Franta

FrantaFranta isi pastreaza pozitia secunda, dupa ce anul trecut a atras 529 de proiecte de investitii, in crestere cu 1% fata de 2008.

Studiul a aratat existenta unui cadru eterogen si cu privire la provenienta proiectelor de investitii. Statele Unite, care in continuare aduc aproximativ o treime din totalul proiectelor de investitii din Europa, au inregistrat un declin atat in valoare absoluta, cat si ca procent, la fel ca si Germania, Marea Britanie, Franta si Japonia, care, cumulate, reprezinta 25% din numarul de investitii.

Germania

GermaniaCu 418 proiecte de investitii, Germania ocupa locul 3 in clasament, ce reprezinta o crestere de 7% fate de anul anterior.

Proiectele de investitii din Germania au creat anul trecut 4.928 de locuri de munca.

Spania

SpaniaSpania ocupa locul 4 cu un total de 173 de proiecte de investitii, in declin cu 18% fata de anul trecut. Proiectele de investitii straine au generat anul trecut 5.212 de locuri de munca noi.

Economiile Spaniei si Irlandei, care pana acum prezentasera un mare interes pentru investitorii din afara Europei, au fost afectate semnificativ in 2009 si nu a fost surprinzatoare diminuarea numarului de proiecte investitionale in aceste tari.

Rusia

RusiaCu 170 de proiecte de investitii realizate anul trecut, adica o crestere de 19% fata de 2008, Rusia ocupa locul 4 in topul destinatiilor pentru investitiile straine directe realizat de Ernst&Young.

Pe termen lung, investitorii considera in continuare Europa Centrala si de Est ca fiind o prioritate: Regiunea este vazuta ca fiind pe locul trei in topul celor mai atractive locatii in urmatorii trei ani de 59% dintre investitori, devansata de China (66%) si India (61%).

Belgia

BelgiaBelgia a inregistrat anul trecut o crestere de 3% a numarului de proiecte de investitii pana la un total de 146, care au creat 3.357 de locuri de munca.

Economiile mari din Europa au rezistat destul de bine din perspectiva capacitatii de a atrage investitii straine in 2009, potrivit Ernst&Young.


Olanda

OlandaCu 108 proiecte de investitii realizate anul trecut, Olanda ocupa locul sapte in clasament, insa dupa un declin de 7% fata de anul trecut.

Polonia

PoloniaPolonia ocupa locul 8,cu 102 proiecte de investitii, insa declinul inregistrat anul trecut este dramatic: -42% fata de 2008.

Impactul cel mai dramatic al recesiunii, totusi, a fost resimtit in state precum Polonia, Ungaria, Romania si Cehia, unde numarul de proiecte, cumulativ, a scazut cu 40%, deoarece investitorii au preferat stabilitatea oferita de economiile mai solide din Occident.

Italia

ItaliaItalia ocupa locul 9 in top, cu 100 de proiecte de investitii, in crestere cu 4% fata de 2008. Investitiile straine directe au creat anul trecut doar 1.955 de locuri de munca.

Pe langa analiza datelor aferente proiectelor pentru anul 2009, Studiul privind Atractivitatea Investitionala a Europei analizeaza evolutia potentiala a investitiilor, pe baza chestionarului la care au raspuns peste 800 pe persoane cu functii de conducere in legatura cu intentiile viitoare ale acestora.

Desi un procent semnificativ al respondentilor (53%) a afirmat ca este posibil sa nu intreprinda nicio actiune pentru o anumita perioada de timp, inainte de a face alte investitii in Europa, Marc Lhermitte arata in raport faptul ca mediul investitional dadea semne de redresare inca de acum 12 luni.

Irlanda

IrlandaIrlanda ocupa locul 10, cu 84 de proiecte de investitii, in scadere cu 22% fata de anul trecut.

Romania

RomaniaIn 2009, Romania, locul 11 in clasament, a inregistrat fata de anul anterior o scadere semnificativa atat a numarului de proiecte de investitii (-48%), cat si a numarului de locuri de munca create (-44%).

A atras 75 de proiecte de investitii straine directe, reprezentand 2% din totalul de proiecte din Europa, dar a generat 6.384 de locuri de munca, 5% din totalul european. In ciuda scaderii cu mai mult de 40% a numarului de proiecte si a locurilor de munca create, investitorii au considerat Romania ca fiind in continuare foarte atractiva pentru proiecte industriale, in 2009 tara situandu-se la aproximativ 7% din totalul european.

Ca numar de proiecte, Romania a depasit anul trecut tari ca Elvetia, Ungaria, Suedia sau Austria.