10. Fara iPad din cauza pretului

10. Fara iPad din cauza pretuluieMag, cel mai mare retailer online de pe piata locala, nu va mai importa tabletele iPad, dupa ce compania californiana Apple a anuntat preturi pentru Europa mai mari cu circa 20-25% fata de cele valabile pentru SUA.

Apple a lansat doua versiuni de iPad (Wi-Fi si 3G), fiecare dintre acestea fiind comercializata in trei modele: de 16 GB, 32 GB si 64GB, preturile variind pe piata americana de la 499 de dolari la 829 de dolari, in functie de model.

Pe piata europeana, produsul a inceput sa fie comercializat pe 28 mai, preturile fiind mai mari cu circa 20-25%, potrivit studiului condus de CommSec, divizia australiana a bancii Commonwealth Bank.

9. Proceduri noi de colectare pentru activitatile independente

9. Proceduri noi de colectare pentru activitatile independenteFinantele schimba procedurile de colectare pentru drepturile de autor si alte activitati independente, asimilandu-le cartilor de munca si incep colectarea retroactiva pentru ultimii cinci ani.

Un calcul sumar arata ca patronii ar putea plati in plus aproximativ 50% pentru fiecare angajat remunerat cu drepturi de autor. Acum angajatorii platesc pe drepturi de autor doar 100 de lei la un venit de 1.000 lei, insa odata cu aparitia legii ce vizeaza largirea bazei de impozitare vor fi nevoiti sa plateasca la stat circa 580 lei.

8. Scaderea inmatricularilor de masini noi s-a mai temperat la 5 luni

8. Scaderea inmatricularilor de masini noi s-a mai temperat la 5 luniNumarul de autoturisme noi inmatriculate in Romania a scazut in mai cu 25% fata de aceeasi luna a anului trecut, la 8.657 unitati, dupa primele 5 luni declinul fiind de 49%, pana la 26.351 masini.

Inmatricularile de autoturisme Dacia in Romania au scazut in primele 5 luni cu 43%, la 8.270 de unitati.

7. Comisionul de rambursare anticipata - maximum 1%

7. Comisionul de rambursare anticipata - maximum 1%Comisionul de rambursare anticipata a creditelor - de consum, ipotecare sau de leasing - va fi de 1% din valoarea sumei rambursate anticipat, daca pana la scadenta contractului este mai mult de un an, si de 0,5% daca pana la scadenta este mai putin de un an.

Bancile vor fi totodata obligate sa ofere persoanelor care vor sa contracteze credite formulare standardizate, inainte de semnarea contractelor, pentru a le da posibilitatea sa compare ofertele de pe piata. Dupa incheierea contractului, beneficiarul are un termen de 14 zile in care poate renunta la contract fara a da explicatii.

6. Companiile repornesc angajarile in urmatorul trimestru

6. Companiile repornesc angajarile in urmatorul trimestruAproximativ 19% din companiile de pe piata locala se asteapta la scaderea activitatii de recrutare in cel de-al treilea trimestru, in timp ce 21% dintre angajatori intentioneaza sa creasca volumul angajarilor, arata un studiu realizat de compania de recrutare Manpower Romania.

Piata de munca cea mai activa este previzionata de angajatorii din centrul tari, acestia raportand o previziune neta de angajare (diferenta dintre procentul angajatorilor, care estimeaza o crestere a volumului angajarilor si procentul celor care estimeaza ca vor reduce recrutarile) de 22%.

Angajatorii din sud-est exprima un optimism prudent, raportand o previziune neta de angajare de 8%.

5. Nicio pensie nu scade sub 350 lei

5. Nicio pensie nu scade sub 350 leiNicio pensie nu scade sub 350 de lei in urma reducerii cu 15% si salariile angajatilor din cabinetele paramentarilor scad cu 25%, potrivit amendamentelor acceptate de Executiv.

Reducerea pensiilor si salariilor se aplica de la data intrarii in vigoare a Legii, nu din luna iunie, "avand in vedere ca procedura asumarii raspunderii a fost declansata in luna mai, dar se va finaliza in luna iunie", se arata intr-unul din amendamentele acceptate de Guvern.

4. Businessul de curierat al lui Octavian Radu, in insolventa

4. Businessul de curierat al lui Octavian Radu, in insolventaCompania de curierat TCE Logistica, parte a grupului RTC, controlat de omul de afaceri Octavian Radu, a cerut intrarea in insolventa, administratorul judiciar fiind Casa de Insolventa Transilvania.

Nivelul datoriei acumulate catre terti este de 8,5 milioane euro, din care 3,3 milioane euro credite bancare.

Anuntul vine dupa ce lantul de retail Diverta, detinuta tot de omul de afaceri Octavian Radu, a cerut in instanta intrarea in insolventa, in vederea reorganizarii judiciare.

Cititi si Insolventa la retaileri: Antidot sau amanarea falimentului?

3. Taxe mai mari, daca scaderea economica va depasi 2%

3. Taxe mai mari, daca scaderea economica va depasi 2%Sebastian Vladescu, ministrul de finante, a declara ca, in cazul in care economia Romaniei ramane la nivelul actual, de 0, - 1%, nu va fi nevoie de o crestere a fiscalitatii, dar o scadere economica de peste 2% va impune un alt scenariu.

“In cazul in care recesiunea economica in Romania ramane asa cum este astazi, la 0, poate -1, nu va fi nevoie sa luam masuri suplimentare, chiar daca vor fi probleme, facem ajustari, taiem cheltuielile. Daca vom avea o recesiune de -2, -3, -4, discutam deja de un alt scenariu. Dupa parerea noastra va fi tot 0 sau o usoara crestere economica”, a declarat Vladescu.

El a afirmat ca, pentru prima data in viata, spera sa mai fie in functie si saptamana viitoare, dupa votarea motiunii de cenzura. "E prima data in viata mea cand, fiind intr-o functie, spun ca sper sa fiu si saptamana viitoare. Si nu de dragul meu", a spus Vladescu. Ministrul a precizat ca daca legea de scadere a salariilor bugetarilor si a pensiilor va fi declarata neconstitutionala, nu-si va da demisia, ci va cauta alte solutii de reducere a deficitului bugetar.

2. Tranzactii la orizont?

2. Tranzactii la orizont?Specialistii in fuziuni si achizitii prezenti la conferinta M&A Outlook 2010, organizata de Wall-Street, in parteneriat cu Enterprise Investors, Ernst&Young si Ensight Romania spun ca in acest an asteptarile se rezuma la doua premise: tranzactii putine si o piata “deprimata”.

Cateva din cele mai importante declaratii:

Cristian Nacu, partener in cadrul fondului de investitii Enterprise Investors: "Nu prea sunt tinte semnificative in piata, asa incat sansele sa existe tranzactii multe sunt reduse. Tinand cont de faptul ca dureaza 6-9 luni pana ca o tranzactie sa se incheie, atunci este cu atat mai putin probabil sa vedem miscari semnificative pana la sfarsitul anului acesta".

Marian Dinu, managing partner DLA Piper: ”2010 nu va face exceptie de la criza financiara si efectele sale. Marea intrebare este daca suntem pregatiti pentru inca un an de criza? Asteptarile de la Guvern sunt complet nejustificate, sa speram ca nu vor face lucruri mai rele care sa agraveze situatia”.

Doru Lionachescu, partener principal Capital Partners: "In ultimele 3-4 saptamani am constatat o reducere abrupta a activitatii pe piata de M&A, pe baza efectului de contagiune a turbulentelor din Grecia dar si a constatarilor misiunii FMI in Romania si a planului de masuri agreat".

1. Romania intra in Top 10 tari cu cele mai riscante datorii

1. Romania intra in Top 10 tari cu cele mai riscante datoriiCriza deficitului bugetar si somajul inca ridicat a urcat tara noastra pe pozitia a noua in clasamentul tarilor cu cele mai riscante datorii. Romania are o marja a contractelor Credit Default Swaps (CDS), valoare a costului de asigurare impotriva datoriilor, de 395,5 puncte procentuale.

Tara noastra este vazuta de catre investitorii straini ca avand o rata de probabilitate de intrare in faliment de 23,33%.