10. Fara vacanta in acest an pentru 70% dintre romani

10. Fara vacanta in acest an pentru 70% dintre romaniCei mai impatimiti de calatorii sunt suedezii (87%), olandezii (85%) si belgienii (77%), in timp ce bulgarii si romanii sunt cei care stau cel mai mult acasa in timpul liber - 71%, respectiv 70%, releva cel mai recent studiu al GfK.

Aproape 40% dintre toti cetatenii chestionati la nivel global declara ca nu obisnuiesc sa calatoreasca in timpul liber. Aceasta cifra creste la 61% in Europa Centrala si de Est si scade la 37% in statele vest-europene.

In majoritatea statelor analizate, tinerii sunt cei care calatoresc cel mai mult. Germania este singura tara in care nu exista o diferenta intre cei tineri si cei in varsta la acest capitol, ambele categorii mergand in vacante la fel de des. In SUA si Marea Britanie, persoanele in varsta calatoresc mult mai mult, numai aproximativ 4 din 10 persoane alegand sa stea acasa. Din contra, in Bulgaria (90%) si Romania (87%), aproape 9 din 10 varstnici declara ca stau acasa.

9. Investitiile straine directe au scazut cu 37%

9. Investitiile straine directe au scazut cu 37%Investitiile straine directe in Romania s-au redus in primele patru luni cu 36,8% fata de ianuarie-aprilie 2009, pana la 1,135 miliarde euro, deficitul de cont curent fiind finantat in proportie de 55,1% prin investitii directe ale nerezidentilor din Romania, a anuntat banca centrala.

In perioada ianuarie - aprilie 2009, investitiile straine directe au fost de 1,796 miliarde euro. Pe de alta parte, in primul trimestru din 2010, investitiile au insumat 754 milioane euro, ceea ce inseamna ca Romania a atras in aprilie investitii de 381 milioane euro.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a precizat ca investitiile straine directe din primele patru luni ale acestui an au fost in cea mai mare parte (86%) participatii la capital (inclusiv profitul reinvestit), respectiv de 975 milioane euro, iar 160 milioane euro au venit sub forma de credite intra-grup, ce reprezinta imprumuturile dintre investitorul strain si firma rezidenta.

8. Cutia milei sau contul in care romanii pot dona bani pentru buget

8. Cutia milei sau contul in care romanii pot dona bani pentru bugetMinisterul Finantelor Publice (MFP) a anuntat contul in care persoanele fizice pot dona bani pentru Fondul Solidaritatea, infiintat pentru diminuarea efectelor crizei economice.

MFP a precizat ca "sumele adunate in contul deschis la Trezoreria Nationala se constituie drept venituri la bugetul de stat", care "vor fi luate in calcul la rectificarile bugetare", dar nu a precizat pe ce vor fi cheltuiti acesti bani odata intrati in bugetul de stat.

Ministerul Finantelor Publice a deschis, prin Trezoreria Nationala, contul 20.37.01.02 „Venituri ale bugetului de stat - Donatii pentru diminuarea efectelor crizei economice”.

Finantele au informat astfel persoanele fizice care doresc sa ofere ajutor statului ca exista doua posibilitati de donare a banilor, "fie prin numerar, la trezoreria de domiciliu a persoanei care doneaza fonduri banesti, fie prin ordin de plata, prin care donatorii achita sumele in contul deschis la Trezorerie".

7. Bancherii se sperie de probleme bugetarilor

7. Bancherii se sperie de probleme bugetarilorReducerea veniturilor bugetarilor da deja emotii bancherilor, care spun totusi ca sunt pregatiti pentru valul de restructurare generat de masurile de austeritate.

"Ne asteptam sa existe un al doilea val de restructurare generat de aceste masuri. Eu cred ca sistemul bancar este pregatit sa faca fata cu brio la acest nou val de posibile restructurari", a spus Sergiu Oprescu (foto), presedintele executiv al Alpha Bank Romania.

De asemenea, el a precizat ca viitoarele restructurari vor fi mai usor de realizat decat cele din 2009.

"Cred ca posibilitatile noastre de restructurare la nivelul anului 2010 sunt mai avansate decat ceea ce am avut la nivelul anului 2009. Sa nu uitam un lucru. In clipa de fata nu vorbim de o restructurare pe un caz in care clientul si-a pierdut locul de munca, ceea ce s-a intamplat anul trecut, cand sistemul privat s-a contractat. Vorbim de o restructurare care are in vedere o scadere a veniturilor, ceea ce va fi mult mai usor de realizat in perspectiva sistemului bancar", a declarat Sergiu Oprescu.

6. Discutii despre un nou imprumut de la FMI

6. Discutii despre un nou imprumut de la FMIUnii guvernanti sustin necesitatea unui nou acord cu Fondul Monetar International, pe motiv ca acesta ar insemna o “umbrela” de vreme rea, iar statul s-ar putea imprumuta la dobanzi mai mici. Economistii ii contrazic: FMI este ca o banca ce crediteaza doar statele eligibile, iar Romania nu reuseste nici sa indeplineasca conditiile actualului acord.

In timp ce Fondul Monetar International asteapta ca guvernul sa implementeze masurile de austeritate asumate (n.r. – reducerea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%), membrii cabinetului Boc se gandesc la un nou acord cu FMI, care, potrivit lor, ar da sansa statului sa se imprumute la dobanzi mai mici.

Insa, pe masura ce statul intarzie reformele fiscale, costul riscului asociat Romaniei se afla pe un trend ascendent, iar bancherii nu sunt dispusi sa mai accepte randamente reduse la titlurile de stat.

Lucian Croitoru (foto) atrage atentia ca, inainte sa ne gandim la un nou acord, este esential sa il respectam pe cel prezent.

5. Romanii s-au speriat de austeritate: Cu ochii pe locuintele sub 40.000 euro

5. Romanii s-au speriat de austeritate: Cu ochii pe locuintele sub 40.000 euroLa cinci saptamani de la anuntul privind masurile de austeritate, cautarile de locuinte indica un nou trend: romanii s-au reorientat tot mai mult catre apartamente vechi, cu preturi mai mici de 40.000 euro, arata o analiza a portalului imobiliare.ro.

La nivel national, 70,4% din cautarile efectuate in segmentul rezidential in perioada 6 mai – 9 iunie s-au indreptat catre apartamente, 21,2% au urmarit case sau vile si doar 8,4% au vizat terenuri pentru constructii.

In ceea ce priveste bugetul alocat, 88,7% din cautarile efectuate in Bucuresti pe categoria apartamente au vizat proprietati cu preturi de pana in 40.000 de euro. Doar 5,7% se refera la locuinte cu preturi cuprinse intre 40.000 si 60.000 de euro, 2,8% din cautari au fost pentru preturi de 60.000-80.000 de euro, iar 2,8% din cautari au avut ca rezultat apartamente cu preturi mai mari de 80.000 de euro.

4. Motiunea a picat la limita. Guvernul Boc ramane

4. Motiunea a picat la limita. Guvernul Boc ramaneMotiunea de cenzura "Opriti genocidul social" semnata de 120 de deputati si senatori PSD+PC a fost respinsa de Parlament neintrunind cele 236 de voturi necesare, in favoarea ei exprimandu-se aproximativ 231 de parlamentari.

Secretarul Senatului Gheoghe David (PDL) a prezentat rezultatul final al votului pentru motiunea de cenzura, astfel ca s-au consemnat 228 de voturi pentru si 197 impotriva.

Gheorghe David a precizat ca, din numarul total de 471 de parlamentari, au fost prezenti 458. Voturi valabil exprimate au fost 425, iar 3 voturi au fost anulate. Din cele 425 de voturi valabile, s-au inregistrat 228 de voturi pentru adoptarea motiunii si 197 de voturi impotriva.

3. Vladescu: 100.000 de bugetari ar trebui dati afara pentru a oferi salarii decente

3. Vladescu: 100.000 de bugetari ar trebui dati afara pentru a oferi salarii decenteStatul ar trebui sa disponibilizeze cel putin 100.000 de bugetari ca sa poata acorda salarii decente celor care ar urma sa ramana in sistem, a declarat, pentru Antena 3, ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, intr-o discutie telefonica.

"Avem in acordul cu Fondul Monetar (FMI, n.r.) o cifra foarte clara, care spune ca numarul personalului bugetar va trebui redus de la numarul de astazi, care e 1.360.000, la 1.290.000 in cursul anului viitor. Deci asta inseamna circa 70.000 de oameni", a precizat Vladescu.

El a adaugat ca e greu de definit ce inseamna 'salariu decent', dar probabil ar fi nevoie ca aproximativ 100.000 de bugetari sa fie disponibilizati pentru ca persoanele ramase sa poata beneficia de astfel de salarii.

Vladescu a mai precizat ca "in momentul de fata, 1.360.000 sunt oameni angajati, nu mai exista posturi bugetate si neangajate".

2. Primul mall in faliment, vandut pentru 30,5 mil. euro unor investitori romani

2. Primul mall in faliment, vandut pentru 30,5 mil. euro unor investitori romaniCentrul comercial Tiago Oradea, aflat in faliment, a fost vandut astazi in cadrul unei licitatii tip olandez pentru suma de 30,5 milioane de euro plus TVA, cumparatorul fiind societatea Shopping Center Holding, controlata de mai multi oameni de afaceri romani, potrivit Casei de Insolventa Transilvania, desemnata lichidator judiciar.

“Tiago Mall Oradea a fost adjudecat astazi in schimbul sumei de 30,5 milioane de euro plus TVA, reprezentand 85% din valoarea de evaluare. Cumparatorul a fost societatea Shopping Center Holding, reprezentata de mai multi romani. In urma acestei vanzari, UniCredit Tiriac Bank (n.r. banca finantatoare) isi va recupera integral creanta”, a declarat, pentru Wall-Street, Andreea Anghelof, partener in cadrul Casei de Insolventa Transilvania.

La licitatie s-au inscris doua companii, dupa ce la prima licitatie niciun potential cumparator nu s-a aratat interesat, pretul de pornire fiind atunci de 35,5 milioane de euro plus TVA.


1. Impozite mai mari

1. Impozite mai mariModificarile noului Cod Fiscal, care vor fi adoptate saptamana viitoare, si vor intra in vigoare la 1 iulie, introduc impozite mari pe proprietatile imobiliare si taxeaza tichetele de masa si tichetele-cadou, insa nu vor produce efectele scontate in colectarea veniturilor la buget, spun analistii.

Ministerul Finantelor a publicat pe site-ul propriu astazi modificarile aduse Codului Fiscal, scrie NewsIn.

Surse din piata sustin ca acestea vor fi adoptate in forma curenta saptamana viitoare, urmand sa intre in vigoare de la 1 iulie. Una din principalele modificari este reprezentata de asimilarea unor venituri independente, veniturilor salariale, si impozitarea lor in consecinta.

Astfel, firmele ar fi obligate sa plateasca toate contributiile salariale pentru contractele de drepturi de autor, pentru contractele de munca disimulate sub forma microintreprinderilor sau a persoanei fizice autorizate.

Noua Ordonanta de Urgenta, prin intermediul careia vor fi adoptate modificarile, majoreaza si taxa "de solidaritate" pe cladiri, la un nivel dublu fata de propunerile initiale.