Locul 10 Romania

Dupa ce la inceputul lunii Romania se situa pe pozitia a noua in topul tarilor cu cea mai mare probabilitatea de intrare in faliment, tara noastra se afla in prezent pe locul al zecelea.

Romania are o marja a contractelor Credit Default Swaps (CDS), valoare a costului de asigurare impotriva datoriilor, de 399,36 puncte de baza, conform statisticii CMA DataVision.

Investitorii considera ca tara noastra are o rata de 25,04% de a intra in incapacitate de plata a datoriilor.

In primele cinci luni ale anului, Romania a inregistrat un deficit bugetar de 3,1% din Produsul Intern Brut (PIB).

Continua sa navighezi pentru a vedea si celelalte tari in functie de probabilitatea de a intra in faliment

Locul 9 California

California a revenit in topul celor mai riscante tari, dupa ce in iulie 2009 ocupa aceeasi pozitie. Statul american are o rata a CDS-urilor de 345,5 puncte de baza.

Probabilitatea de a intra in faliment este de 26,90% pentru California.

Statul este cea mai imprumutata tara din Statele Unite ale Americii.

Locul 8 Illinois

Statul american Illinois a depasit California privind probabilitatea de intrare in faliment, cu o rata de 27,09%.

Tara are o marja a contractelor credit default swaps de 356,70 puncte de baza.

In ciuda datoriilor contractate destul de ridicate, tara planuieste sa mai imprumute 900 milioane de dolari, potrivit Bloomberg.

Datoria statului Illionois este catalogata ca fiind cea de-a cincea ce mai mare de catre Moody’s, cu un rating de A1, iar din partea Standard&Poor’s a primit A+.

Locul 7 Dubai

Desi si-a mentinut pozitia de la inceputul lunii, Emiratele Dubaiului inregistreaza o probabilitate de intrare in faliment in crestere, de la 24,47% la 28,78%.

Marja CDS-urilor este de 480,70 puncte de baza.

Datoria Dubaiului este estimata de catre specialisti la 170 miliarde dolari.

Locul 6 Irak

Si Irakul si-a mentinut pozitia in clasamentul celor mai riscante tari in functie de probabilitatea de intrare in faliment, insa marja contractelor CDS s-a redus semnificativ, fata de restul tarilor, la 479,70 puncte de baza.

De asemenea, si rata de probabilitate de intrare in faliment s-a micsorat la 29,19%, de la 32,14%.

Locul 5 Ucraina

Vecinii nostri sunt considerati a fi mai aproape de intrarea in faliment decat Romania, avand o probabilitate de incapacitate de plata a datoriilor de 35,51%.

Valoarea costului de asigurare impotriva datoriilor este de 624,70 puncte de baza.

Guvernul ucrainean a anuntat ca vrea sa vanda activele detinute de catre stat, pentru a-si reduce rolul in economie la 20-25%, de la 37%, cat este in prezent, informeaza Bloomberg.

Locul 4 Pakistan

Precum Irakul si Pakistanul inregistreaza o scadere a perceptiei fata de risc a investitorilor straini. Probabilitatea de intrare in faliment este, in prezent, de 38,76% fata de 41,66%, valoarea de la inceputul lunii.

Marja CDS-urilor a scazut cu circa 12%, la 713,20 puncte procentuale.

Banca centrala pakistaneza intentioneaza sa vanda obligatiuni de stat in valoare de 35 miliarde de rupii (0,41 mil. dolari) pe piata locala, pentru prima data in ultimii doi ani, pentru a finanta deficitul bugetar al tarii, conform Bloomberg.

Locul 3 Argentina

Fata de inceputul lunii, Argentina a coborat o pozitie in topul celor mai riscante tari, iar marja CDS-urilor a scazut la 964,80 puncte de baza.

De asemenea, probabilitatea de intrare in faliment s-a redus la 48%.

Locul 2 Venezuela

Venezuela a coborat de pe primul loc in functie de rata de probabilitate de intrare in faliment, avand un potential de a-si nu plati datoriile de 57,73%.

Marja contractelor credit default swaps s-a redus la 1.276 puncte de baza.

Venezuela se confrunta cu o inflatie foarte ridicata, care a ajuns la finalul anului trecut la 25%.

Locul 1 Grecia

Grecia a devenit pentru investitorii straini cea mai riscanta tara din lume, cu o probabilitate de a intra in incapacitate de plata a datoriilor de 68,23%. Aceasta rata este mai mare chiar si decat cea inregistrata de Venezuela la inceputul lunii.

In ciuda ajutoarelor financiare primite de la FMI si UE, precum si a planului de austeritate, marja CDS-urilor este una foarte ridicata pentru zona euro, de 1.085,57 puncte de baza.

Guvernul grecesc a anuntat recent ca va scoate la vanzare o parte dintre cele 6.000 de insule ale sale pentru a-si plati datoria externa si pentru a-si salva economia.