10. Taxa de autostrada, de la anul

10. Taxa de autostrada, de la anulMinistrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, saptamana aceasta, ca, incepand din vara anului 2011, soferii vor trebui sa plateasca o taxa pentru a putea circula pe autostrazile din Romania, precizand ca taxele vor fi "modice", de 3 - 4 euro pentru 100 km.

El a precizat ca masura vine ca o solicitare din partea Comisiei Europene, care vrea sa se asigure ca, dupa ce au fost construite cu fonduri europene, autostrazile din Romania vor fi si intretinute ca alte artere din Uniunea Europeana.

9. Cum va fi noua Dacia Duster

9. Cum va fi noua Dacia DusterFabrice Cambolive (foto), directorul comercial Dacia, a anuntat in cadrul conferintei de prezentare a datelor semestriale, ca toate modelele romanesti vor avea motorizari Euro5 la 1 ianuarie 2010, iar Duster va beneficia de un motor mai puternic si de o transmisie automata.

Modelele Dacia Euro5 ar putea deveni mai scumpe.

"Realizarea motoarelor Euro 5 presupune un cost mai ridicat decat cele Euro4, de aceea nu excludem posibilitatea ca pretul masinilor sa creasca. Vom cauta solutii pentru a mentine acelasi pret", a mai spus Cambolive.



8. Increderea romanilor, la cea mai mica cota din ultimii zece ani

8. Increderea romanilor, la cea mai mica cota din ultimii zece aniIn luna iunie, indicele de incredere a populatiei masurat de Barometrul de Incredere a Consumatorului realizat de GfK a inregistrat cea mai mare scadere din ultimii zece ani, atingand 79%, fata de 40% in urma cu doi ani.

Daca in iunie 2009, trei din zece dintre cei chestionati credeau ca situatia financiara a familiei lor se va inrautati in urmatoarele 12 luni intr-o mai mica sau mai mare masura, la diferenta de un an acest procent a crescut la mai mult decat dublu, 65% dintre ei declarand acelasi lucru. Numai 6% spera ca situatia lor sa se imbunatateasca in urmatorul an si 23% se asteapta sa ramana la fel ca in prezent.

Atunci cand compara starea lor financiara prezenta cu cea de acum un an, 68% dintre cei chestionati afirma ca aceasta s-a degradat si doar 5 procente traiesc mai bine decat in 2009.

7. Coldwell Banker devine liderul pietei de consultanta imobiliara

7. Coldwell Banker devine liderul pietei de consultanta imobiliaraCompania de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 15,62 milioane de lei (3,69 milioane de euro), castigand astfel titlul de lider pe piata de profil, titlu ocupat anterior de Colliers International.

In ultimii ani, titlul de lider pe piata de consultanta imobiliara a fost ocupat de Colliers International, care a raportat in 2007 afaceri record de 21,23 milioane de euro.

“Avem o echipa de 12 parteneri care au demonstrat calitati de management de criza impecabile. Au avut capacitatea sa formeze la inceputul anului 2009 echipe noi cu care au reusit sa aplice strategia noastra de retail si sa castige cota de piata”, declara Valentin Ilie (foto), CEO al companiei Coldwell Banker Affiliates of Romania.

6. Produsele structurate pe bursa: Risc sau oportunitate?

6. Produsele structurate pe bursa: Risc sau oportunitate?Produsele structurate au intrat in atentia investitorilor de pe piata de capital romaneasca. Joi, Erste Bank a lansat la BVB certificate pe petrol, aur si indicele DAX si tot saptamana aceasta a fost dat avizul pentru o alta serie de produse emise de Raiffeisen Centrobank AG.

Citeste aici mai multe despre ce sunt produsele structurate si ce avantaje si ce riscuri presupun acestea.

5. Hergan a renuntat la sefia grupului Avrig 35

5. Hergan a renuntat la sefia grupului Avrig 35Alexander Hergan (63 de ani), unul dintre cei mai discreti investitori din piata imobiliara, a renuntat la sefia grupului Avrig 35, dezvoltatorul cladirilor Charles de Gaulle Plaza si Bucharest Tower Center, el fiind inlocuit de Haydn Wright, in varsta de 47 de ani.

Grupul Avrig 35 a anuntat ca Alexander Hergan (foto) va fi inlocuit in functia de CEO de Haydn Wright, care are o experienta de peste 25 de ani in real estate, finante si restructurari de companii pe mai multe piete emergente. Wright a fost numit la sefia Avrig 35 la recomandarea grupului Taverners, unul din actionarii institutionali ai Avrig.

Contactat de Wall-Street, omul de afaceri Alexander Hergan nu a dorit sa comenteze in niciun fel plecarea sa de la conducerea companiei. "Nu am nimic de declarat", a fost pozitia oficiala a investitorului.

4. Scenariu pentru 2011

4. Scenariu pentru 2011Presedintele Traian Basescu (foto) ne pregateste pentru un nou imprumut de la FMI, care cel mai probabil va fi luat in 2011, si transmite mesajul ca impozitarea pensiilor ar fi o solutie pentru a atrage venituri suplimentare la buget.

Seful statului a declarat ca este de acord ca Romania sa imprumute bani de la FMI si in 2011, daca sumele vor fi directionate strict catre dezvoltare, iar societatea isi limiteaza cheltuielile la cat produce si a mai spus ca ar fi preferat impozitarea pensiilor cresterii TVA.

Vezi cum sunt impozitate pensiile in tarile din UE.

3. Finantele nu mai vor impozitarea dobanzilor calculate inainte de 1 iulie

3. Finantele nu mai vor impozitarea dobanzilor calculate inainte de 1 iulieMinisterul Finantelor va impozita doar veniturile din dobanzi ce au fost calculate dupa data de 1 iulie 2010 cu o cota de 16%. Astfel, depozitele deschise inainte de 1 iulie 2010, dar cu o data scadenta ulteroara vor fi impozitate in sistem pro-rata, si nu integral.

Decizia a venit dupa ce reprezentantii Ministerului Finantelor Publice au avut o intalnire cu conducerea Asociatiei Romane a Bancilor.

2. Un an de PRIMA CASA

2. Un an de PRIMA CASAProgramul guvernamental Prima Casa, mult asteptat de catre bancheri, clienti si dezvoltatori imobiliari, a demarat efectiv in vara anului trecut, insa bancile au inceput sa acorde credite pe 8 iulie 2009.

In total, au fost achizitionate 24.300 de locuinte pana in prezent prin programul Prima Casa, valoarea totala a garantiilor acordate de stat fiind de aproape 1 miliard de euro.

Vezi care sunt reactiile jucatorilor din real estate fata de programul Prima Casa.

1. Cea mai asteptata tranzactie a verii

1. Cea mai asteptata tranzactie a veriiKraft Foods a anuntat semnarea unui acord pentru vanzarea afacerii cu ciocolata, prajituri si alte produse zaharoase a Cadbury – Kandia-Excelent din Romania catre Oryxa Capital, un fond international de investitii, pentru o suma ce nu a fost facuta publica.

Primele discutii pentru preluarea Cadbury Romania au avut loc la inceputul acestui an, la momentul respectiv existand interes atat din partea unor cumparatori strategici, cat si din partea unor fonduri de investitii. Un nume intens vehiculat a fost cel al producatorului turc Ulker, insa interes au manifestat si alte companii din domeniu, respectiv fonduri de investitii importante.

Ne-am dorit sa gasim un cumparator care poate mentine piata competitiva. Acordul de vanzare este supus aprobarii Comisiei Europene si se asteapta a fi finalizat in curand. Pana la incheierea tranzactiei, afacerea va continua normal", a declarat Doina Cavache (foto), corporate affairs manager Kraft Foods Romania.