Fitch: -1%

Fitch: -1%Dupa ce in 2009 economia Romaniei a inregistrat un declin de peste 7%, anul acesta va mai scadea cu inca 1%, potrivit asteptarilor conservatoare ale agentiei de rating Fitch. Insa, este posibil ca estimarea sa fie revizuita pentru a lua in calcul si efectul majorarii cotei TVA.

Richard Hunter, managing director EMEA & Asia Pacific in cadrul Fitch Ratings, estimeaza o contractie de 1% pentru 2010, dar nu considera necesara schimbarea perspectivei de rating pentru Romania.

In februarie, Fitch a imbunatatit de la 'negativa' la 'stabila' perspectiva de rating a Romaniei si a confirmat totodata ratingul pentru imprumuturi pe termen lung in valuta si in lei la 'BB+', respectiv la 'BBB-', motivand decizia prin conditiile economice mai bune.

"Deocamdata nu avem motive sa schimbam perspectiva stabila privind Romania, dar acest lucru nu este, totusi, imposibil", a declarat recent Richard Hunter.

Majorarea cotei TVA cu 5 puncte procentuale, de la 19% la 24%, schimba situatia economiei deoarece va genera o scadere si mai ampla a consumului, principala componenta in formarea Produsului Intern Brut in cazul Romaniei.

Afla din slide-ul urmator care sunt estimarile Coface Romania.

Coface: -2%

Coface: -2%Daca la inceputul acestui an inca speram sa auzim de crestere economica, acum a deveni o certitude faptul ca anul 2010 este unul si mai dificil decat 2009 din punct de vedere economic.

In ciuda estimarilor initiale de revenire catre o crestere timida in a doua jumatate a anului pe fondul cresterii cererii din partea partenerilor externi, datorita masurilor de austerita luate de guvern, economia Romaniei va suferi in 2010 o contractie de aproximativ 1,5% - 2% a PIB fata de 2009, potrivit Coface Romania.

Masurile decise de Guvern in ultima perioada tintesc reducerea deficitului bugetar in scopul respectarii angajamentelor asumate fata de FMI si restabilirii increderii pietelor financiare in capacitatea Romaniei de a gestiona efectele crizei, pentru a permite obtinerea finantarii necesare acoperirii deficitului.

„Din nefericire, aceste masuri pun sub semnul intrebarii atat atingerea tintei de deficit, ba mai mult, creeaza si premisele unor efecte negative asupra activitatii economice prin lipsa unui pachet de sprijin si probabile efecte asupra consumului, aflat deja intr-o situatie precara”, explica reprezentantii Coface Romania.

In plus, daca majorarea TVA nu va produce efectele scontate, atunci este posibil sa asistam in 2011 si la alte masuri fiscale dure, cum ar fi majorarea cotei unice de impozitare (16% in prezent).

Citeste un interviu cu Cristian Ionescu, seful Coface Romania.

Afla din slide-ul urmator ce scadere economica estimeaza ING pentru anul 2010.

ING: -3%

ING: -3%Una dintre cele mai pesimiste prognoze privind evolutia economiei romanesti in 2010 este cea prezentata de ING Bank Romania, care indica o contractie a Produsului Intern Brut de 3% pentru acest an. Mai mult, ING estimeaza ca economia va scadea si in 2011, cu 2,2%, urmand sa inregistram crestere economica abia in anul 2012.

"Am fost nevoiti sa ne revizuim estimarile moderat-optimiste la o scadere a PIB de aproximativ 3% in 2010, din cauza taierii salariilor bugetarilor si a majorarii TVA. Ne asteptam sa inregistram crestere abia din 2012", spun analistii ING, adaugand ca nivelul acesteia, exprimat in euro, va fi mai mic decat cel raportat in 2008.

ING Bank Romania si-a revizuit prognoza de inflatie pentru acest an de la 4,1% la 7% dupa masura de majorare a TVA si deprecierea leului, conform unui raport publicat de banca.

Insa, economistul sef al ING nu exclude o inflamare a preturilor pana la 9,5% la finalul lui 2010.

"Daca se dubleaza, intr-adevar, costul energiei termice, si adaugam si majorarea preturilor alimentare, fiecare cu un efect de 1,2%, inflatia ar creste cu alte 2,4 procente si am ajunge la 9,4-9,5% pe finalul anului", a explicat Nicolaie Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.

In tot acest timp companiile din Romania continua sa se afle in suferinta, managerii locali fiind din ce in ce mai pesimisti fata de perspectivele economiei romanesti. Circa doua treimi din directorii companiilor de top din Romania se asteapta ca iesirea din recesiune sa vina abia in 2011, potrivit unei analize realizate de Deloitte Romania.

Afla din slide-ul urmator care sunt estimarile UniCredit Tiriac Bank.

UniCredit:-2,5%

UniCredit:-2,5%Analistii UniCredit au revizuit prognozele pentru economia Romaniei: noul scenariu ia in calcul impactul negativ al majorarii TVA asupra consumului si, indirect, asupra investitiilor, efectul urmand sa devina vizibil in a doua parte din 2010.

Cererea interna scazuta se va reflecta in contractia produsului intern brut cu 2,5% in 2010, fata de estimarea anterioara, de scadere cu 0,9%, potrivit UniCredit.

Inflatia se va amplifica pe fondul cresterii TVA cu 5 puncte procentuale, fara a mai reintra in intervalul de variatie tintit de BNR in 2010. Rata inflatiei va ajunge la un varf de peste 8%, care va fi atins in august, potrivit analistilor UniCredit. “Pentru finalul anului 2010, prognoza este de 7,7% si ne asteptam ca inflatia sa se tempereze in 2011, revenind catre 4% la finalul anului”, se arata in raportul bancii.

Raportul releva ca relaxarea politicii monetare s-a oprit pe termen scurt si probabil ca va ramane astfel pana in a doua jumatate a anului viitor. “Estimam ca BNR va mentine dobanda de politica monetara la 6,25% pana la finalul lui 2010, desi inflatia ar putea depasi acest nivel pe termen scurt”, spun analistii bancii.

In privinta politicii fiscale, scenariul revizuit presupune ca masurile de austeritate implementate vor fi suficiente pentru a duce deficitul bugetar aproape de nivelul agreat cu FMI (6,8% din PIB pentru 2010), urmand sa fie mai scada in anii urmatori. “Cu toate acestea, vedem in continuare riscuri de depasire a tintelor de deficit, in cazul in care se intarzie cu aplicarea masurilor stabilite si daca nu se implementeaza solutii structurale suplimentare (pentru cresterea eficientei, reforma sistemului de pensii, reorganizarea aparatului de stat)”, se mai arata in raportul citat.

Afla din slide-ul urmator care sunt estimarile Raiffeisen Bank.




Raiffeisen Bank: -3%

Raiffeisen Bank: -3%Raiffeisen Bank Romania a revizuit estimarea privind contractia economiei in 2010, de la 2% la 3%. Principala cauza e reprezentata de majorarea TVA, care va duce la o scadere mare a consumului, arata analistii Raiffeisen.

“Estimam o scadere si mai mare a economiei in acest an, inainte de a incepe o revenire pentru 2011. Aceasta scadere poate fi si mai mare din cauza recentelor inundatii”, avertizeaza analistii bancii.