10. Clientii bancilor mandateaza avocatii sa ii reprezinte in procese colective

10. Clientii bancilor mandateaza avocatii sa ii reprezinte in procese colectiveClientii nemultumiti vor mandata avocatii sa negocieze cu bancile si, eventual, sa ii reprezinte in procese colective, dupa ce unele discutii purtate direct cu reprezentantii institutiilor de credit nu au ajuns la niciun rezultat.

Peste 1000 de clienti ai Volksbank Romania si alti 300 de clienti ai Bancii Comerciale Romane au format grupuri organizate pentru a da bancile in judecata, motivand in principal ca instituiile percem comisioane abuzive si ilegale. Clientii vor fi reprezentati in viitorul proces de catre avocatul Gheorghe Piperea (foto), insa acesta ii sfatuieste pe bancheri sa incerce sa rezolve problemele pe cale amiabila.

"Sper ca bancherii de la cele doua banci, cat si in general bancile, sa fie suficient de intelepti si sa incerce sa rezolve problemele cu clientii pe cale amiabila si nu in procese sau litigii din cauza ca riscul reputational pentru banca in sine, dar si pentru sistemul bancar este foarte ridicat. Risc pe care Banca Nationala a Romaniei l-a sesizat, insa nu face nimic si sustine ca rezolvarea acestor probleme tine de competenta ANPC", a declarat avocatul Gheorghe Piperea.

9. Salariul mediu net a scazut cu aproape 5% in ultima luna

9. Salariul mediu net a scazut cu aproape 5% in ultima lunaCastigul salarial mediu net a fost in iulie de 1.355 lei, in scadere cu 4,7% (67 lei) fata de iunie si cu 2,5% comparativ cu aceeasi luna din 2009, cele mai mari valori inregistrandu-se in intermedieri financiare, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante, potrivit datelor INS.

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, ca urmare a aplicarii prevederilor legale de reducere cu 25% a drepturilor salariale.

Astfel, in invatamant castigul s-a redus cu 22,6%, in sanatate si asistenta sociala cu 19,8% si in administratie publica cu 14,4%.

In majoritatea activitatilor economice, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai scazut decat in luna precedenta, urmare aplicarii legislatiei in vigoare pentru sectorul bugetar si a nerealizarilor de productie ori incasarilor mai mici (functie de contracte), de intrarea in somaj tehnic si de dificultatile financiare din sectorul economic.

8. Circa 3.700 de apartamente noi stau goale in Bucuresti

8. Circa 3.700 de apartamente noi stau goale in BucurestiNumarul total de apartamente nevandute in Bucuresti se ridica la 8.000 de unitati, dintre care 3.700 de locuinte au fost deja finalizate, cele mai multe apartamente goale fiind amplasate in nordul si estul Bucurestiului, arata o analiza a companiei de consultanta imobiliara Colliers International.

“Din cele 3.700 unitati, in 2008 s-au livrat putin peste 1.000 unitati, stocul a crescut cu inca aproximativ 1.300 apartamente in 2009, iar in acest an, in doar sase luni, au fost livrate cele mai multe locuinte care sunt disponibile la vanzare in prezent”, a explicat Stefania Baldovinescu, manager in cadrul diviziei de consultanta al Colliers International.

Nordul si estul Capitalei au cel mai mare stoc de apartamente livrate si nevandute, fiecare dintre aceste zone avand aproximativ 30% din totalul celor 3.700 unitati, a adaugat managerul Colliers.

Din totalul celor 8.000 de apartamente nevandute, circa 5.400 de locuinte erau disponibile la vanzare direct de la dezvoltatori, in timp ce investitorii detineau circa 33% din oferta de locuinte aflata la vanzare.

7. Patronatele dau solutii pentru iesirea din criza

7. Patronatele dau solutii pentru iesirea din crizaAlianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) a lansat in cadrul unei conferinte de presa un mix de masuri anticriza care tintesc reducerea cotei unice la 10% si startul unor investitii publice de amploare, cu finalitate imediata in relansarea activitatii pe orizontala in industrie pentru iesirea din criza economica.

Programul sustine, printre altele, doua solutii majore pentru iesirea din criza: achizitii publice si/sau reducerea impozitarii.


Reprezentantii organizatiilor patronale vad in investitiile publice o metoda sigura si directa de a iesi din criza, prin pomparea in economie a cel putin 20 de miliarde de euro in mari lucrari, „care sa dea de lucru la sute de mii de oameni, si sa reporneasca pe orizontala industriile care vor sustine realizarea unor astfel de proiecte”.

6. Care sunt cele mai puternice branduri romanesti

6. Care sunt cele mai puternice branduri romanestiBorsec, Dacia si Pro TV conduc clasamentul celor mai puternice branduri romanesti, potrivit unui studiu realizat de Unlock Market Research pentru revista Biz. Din top 10 al celor mai puternice marci romanesti, 7 sunt detinute de companii internationale.

Studiul a avut ca scop masurarea “puterii” marcilor romanesti din perspectiva investitiei de incredere si afectivitate care le este acordata de catre consumatori.

Cercetarea are la baza un studiu calitativ, realizat prin intermediul a 20 de interviuri in profunzime cu persoane in varsta de 18 pana la 45 de ani, si unul cantitativ, realizat prin1.314 interviuri telefonice.

Clasamentul rezultat in urma cercetarii este condus de apa minerala Borsec, perceputa ca o marca ce si-a pastrat calitatea de-a lungul timpului si a reusit sa se impuna prin seriozitate. Boresc e imbuteliata de compania romaneasca Romaqua Group.

Pe locul al doilea se afla Dacia – o marca familiara, populara si adaptabila dorintei de a reusi. Dacia e un brand aflat la “a doua tinerete”, dupa infuzia de capital, know how si design facuta de Renault.

Pro TV, ocupantul locului trei, este, potrivit cercetarii, un brand profesionist, modern, “fresh”, in pas cu timpurile. Este o televiziune care s-a mentinut constanta in ceea ce priveste calitatea, dar mereu surprinzatoare in manifestari. Pro TV este parte a grupului de presa Central European Media Enterprises.

5. ANAF va infiinta o structura pentru a impozita persoanele cu venituri foarte mari

5. ANAF va infiinta o structura pentru a impozita persoanele cu venituri foarte mariANAF va infiinta, pana la finele anului, o structura specializata pentru impozitarea persoanelor fizice cu venituri foarte mari, incercand sa evite riscurile de neconformare, in conditiile in care cei mai bogati romani datoreaza o cincime din impozitul pe venit la nivel national stabilit anual.

"In cadrul ANAF va fi infiintata o structura specializata in impozitarea persoanelor fizice cu venituri foarte mari, avand in vedere necesitatea gestionarii riscurilor care tin de neconformarea persoanelor fizice cu venituri foarte mari, dar si asigurarea unor servicii de asistenta si a unui dialog bazat pe transparenta in relatia cu acesti contribuabili", se arata in raportul semestrial al ANAF, la capitolul "Angajamente pentru semestrul doi 2010".

4. Firmele mari si mijlocii, obligate sa depuna online declaratiile fiscale

4. Firmele mari si mijlocii, obligate sa depuna online declaratiile fiscaleFirmele mari si mijlocii vor avea obligatia sa depuna online declaratiile fiscale, incepand cu 25 octombrie, ceilalti contribuabili avand in continuare posibilitatea sa opteze pentru depunerea electronica a documentelor ca metoda alternativa, potrivit unui proiect de ordin al ANAF.

Declaratiile fiscale privind obligatiile de plata la bugetul de stat, la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor sociale, declaratia rectificativa si cea privind impozitul pe profit, decontul de TVA, cel privind accizele si impozitul la titeiul din productia interna, dar si declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitarete vor fi depuse pe site-ul www.e-guvernare.ro, potrivit proiectului publicat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Documentele pot fi depuse online in baza detinerii unui certificat calificat emis de un furnizor de servicii de certificare acreditat, inscris in Registrul furnizorilor de servicii de certificare.

3. Romania coboara 3 locuri in topul celor mai competitive tari

3. Romania coboara 3 locuri in topul celor mai competitive tariRomania ocupa pozitia 67 din 139 de tari in clasamentul general al Raportului Global al Competitivitatii 2010 – 2011, realizat de Forumul Economic Mondial. Pozitia ocupata de Romania este in scadere cu trei locuri fata de anul trecut, in pofida unei usoare imbunatatiri a punctajului obtinut (4,16 comparativ cu 4,11 in Raportul Global al Competitivitatii 2009-2010).

Clasamentul tarilor in functie de competitivitate a suferit modificari fata de anul trecut, avand loc o modificare a balantei activitatii economice de la tarile avansate spre cele dezvoltate. Capitolul la care Romania se pozitioneaza cel mai slab (137 din 139 de locuri) este transparenta deciziilor guvernamentale, urmat de calitatea infrastructurii per total (locul 136) si calitatea drumurilor (134).

2. Un nou acord cu FMI. Discutiile incep peste o luna

2. Un nou acord cu FMI. Discutiile incep peste o lunaPresedintele Traian Basescu a declarat, la intalnirea cu seful Misiunii Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks, ca in luna octombrie va trebui analizata posibilitatea discutarii unui nou acord cu FMI.

"De aceasta data va aflati in Romania doar pentru a celebra aniversarea Bancii Nationale a Romaniei. Ma bucur sa va vad din nou. Ma uit spre vizita din octombrie, cand nu va fi o sarbatoare, ci o evaluare a dificultatilor pe care le intampinam. Propunerea mea catre dumneavoastra este ca, cu ocazia vizitei din octombrie, sa ne uitam la viitorul acord intre Romania si FMI, sa vedem daca solutia corecta este extinderea actualului acord sau de a avea un acord de tip «precautionary», acesta este mesajul meu care dumneavoastra si, in acelasi timp, cautam sa continuam impreuna reformele structurale si absorbtia fondurilor europene. Este necesara crearea spatiului fiscal necesar pentru absorbtia fondurilor", a spus Traian Basescu la inceputul intrevederii cu Jeffrey Franks.

1. Sorin Ovidiu Vantu a fost arestat pentru 29 de zile

1. Sorin Ovidiu Vantu a fost arestat pentru 29 de zileSorin Ovidiu Vantu, Octavian Turcan si Alex Stoian au fost arestati, in noaptea de joi spre vineri, pentru favorizarea lui Nicolae Popa, dupa pronuntarea deciziei Tribunalului Bucuresti, Vintu strigand spre judecatoare: "Rusine doamna, rusine!".

O judecatoare a Tribunalului Bucuresti a emis mandate de arestare preventiva, pentru 29 de zile, valabile pana pe 8 octombrie, pe numele celor trei inculpati, care pot contesta decizia sa la Curtea de Apel a Capitalei.

Inculpatii au anuntat ca vor face recurs la Curte. Vintu, inainte de a fi scos din boxa acuzatilor, a declarat: "Asistati la cea mai cumplita perioada din istoria Romaniei de dupa 1989".

Procurorii au decis sa-l retina pe Sorin Ovidiu Vantu, dupa ce au primit, saptamana trecuta, informarile de la autoritatile judiciare din Cipru si Indonezia privind tranzactiile prin care ii erau virati bani lui Nicolae Popa de la omul de afaceri, prin intermediul lui Alex Stoian si Octavian Turcan.