Locul 10: Industria alimentara si a bauturilor - 332 falimente

Locul 10: Industria alimentara si a bauturilor - 332 falimenteNumarul cazurilor de falimente din industria alimentara si a bauturilor a ajuns la 332 la finalul primului semestru din 2010, in scadere cu circa 9% fata de cifra inregistrata la jumatatea anului trecut.

Prin denumirea generica de “falimente” Coface a luat in considerare toate cazurile de insolventa inregistrate, si anume, companii pentru care s-a deschis o procedura de faliment (generala sau simplificata), sau aflate in reorganizare judiciara si firme pentru care a fost inchisa procedura de faliment.

Studiul Coface Romania privind evolutia numarului de falimente a fost realizat pe baza cazurilor inregistrate la Oficiul National al Registrului Comertului la finalul primei jumatati din acest an. Numarul total de cazuri de insolventa le include atat pe cele deschise in 2010, cat si dosarele aflate in sold la 1 ianuarie 2010, provenind din anii anteriori si fiind nesolutionate inca.

Locul 9: Industria metalurgica - 338 falimente

Locul 9: Industria metalurgica - 338 falimenteAnaliza comparativa a celor mai expuse industrii in perioada 2009 – iunie 2010 realizata de Coface releva aproape identic aceleasi zone ale economiei afectate cel mai puternic, singura diferenta fiind aparitia in acest top a idustriei metalurgice si iesirea din clasament a industriei de fabricare a lemnului si a produselor din lemn.

In industria metalurgica se inregistrau 338 de falimente dupa primele 6 luni din 2010, in crestere cu circa 28% fata de jumatatea anului trecut cand doar 263 de companii se aflau in suferinta.

Datele Registrului Comertului arata ca numarul total al falimentelor inregistrate in primul semestru al anului 2010 a crescut cu crca 7.5% (la 11.221) fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand se inregistrau 10.435 de dosare de insolventa.

Locul 8: Agricultura - 537 falimente

Locul 8: Agricultura - 537 falimenteUn alt domeniu ce se remarca fata de evolutia inregistrata in prima jumatate a anului trecut este agricultura, domeniu care a crescut de la 372 de insolvente la 537 in prima jumatate a anului 2010.

Cu toate acestea, Coface sustine ca agricultura ar putea deveni un domeniu atractiv pentru pentru investitorii straini datorita preturilor in scadere la terenurile agricole, calitatii solurilor si intinderilor vaste insuficient exploatate pana in acest moment. Si accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea agriculturii ramane o optiune viabila de revigorarea acestui domeniu.

In caz contrar, Coface avertizeaza ca agricultura va avea performante din ce in ce mai scazute, contribuind la scaderea economica a Romaniei.

De asemenea, stimularea producatorilor si implementarea unui sistem eficient de comercializare a produselor autohtone ar putea influenta pozitiv evolutia companiilor din domeniul agricol.

Locul 7: Hoteluri si restaurante - 583 falimente

Locul 7: Hoteluri si restaurante - 583 falimenteNumarul companiilor aflate in faliment din industria hotelurilor si a restaurantelor, conform Coface, a scazut cu 1,5% in perioada iunie 2009 - iunie 2010, ajungand pana la 583.

Dupa mai bine de doi ani de criza in industria hoteliera, tot mai multi proprietari de hoteluri sau pensiuni isi scot unitatile la vanzare in speranta ca vor gasi cumparatori dispusi sa plateasca suma ceruta. Fie ca nu isi mai pot plati creditele luate sau, pur si simplu, banii incasati nu acopera cheltuielie operationale, hotelierii au renuntat sa mai vanda doar camere, ci intreg hotelul.

Locul 6: Textile - 593 falimente

Locul 6: Textile - 593 falimenteUn numar si mai mare de companii aflate in grave dificultati se inregistreaza in industria care se ocupa de fabricarea produselor textile, a articolelot de imbracaminte si incaltaminte.

593 de companii din aceasta industrie se afla in faliment, in crestere cu 34% fata de jumatatea anului trecut, precizeaza Coface.

Producatorii din industria de confectii textile din Romania au reactionat diferit in primele 6 luni ale acestui an, un impact accentuat al crizei economice fiind resimtit in special de jucatorii mici si mijlocii. Aceste companii au fost primele afectate, in conditiile in care lucrau branduri proprii pentru piata interna, neavand capitalul necesar pentru a le promova si in afara tarii.

Locul 5: Prestari servicii - 708 falimente

Locul 5: Prestari servicii - 708 falimentePe pozitia a cincea a clasamentului primelor 10 sectoare din economie dupa numarul falimentelor a urcat sectorul de servicii prestate in principal intreprinderilor, aici fiind inregistrate peste 700 companii aflate in insolventa.

Fata de jumatatea anului trecut se observa o crestere de 22% a companiilor din acest sector care se afla in diverse stadii ale procedurii de insolventa.

Falimentele din sectorul de prestari servicii reprezinta circa 6% din totalul falimentelor din economie, potrivit studiului Coface.

Locul 4: Transporturi - 816 falimente

Locul 4: Transporturi - 816 falimenteIn prima jumatate a anului 2010, 816 companii care activau in domeniul transporturilor se aflau intr-una din fazele procedurii de insolventa, ceea ce pozitioneaza acest domeniu pe locul 4 in clasamentul pe industrii.

Cei mai importanti factori care au condus la aceasta situatie sunt presiunea pe pret, concurenta neloiala, reducerea volumelor transportate si lipsa unei infrastructuri care sa permita reducerea costurilor de transport.

De asemenea, Coface mentioneaza ca la acestea se adauga taxele si impozitele ridicate, precum si costurile financiare in crestere aferente contractelor de leasing derulate.

Locul 3: Constructii - 1.641 falimente

Locul 3: Constructii - 1.641 falimentePozitia a treia in clasamentul insolventelor este ocupata in continuare de sectorul constructiilor, domeniu ce a reprezentat in ultimii ani motorul de crestere al economiei romanesti, inregistrand cresteri anuale de peste 30%.

Coface mentioneaza ca blocajul financiar din ultima perioada a anului 2008, 2009 si din prima jumatate a anului 2010 a afectat profund jucatorii din acest sector, rezultatul imediat fiind cresterea continua a numarului de cereri de insolventa. Lipsa proiectelor noi, amanarea sau anularea anumitor proiecte de catre investitori au facut ca relansarea pietei de constructii sa fie intarziata.

In industria constructiilor erau inregistrate la jumatatea acestui an 1.641 de falimente.

Locul 2: Comertul cu amanuntul - 2.010 falimente

Locul 2: Comertul cu amanuntul - 2.010 falimentePe pozitia a doua a clasamentului conform numarului de insolvente inregistrate in prima parte a anului 2010, se situeaza comertul cu amanuntul, in aceasta industrie fiind inregistrate peste 2.000 de cazuri.

Conform datelor publicate de Institutul National de Statistica, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a scazut, in primul semestru din 2010, comparativ cu aceeasi perioada din 2009 cu 4,1% din pe fondul reducerii vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun cu 6,1% si a vanzarilor de produse nealimentare cu 4,9%.

In schimb, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a crescut cu 0,9%.

Piata de retail va continua sa se contracte si in acest an din cauza reducerilor de salarii si a disponibilizarilor anuntate in sistemul public si in cel privat, se arata in studiul Coface. In consecinta retailerii incearca sa contracareze efectele recesiunii prin oferirea de promotii chiar mai numeroase decat in 2009.

Locul 1: Comertul cu ridicata si distributie - 2.256 falimente

Locul 1: Comertul cu ridicata si distributie - 2.256 falimenteCea mai problematica industrie din economia romaneasca este cea a comertului cu ridicata si distributie, sector in care s-au contorizat 2.256 de cazuri de companii care se afla in diverse stadii ale procedurii de insolventa (generic numite de Coface ca fiind falimente).

Distributia continua sa fie un domeniu foarte afectat de criza economica, astfel ca pe fondul scaderii considerabile a cererii si avand in vedere marjele comerciale foarte mici, micii distribuitori reusesc cu greu sa supravietuiasca.

Coface mentioneaza ca pe fondul masurilor de austeritate adoptate de guvern, urmatoarele luni ale anului 2010 vor fi caracterizate de o scadere a nivelului vanzarilor. Astfel, este de asteptat ca imposibilitatea acestor companii de a rezista pe piata sa determine in continuare cresterea numarului de insolvente.