10. Wall-Street.ro - Editie speciala, tiparita: Ce am invatat in primii doi ani de criza

10. Wall-Street.ro - Editie speciala, tiparita: Ce am invatat in primii doi ani de crizaDupa mai mult de 5 ani in care am prezentat cele mai importante subiecte din economia romaneasca si internationala exclusiv intr-un format dinamic si interactiv, online, pe Wall-Street.ro, consideram ca a sosit momentul pentru a edita o editie speciala.

Aceasta editie Wall-Street.ro nu este speciala doar prin faptul ca este tiparita, ci si prin accentul pus pe oameni si pe solutii concrete. Va invitam sa cititi in cele 100 de pagini ale revistei bilantul ultimilor doi ani pentru peste 100 dintre cei mai importanti manageri si antreprenori din Romania: cel mai greu moment, cea mai mare reusita profesionala, cea mai insemnata greseala ori cele mai bune sfaturi pe care le ofera celorlalti manageri si antreprenori, cititori Wall-Street.ro.

9. Romania, locul 2 in UE la productia de porumb

9. Romania, locul 2 in UE la productia de porumbRomania va devansa Italia si se va plasa anul acesta pe locul doi in Uniunea Europeana (UE) la productia de porumb, care va ajunge probabil la 9,4 milioane de tone, cantitate depasita numai de productia din Franta.

Romania a recoltat 6,3 milioane de tone de porumb de pe doua treimi din suprafata insamantata, potrivit unor date obtinute de Reuters.

8. OUG 50 a primit aviz pozitiv de la Comisia economica

8. OUG 50 a primit aviz pozitiv de la Comisia economicaDeputatii din Comisia economica au avizat pozitiv, cu unanimitate de voturi, OUG 50 privind contractele de credit pentru consumatori, ei adoptand, totodata, si 98 de amendamente la prevederile initiale ale acesteia.

Presedintele Comisiei economice din Camera, deputatul PSD Mihai Tudose ca amendamentele adoptate au privit atat chestiuni tehnice, cat si probleme de fond si principii de aplicare a ordonantei.

7. Vom avea programul Prima Casa 3?

7. Vom avea programul Prima Casa 3?BCR discuta cu Guvernul despre un program "Prima Casa 3" si a propus totodata ca garantiile date de stat in schemele Prima Casa sa fie de 50% din valoarea creditului, a declarat directorul general al bancii, Dominic Bruynseels.

"Ceea ce mi-ar placea sa faca Guvernul ar fi sa ne dea o garantie de 50%, pentru ca atunci am putea macar sa dublam marimea programului si sa punem creditele ipotecare la dispozitia mai multor oameni", a declarat seful BCR.

6. Patriciu vrea sa rastoarne granzii din retail cu 3.000 de bacanii Mic.Ro

6. Patriciu vrea sa rastoarne granzii din retail cu 3.000 de bacanii Mic.RoDe la infiintarea din aprilie si pana acum, reteaua a ajuns sa numere 113 unitati in Bucuresti si imprejurimi, iar planurile pentru urmatorul an vizeza o crestere exploziva: 3.000 de unitati in total – 1.000 fixe si 2.000 mobile (rulote) .

Cu o suprafata de vanzare medie de 70 de metri patrati, magazinele Mic.Ro sunt pozitionate drept “bacanii”, cu produse alimentare si de stricta necesitate, care sa deserveasa 300-400 de familii si care sa se regaseasca “din 800 din 800 de metri" in orase, dar si in mediul rural.

5. Isarescu: Capcana populismului, drumul spre iad

5. Isarescu: Capcana populismului, drumul spre iadCapcana populismului este dominanta in discursul public si reprezinta "drumul spre iad", iar riscul de a promite mai mult decat isi permite economia, care a facut foarte mult rau Romaniei, este in crestere odata cu apropierea alegerilor, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Nu este suficient sa ai intentii bune si sa vorbesti bine la televizor, capcana populismului ne pandeste si este aproape dominanta in discursul public de astazi si este exact drumul spre iad (...) Riscul de a confunda dorinta cu putinta a facut deja foarte mult rau Romaniei. Riscul ne pandeste pentru ca alegerile se apropie si tentatia de a promite mai mult decat poate acorda economia este mare", a spus Isarescu.

4. Un nou val de proteste: Cum este afectata imaginea Romaniei in ochii investitorilor straini?

4. Un nou val de proteste: Cum este afectata imaginea Romaniei in ochii investitorilor straini?Mitingurile sociale din Romania ce au avut loc in septembrie s-au facut auzite chiar si in presa internationala, jurnalistii straini prezentand, special, greva spontana a politistilor si jandarmilor, care s-a finalizat cu demisia ministrului de Interne, Vasile Blaga. Calendarul protestelor sociale continua si in octombrie, iar amplitudinea lor se anunta a fi mai mare.

Investitorii straini sunt deja obisnuiti cu astfel de evenimente dupa ce au analizat efectele protestelor sociale din Grecia. Economistii de pe plan local considera ca investitorii straini sunt prudenti si asteapta semne de revigorare economica.

3. Noul acord cu FMI - Ganditi-va la el ca la o polita de asigurare!

3. Noul acord cu FMI - Ganditi-va la el ca la o polita de asigurare!Noul acord pe care Romania il va incheia cu FMI va avea "cu siguranta" o valoare mai redusa decat imprumutul actual, iar banii vor fi luati doar daca vor aparea probleme neprevazute, a declarat, la Washington, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

"Nu vad un motiv pentru a avea un program la fel de mare precum cel actual, pentru ca nevoia nu mai este aceeasi. In cazul imprumutului actual a fost o situatie de criza, unde exista o mare nevoie de finantare. Va fi cu siguranta o valoare mai mica, dar va trebui sa discutam cu autoritatile suma exacta", a spus Franks.

2. Basescu retrimite in Parlament Legea pensiilor. Cum a reactionat opozitia?

2. Basescu retrimite in Parlament Legea pensiilor. Cum a reactionat opozitia?Presedintele Traian Basescu a declarat ca retrimite Parlamentului Legea sistemului unitar de pensii publice. El a cerut ca varsta standard de pensionare sa fie 63 de ani pentru femei.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca solutia adoptata de presedintele Traian Basescu de a cere reexaminarea Legii pensiilor este cea corecta politic si constitutional, mentionand ca seful statului a sanctionat implicit frauda din Parlament.

1. Investitorii straini ne arata solutiile anticriza. Se uita si autoritatile?

1. Investitorii straini ne arata solutiile anticriza. Se uita si autoritatile?Pentru prima oara in istorie, 12 din cei mai puternici executivi din Romania si un reprezentant al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) au iesit in fata presei pentru a arata autoritatilor cum pot repune pe picioare economia locala.

Conform planului elaborat de CIS, Romania ar putea ajunge la o crestere a PIB cumulata de 11,6%, in perioada 2011 – 2015, aproximativ 250.000 de noi locuri de munca (2011 – 2015), investitii straine directe de minimum 25 de miliarde de euro (2011 – 2015), venituri bugetare de peste patru miliarde de euro (2011 – 2015) si costuri bugetare de 864 de milioane de euro, echivalentul a 0,73% din PIB estimat pentru 2015.