Despre un nou acord cu FMI

Despre un nou acord cu FMIPresedintele Traian Basescu a declarat, la Pro TV, ca este un sustinator fara rezerve al unui nou acord cu FMI, care nu va viza imprumutarea unei sume anume, ci va constitui o linie de credit la dispozitie.

Intrebat despre ce suma va fi vorba, a spus: "O suma care, daca economia globala revine la un derapaj, sa putem fi asigurati ca sa ne putem plati pensiile si salariile", potrivit Mediafax.

Despre stimulentele de la Finante

Despre stimulentele de la FinanteBasescu a spus ca doi ministri de Finante, respectiv Traian Remes si Sebastian Vladescu, au solicitat sa se renunte la sistemul de stimulente, iar capii Finantelor din teritoriu si de la minister au refuzat.

"Oamenii aceia (functionarii din Ministerul de Finante, n.r.) nu au dreptul sa se revolte, pentru ca au fost doi ministri ai Finantelor, Remes si Vladescu, care s-au intalnit cu capii Finantelor si cu sindicatele si i-au intrebat: «Nu vreti sa trecem pe o grila de salarizare corecta si sa renuntam la sistemul de stimulente, care nu se stie cat va mai merge?». Iar raspunsul sindicatelor din Finante, raspunsul capilor Finantelor din teritoriu si de la minister a fost: «Nu, mentinem sistemul clientelar». De ce? Acest sistem de stimulente ii face dependenti de fiecare director, directoras si sef de serviciu", a spus seful statului.


Despre ordonanta 50

Despre ordonanta 50Presedintele tarii a declarat ca Ordonanta 50, asa cum a fost emisa, este corecta, dar "a pacatuit" printr-o lipsa de claritate, ceea ce a permis bancilor o interpretare in favoarea lor.

Intrebat daca va promulga Ordonanta 50, Basescu a spus ca asteapta ca aceasta sa ajunga pe biroul sau.

"Pana nu este analizata, nu ma pot pronunta, dar, in orice caz, voi incerca sa tin un echilibru intre interesul cetatenilor care au luat credite si interesul de a avea un sistem bancar sanatos. Voi tine acest echilibru, indiferent de cine s-ar supara, bancile sau beneficiarii de credite", a mentionat Traian Basescu.


Despre remanierea lui Berceanu

Despre remanierea lui Berceanu"La unele ministere s-au atras bani (fonduri europene - n.r.) - la Ministerul Dezvoltarii, la Mediu", a explicat presedintele.

El a mentionat in acest sens Ministerul Transporturilor, adaugand ca, din acest motiv, Radu Berceanu (foto) nu mai este ministru.

Intrebat daca el a cerut remanierea lui Berceanu, seful statului a spus: "Eu am cerut atragere de fonduri, ce a decis domnul prim-ministru a fost remanierea ministrului".

Despre protestul de la Finante

Despre protestul de la FinanteIntrebat despre protestul de la Ministerul Finantelor, Basescu a spus ca acesta a creat "o imagine proasta" intr-o institutie extrem de importanta si ca a mai iesit la suprafata "o buba clientelara", respectiv stimulentele.

"Nu s-a vazut bine (protestul de la Ministerul Finantelor, n.r.), mai ales ca a creat o imagine proasta intr-o institutie extrem de importanta: Ministerul de Finante. Pe de alta parte, daca intram in fondul problemei, este clar ca a mai iesit la suprafata o buba din aceasta clientelara: stimulentele. Stimulente pentru ce? Pentru nerealizarea venturilor in bugetul de stat sau pentru ce?", a spus presedintele tarii.

Despre fostii ministri de la Finante

Despre fostii ministri de la FinanteFostul ministru al Finantelor, Gheorghe Pogea (foto), i-a ascuns premierului Emil Boc existenta sistemului de acordare a stimulentelor.

"In sedinta de guvern, cand s-a stabilit comasarea sporurilor cu salariul si aceasta grila provizorie de salarizare care functioneaza pentru anul 2010 sa fie unificata, sa spunem, ministrul de Finante al acelui moment i-a ascuns premierului existenta acestui sistem", a declarat Traian Basescu.

Intrebat daca se refera la Sebastian Vladescu, seful statului a negat. "Nu. Pogea era ministru de Finante cand s-a facut comasarea sporurilor", a adaugat Basescu.

Despre scaderea cotei unice

Despre scaderea cotei unicePresedintele Traian Basescu a declarat ca reducerea cotei unice nu este o solutie, ca TVA nu va creste si a subliniat ca sustine scaderea contributiilor salariatilor.

"(TVA . n.r.) nu are cum sa creasca. In orice caz, in UE taxa pe valoarea adaugata mai mare de 25% nu e posibil", a declarat el, adaugand ca scaderea nivelului cotei unice nu este o solutie.

"Nu cred ca este o solutie. Va pot spune ca sunt in discutii chiar cu specialisti pe tema asta, cu PDL, cu o echipa formata de Adriean Videanu, care vine cu varianta reducerii cotei unice. Nu mi se pare o solutie. Dau si un argument simplu: dincolo de orice altceva, avem marii contributori la bugetul de stat din cota unica - Petrom, Rompetrol, Dacia, Nokia, cei care, sa spunem, au performanta. Reducerea de la 16 la 12 sau la 10 inseamna un deficit in buget. Cu ce le compensam? Cu cei care acum fac evaziune la 16%?!", a mai spus Basescu.

El a adaugat ca spera ca va fi posibila o scadere a contributiei salariatilor.
"Asta as sustine daca am gasi o solutie de compensare in buget. Scaderea contributiilor este esentiala", a precizat seful statului.
El a apreciat ca in prezent este nevoie de stabilitatea a sistemului fiscal.

Despre investitii

Despre investitii"Exista o bruma de bani pentru investitii chiar in bugetul de stat, deci dincolo de fondurile europene. Bruma aceea de bani este distribuita pe 46.000 de lucrari de investitii incepute. Ceea ce inseamna: fiecare Guvern cand a venit - o luam din 2000 incoace - a vrut sa deschida niste proiecte. Niciunul nu este finalizat", a comentat presedintele Traian Basescu.

"Avem 46.000 de proiecte de investitii incepute. Am cerut Guvernului o prioritizare a proiectelor. Cele care pot fi terminate la anul sa fie finantate, celelalte amanate. Dar sa spunem ca la anul terminam 10-15-20 de proiecte, pentru ca altfel nu au nicio eficienta investitiile nefiind finalizate", a mai spus presedintele.

Despre recuperarea creantelor statului

Despre recuperarea creantelor statuluiRecuperarea creantelor statului ar trebui sa revina sectorului privat, a opinat seful Statului, apreciind ca, prin desfasurarea acestei actiuni de catre executori judecatoresti si firme private autorizate, eficienta ar fi mult sporita.

"De ce stam cu recuperarea creantelor catre stat la un sistem ancrasat si de multe ori corupt? De ce nu dam la executorii judecatoresti recuperarea creantelor", a intrebat Traian Basescu.

Intrebat daca aceasta nu ar deschide o portita catre coruptie, Basescu a spus: "Coruptie mai multa decat este in controalele abuzive facute la firme, in aranjmentele facute cu inspectorii fiscali pentru plata sau neplata obligatiilor nu poate sa fie. Unei firme private sau unui executor judecatoresc ii spui: Ai 10% din ce recuperezi. Va asigur ca va fi mult mai eficient. Si nu prea am auzit de coruptie la executorii judecatoresti, pe cand la functionarii publici da".

Despre Bursa

Despre BursaSeful statului a declarat ca este un adept al vanzarii pe Bursa a societatilor de stat sau unor parti din actiunile companiilor, spunand ca ar incepe cu CFR Marfa si ar continua cu pachete mici de la Transelectrica, Transgaz, Romgaz, estimand veniturile la buget la 6-7 miliarde.

"Avem de privatizat societati de stat", a spus Basescu, amintind de faptul ca, in 2009, a fost un adversar al acestei variante, spunand atunci ca este prea adanca criza pentru a da gratis activele sau ca acestea sa fie listate la bursa.