Locul 10 Australia

Australia se afla pe cea de-a zecea pozitie in clasamentul Bancii Mondiale in functie de conditiile afacerilor, in timp ce in functie de posibilitatea de a crea un nou business se afla pe locul 2 in topul lumii.

Statul australian se afla printre tarile care au anuntat reforme majore ale sistemelor de fiscalitate in urmatorii ani. Astfel, guvernul local vrea sa reduca impozitul pe venit al corporatilor de la 30% la 29% din iulie 2013, iar din iulie 2014 aceasta taxa va scadea la 28%.

Din punctul de vedere al protectiei investitorilor, Australia se afla pe locul 59 dintr-un total de 183 de tari analizate de Banca Mondiala.

Doing Business analizeaza reglementarile care se aplica agentilor economici dintr-o anumita tara pe toata durata ciclului de viata al acestora, inclusiv afaceri si operatiuni noi, comert exterior, fiscalitate si inchiderea unei afaceri.

Raportul nu determina toate aspectele mediului de afaceri care sunt relevante pentru societatile comerciale si pentru investitori. De exemplu, nu masoara gradul de securitate, stabilitatea macroeconomica, coruptia, nivelul de calificare, sau puterea sistemelor financiare.

Locul 9 Irlanda

Irlanda a coborat un loc fata de raportul Doing Business din 2010 si se pozitioneaza pentru urmatorul pe noua. In functie de usurinta cu care se poate lansa o afacere noua, acest stat se plaseaza pe pozitia 11 din lume.

Irlanda este printre tarile din primele 10 state care aplica un cost fiscal redus, taxele totale insumand sub 30% din venituri. De asemenea, costurile administrative sunt printre cele mai scazute. Astfel, in functie de taxele platite Irlanda se afla pe pozitia a saptea.

Dupa gradul de protectie a investitorilor din companii, statul se pozitioneaza pe locul cinci.

In ultimii cinci ani, aproximativ 85% dintre economiile lumii au usurat modul in care functioneaza intreprinzatorii locali, printr-un total de 1511 masuri de imbunatatire a reglementarilor din domeniul afacerilor, se indica in raportul Bancii Mondiale.

Locul 8 Norvegia

Si Norvegia a pierdut o pozitie fata de raportul de anul trecut, aflandu-se pe locul 8 in functie de conditiilor de afaceri, iar din punctul de vedere al usurintei lansarii unui business se afla pe 33 din 183.

In functie de numarul si valoarea taxelor pe care trebuie sa le plateasca anul o firma, Norvegia se afla pe locul 18.

La protectia investitorilor, statul se pozitioneaza pe locul 20.

Locul 7 Canada

Canada a reusit sa urce doua pozitii in topul tarilor in functie de conditiile de afaceri de pe 9 in raportul din 2010 pe locul 7.

Statul canadian este notat ca fiind al treilea cel mai usor loc din lume unde iti poti deschide o afacere, iar din 2009 guvernul a initiat un plan de stimulare a cresterii si a restaurarii increderii in economie prin reducerea taxelor ce trebuie platite de catre companii pana la 19%.

Canada se afla printre cele patru economii care au reglementari foarte puternice legate de tranzactiile insiderilor si capacitatea actionarilor de a chema in instanta directorii pentru proasta administrare. Astfel, statul se afla pe locul al cincilea in functie de protectia investitorilor.

Locul 6 Danemarca

Danemarca a stagnat fata de raportul de anul trecut, mentinandu-se pe pozitia a sasea.

Statul a usurat lansarea de start-up-uri prin reducerea cerintelor minime de capital de la 125.000 coroane daneze la 80.000. Astfel, Danemarca se afla pe locul al 27 in functie de usurinta lansarii unei noi afaceri.

Din punctul de vedere al taxelor percepute companiilor, statul se afla pe locul 13 din 183 de tari.

La protectia investitorilor Danemarca se pozitioneaza pe 28.

Locul 5 Statele Unite

Statele Unite ale Americii se afla la jumatatea topului, mentinandu-se pe locul cinci.

Precum Canada si Statele Unite are un sistem puternic de reglementare a tranzactiilor pe piata de capital, in functie de protectia investitorilor aflandu-se pe locul cinci.

La capitolul fiscalitate, SUA are o bila neagra in conditiile in care a introdus o noua taxa pe salarii pentru companiile care opereaza in New York si in zonele limitrofe.

In functie de usurinta cu care se poate lansa o afacere noua, Statele Unite se afa pe locul noua din lume.

Locul 4 Regatul Unit

Regatul Unit al Marii Britanii se afla pe locul 4 in functie de conditiile de afaceri in timp ce la usurinta lansarii unui nou business ocupa pozitia 17.

In functie de protectia investitorilor, Regatul se pozitioneaza pe locul 10, in conditiile in care se afla printre cele 17 tari care permit actionarilor sa cheme in instanta conducerea companiei pentru proasta administrare a activelor.

Regatul Unit a aprobat un buget de urgenta pentru perioada 2010-2011 care determina reducerea taxelor corporative la 27%, iar intr-o perioada de 4 ani pana la 24%. In privinta companiilor mici taxa pe venit a scazut la 20%.

In functie de taxele platite de companii Regatul Unit se afla pe pozitia 16 din 183.

Locul 3 Noua Zeelanda

Noua Zeelanda se afla pe locul trei in functie de conditiile de afaceri si este tara unde se poate lansa cel mai usor un business, dupa ce a implementat sistemul online de inregistare a companiilor in 1996.

Timp de opt ani la rand, Europa de Est si Asia Centrala au constituit cea mai activa regiune din punctul de vedere al imbunatatirii legislatiei din domeniul afacerilor, pentru operatorii economicii inregistrati in tarile din aceste zone.

In ultimul an, 21 din 25 de tari si-au imbunatatit legislatia in domeniul afacerilor pentru agentii economicii inregistrati in tarile respective.

Noua Zeelanda se afla pe primul loc si din punctul de vedere al protectiei investitorilor.

Locul 2 Hong Kong

Regiunea administrativa a Republicii Populare Chineze, Hong Kong, se afla pe locul al doilea in raportul Bancii Mondiale despre conditiile de afaceri, iar in privinta usurintei in infiintarea unui noi business se pozitioneaza pe sase.

In privinta taxelor, Hong Kong se afla pe locul trei, in conditiile in care a renuntat la taxa pe combustibilii de tip diesel, iar toate platile care tin de fiscalitate se pot plati online.

Din punctul de vedere al protectiei investitorilor, regiunea se pozitioneaza pe locul trei.

Locul 1 Singapore

Singapore este liderul lumii in privinta usurintei cu care se pot face afaceri, iar din punctul de vedere al infiintarii unui business se afla pe locul patru, pe fondul introducerii ssitemului de inregistrare online.

Datorita reglementarilor solide pe piata de capital, statul se plaseaza pe locul doi tinand cont de protectia investitorilor.

Din punctul de vedere al taxelor pe care le platesc companiile anual, Singapore se afla pe locul 4.

Locul 56 Romania

Tara noastra a coborat doua pozitii fata de locul obtinut in raportul Bancii Mondiale de anul trecut.

Romania a pus in aplicare modificari substantiale ale legislatiei privind falimentul, introducand, printre altele, si o procedura de solutionare extrajudiciara, ceea ce a facilitat abordarea cazurilor de insolventa.

De asemenea, in Romania au fost modificate reglementarile privind autorizatiile de constructie, pentru a reduce taxele percepute in acest sens si timpul necesar obtinerii acestora.

In tara noastra au mai fost operate si modificari cu privire la fiscalitate, introducandu-se astfel o noua cota minima a impozitului pe profit, ceea ce a dus la cresterea impozitelor achitate de multi operatori economici. Domeniile cu cele mai semnificative modificari legislative privitoare la afaceri sunt inchiderea activitatii comerciale, obtinerea autorizatiilor de constructie si achitarea impozitelor (care a devenit mai dificila).

“Economiile cel mai afectate de criza financiara — in special cele din Europa Centrala — au avut in vedere in ultimii ani reforme legislative, de natura sa faciliteze incercarea IMM-urilor de a se repune pe picioare si de a crea locuri de munca,” a declarat Svetlana Bagaudinova, unul dintre autorii raportului.