Adevarul

AdevarulTergiversarile judecatorilor, nesfarsitele chichite avocatesti si viciile de procedura din Romania au facut sa treneze un conflict comercial international care dureaza din anul 1983, titreaza Adevarul pe prima pagina a editiei de astazi. Companiile Metalexportimport si ThyssenKrupp se judeca pe „teritoriul“ juridic romanesc de acum 27 de ani, pe un contract de 48 de milioane de euro.

Evenimentul zilei

Evenimentul zileiRomania se insurubeaza definitiv pe harta Holocaustului este titlul unui reportaj marca Evenimentul zilei publicat in editia de astazi.

Crimele comise de armata romana impotriva evreilor sunt aduse la lumina, pentru prima oara in ultimii 65 de ani, dupa ce o groapa comuna a fost descoperita in localitatea ieseana Popricani. Partea nordica a Padurii Vulturi gazduieste cel putin doua gropi comune continand ramasitele catorva zeci sau sute de evrei lichidati de armata romana in vara anului 1941.

Gandul

GandulLumea medicala, farmaceutica si a pacientilor bolnavi de cancer este in efervescenta, dupa ce a facut inconjurul lumii stirea ca doua colective de cercetatori, unul din Paris si altul din New York, coordonate de doi romani, au gasit, dupa multi ani de cercetari asidue, "amprenta" universala a cancerului, pe baza careia maladia va putea fi usor depistata si tratata inca din stadii precoce. Gandul publica pe prima pagina un interviu cu Nicolae Ghinea si Aurelian Radu, descoperitorii "amprentei" celulelor canceroase.

Autorii descoperirii au explicat cum s-a ajuns aici si in cat timp considera ca s-ar putea materializa rezultatele publicate, in producerea unui medicament-panaceu pentru tratarea cancerului.

Financiarul

FinanciarulLa o licitatie pentru asfaltari la Cluj, la a doua strigare a iesit tot consortiul format din Kiat Group Construct si Diferit SRL. Actionarii castigatorului au fost asociati cu primarul Sectorului 3, Liviu Negoita, anchetat de DNA, scrie Financiarul.

Megalicitatia pentru modernizarea drumurilor din Cluj-Napoca, o afacere de 600 mil. lei, s-a trezit prinsa intr-un paienjenis de interese in care, printre altele, in tabara guvernamentala se afla Cristina Traila, presedintele PDL al Autoritatii Nationale de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP), iar de cealalta parte un consortiu caruia ii este dedicata licitatia chiar si la a doua strigare si care este reprezentat in ins­tan­ta de Doru Traila, sotul oficialului guvernamental, prin intermediul casei de avocatura Stoica&Asociatii, detinuta de Valeriu Stoica, unul dintre vicepresedintii partidului de guvernamant.

Romania libera

Romania liberaRomania libera prezinta biografia romanului care a cumparat Alaska. George Pomutz a facut parte din echipa de negociatori americani care a cumparat Alaska de la Rusia, pentru modesta suma de 7,2 milioane de dolari.

Pentru meritele sale, George Pomutz a fost inaintat la rangul de consul general al Statelor Unite, in anul 1874.

In anul 1878, mandatul diplomatic i s-a incheiat, dar George Pomutz a ramas in Rusia, unde a murit in 1882. In Statele Unite, fostii camarazi de arme nu stiau decat ca el ar fi murit intr-o mare saracie. Iar barfele din epoca spuneau ca, de fapt, George Pomutz ar fi ramas in Rusia din cauza unei femei, care i-ar fi tocat averea, apoi l-ar fi parasit pe fostul eroul din Razboiul de Secesiune. George Pomutz a ramas insa unul dintre eroii romanilor americani.