10. Gala Premiilor Pietei de Capital: Wall-Street.ro a primit doua distinctii

10. Gala Premiilor Pietei de Capital: Wall-Street.ro a primit doua distinctiiAsociatia brokerilor a oganizat joi seara a noua editie a Galei Premiilor Pietei de Capital. Au fost acordate noua premii, dintre care trei pentru excelenta.

Publicatia Wall-Street.ro a avut doua nominalizari in acest an, la premiul pentru promptitudine in difuzarea informatiilor din piata de capital si la premiul pentru cel mai bun jurnalist din domeniul financiar.

La categoria publicatiilor, castigatorul desemnat prin votul brokerilor a fost Ziarul Financiar. Premiul publicului a fost primit de catre ziarul Bursa.

La categoria jurnalistilor, Diana Cioltei, redactor piete de capital Wall-Street.ro, a castigat atat premiul brokerilor cat si cel desemnat de votul publicului.



9. "Tatal cimentului" renunta la sefia Carpatcement Holding

9. "Tatal cimentului" renunta la sefia Carpatcement HoldingMihai Rohan (foto) se gandeste sa ofere consultanta si sa predea cursuri de management, dupa ce va parasi functia de director general al companiei Carpatcement Holding, si a declarat ca se va implica in noile activitati din placere, nu ca om de afaceri, dorind totodata sa aloce mai mult timp familiei.

Rohan, unul dintre cei mai cunoscuti si experimentati manageri din industria locala a materialelor de constructii, va fi inlocuit la 1 ianuarie din functia de director general al Carpatcement Holding cu actualul director general adjunct, Florian Aldea.

"Dupa 42 de activitate continua in industria cimentului, in care nu am intarziat niciodata la serviciu, am decis sa ma retrag si sa predau stafeta cuiva mai tanar, care vine cu un aer proaspat. Am luat aceasta decizie in vara, cand am implinit 65 de ani, pentru ca orice cal pur pursange devine, la un moment dat, o martoaga. Si nu am dorit sa ajung asa. Imi voi dedica mai mult timp familiei, pe care am neglijat-o in ultimii 20 de ani, dar voi ramane pentru cel putin doi ani alaturi de companie”, spune el.


Rohan va pastra pozitia de presedinte CA pana la 1 ianuarie 2013 si va continua sa fie presedinte al Patronatului din industria cimentului si altor produse minerale pentru constructii din Romania CIROM, tot pentru doi ani.

8. Sefa Vodafone, despre viitorul job: Voi fi mai mult in avion decat la Londra

8. Sefa Vodafone, despre viitorul job: Voi fi mai mult in avion decat la LondraCu o zi inainte de ultima intalnire alaturi de presa de business in pozitia de CEO al Vodafone Romania, Liliana Solomon (foto) era in Ungaria, una dintre cele 14 piete europene pe care le va gestiona din viitoarea functie. Saptamana viitoare, ea va calatori in Turcia, Grecia si Cehia, iar acesta este abia inceputul noului job al managerului care a condus vreme de 5 ani filiala locala a grupului britanic Vodafone.

Liliana Solomon, in varsta de 46 de ani, este considerata cel mai puternic executiv roman din industria locala telecom, iar din decembrie se muta la Londra, unde va fi director de operatiuni pentru regiunea europeana.

Voi avea un alt stil de viata, chiar si cu 12 videoconferinte intr-o zi. Poate ca in viitorul job voi fi mai mai mult in avion decat la Londra. Uneori, calatoritul nu este o placere. Se intampla sa fie ceata, sa stai si cinci ore in aeroporturi, deci schimbarea va avea cu siguranta un impact asupra vietii mele profesionale. Insa, este un job foarte provocator. Este practic o promovare care a venit la sugestia celor de la Londra”, spune ea.

7. Cum vrea Patriciu sa faca 2 mld. euro din comert

7. Cum vrea Patriciu sa faca 2 mld. euro din comertNu mai fumeaza trabuc, ci tigarete Marlboro; nu mai face pariuri pe baril si nici nu mai vorbeste despre Rompetrol, compania care i-a adus rangul de cel mai bogat roman. Acum, Dinu Patriciu este proprietar de magazine de cartier si vrea nu numai sa ajunga numarul unu in comertul romanesc, ci si sa scurt-circuiteze marile afaceri din retailul romanesc.

“Pe mine, cand vorbesc despre Mic.Ro, pentru ca oamenii le vad tot mai des, ma stanjeneste privirea putin jenata, putin ironica a celor care spun ca am trecut de la o rafinarie la niste magazinase. Asta inseamna sa nu faci adunari. Nu inmultiri sau impartiri, ci adunari”, a spus Dinu Patriciu, in deschiderea evenimentului de lansare a magazinelor de roti Mic.Ro.

De la inceputul lui octombrie, atunci cand a facut pentru prima data declaratii de presa despre noua sa afacere, Dinu Patriciu a plusat: la momentul respectiv, spunea ca vizeaza o cifra de afaceri de 1,5 miliarde de euro pentru magazinele Mic.Ro, dar acum vorbeste chiar despre 2 miliarde de euro. Atingerea unei astfel de valori nu va insemna doar pozitionarea pe piata ca primul jucator din comertul romanesc, ci si a pragului pe care Patriciu si l-a propus pentru a putea deschide discutiile de vanzare a retelei.

6. Volksbank, data in judecata de 1.000 de clienti

6. Volksbank, data in judecata de 1.000 de clientiPeste 1.000 de clienti ai Volksbank au depus la Tribunalul Bucuresti doua cereri de chemare in judecata a bancii, pentru eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit, si au solicitat suspendarea platii ratelor la imprumuturi pana la momentul solutionarii litigiului.

Primul termen de judecata a fost fixat pentru data de 7 noiembrie 2011, fiind analizata posibilitatea introducerii unei cereri de preschimbare a acestui termen.

In urma analizei conventiilor de credit s-a decis introducerea actiunii in vederea constatarii caracterului abuziv pentru un numar de 25 de clauze. Actiunea nu se limiteaza la clauzele introduse de SC Volksbank Romania prin actele aditionale emise in aplicarea OUG nr. 50/2010, fiind avute in vedere, in principal, clauzele contractuale existente anterior in conventiile de credit.

5. Mercedes Benz intra pe Bursa de la Bucuresti

5. Mercedes Benz intra pe Bursa de la BucurestiActiunile producatorul Mercedes Benz, Daimler A.G., vor intra la tranzactionare pe sistemul alternativ de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti – CAN-, potrivit unui comunicat al BVB.

Prima zi de tranzactionare va fi 23 noiembrie, iar tranzactiile se vor realiza in lei. Pe aceste titluri, BCR va avea calitatea de furnizor de lichiditatea (market maker, n.r.), iar tranzactiile vor putea fi realizate de cei 30 de participanti ai sistemului de tranzactionare alternativ al Bursei.

Actiunile Daimler A.G. vor fi tranzactionate in cadrul ATS al BVB - Sectiunea valori mobiliare admise la tranzactionare si pe o piata reglementata (tranzactionate, dar nelistate pe ATS), pe infrastructura dezvoltata de BVB si Depozitarul Central.

4. HP angajeaza 600 de persoane

4. HP angajeaza 600 de persoaneGlobal eBusiness Operations Center (GeBOC), centrul de servicii al HP, cel mai mare producator mondial de PC-uri, va angaja aproximativ 600 de persoane anul viitor, a declarat Alexander Weigl, managing director al companiei.

GeBOC deruleaza activitati de relationare cu clientul sau cu partenerii, activitati administrative si logistice, de suport creditare si colectare a debitelor, activitati de suport a vanzarilor in 25 de limbi straine.

Angajatii cautati trebuie sa cunoasca limbi straine (engleza este obligatorie), sa fie atenti la detalii, sa aiba abilitati de comunicare si de negociere si pentru anumite posturi sunt necesare si cunostinte tehnice, a afirmat Anca Tapai, staffing lead Hewlett-Packard Romania.

3. BVB a inceput promovarea pe plan international

3. BVB a inceput promovarea pe plan internationalValentin Ionescu, directorul Bursei de Valori Bucuresti (BVB), si Ciprian Zah, vicepresedintele Consiliului de Administratie, au discutat la inceputul acestei saptamani atat cu oficiali ai London Stock Exchange (LSE), cat si cu importante fonduri londoneze de investitii, pentru a prezenta proiectele BVB de anul viitor si a atrage acesti jucatori in piata romaneasca.

“Promovarea Bursei se va face in special pe plan intern, insa si cea internationala este foarte importanta pentru noi. De exemplu, Bursa din Viena are 3-4 road-show-uri anual, in diverse regiuni ale lumii. Noi am inceput cu Londra pentru ca este cel mai important centru financiar din Europa si am vrut sa luam pulsul. Vom continua aceste intalniri in mai multe tari, nu doar din regiune”, a declarat Valentin Ionescu (foto), pentru Wall-Street.ro.

Intalnirile cu London Stock Exchange au vizat continuarea parteneriatului intre cele doua burse, inceput la un moment dat cu un memorandum, dar fara o finalitate concreta. “Am vrut sa luam pulsul pietei de la Londra, sa conectam cele doua burse, pentru schimb de experienta si de informatii. O sa continuam discutiile, vor veni si ei in Romania si vom mai merge si noi la Londra”, spus directorul BVB.

2. Ursus inchide fabrica din Cluj-Napoca.150 de oameni, trimisi in somaj

2. Ursus inchide fabrica din Cluj-Napoca.150 de oameni, trimisi in somajUrsus va inchide fabrica de bere din Cluj-Napoca, din cauza costurilor mari de operare si a scaderii pietei de profil, iar 150 de angajati vor fi trimisi in somaj, urmand sa le fie acordate sase salarii compensatorii.

"Suntem nevoiti sa inchidem fabrica de bere de la Cluj, dar am decis sa pastram o mini linie de productie. Vom avea si un bar si un restaurant acolo. 150 de angajati vor fi trimisi in somaj, dar vor primi cel putin sase salarii compensatorii", a declarat presedintele Ursus Breweries, Gary Whitlie.

Potrivit acestuia, utilajele fabricii din Cluj ar putea fi redistribuite altor fabrici din Romania ale grupului.

1. Conferinta Wall-Street.ro: Proprietar de companie, caut finantare

1. Conferinta Wall-Street.ro: Proprietar de companie, caut finantareCriza a redus optiunile de finantare pe care o firma le are la indemana, iar Wall-Street.ro a incercat sa compare alaturi de specialisti trei solutii de atragere de capital: creditul bancar, piata de capital si fondurile de private equity.

Companiile ar trebui sa ia in calcul lansarea unei oferte publice initiale intr-o perioada care preceda cresterea si nu in momentul de varf al acestei, a declarat Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, in cadrul conferintei Proprietar de companie, caut finantare: bursa, Credit sau Fond de investitii, organizata de Wall-Street.ro in parteneriat cu BVB, Banca Transilvania si casa de avocatura PeliFilip.

Valoarea adevarata a unui business este data doar de piata de capital, chiar daca finantarea prin private equity este preferata in dauna bursei, a declarat Adi Lupsan, director executiv adjunct Intercapital Invest.

“Din experienta mea, cele mai importante business-uri din Romania acceseaza finantarea prin private equity. Intr-o astfel de negociere, poti sa aduci un investitor foarte important, dar nu poti avea niciodata certitudinea ca ai primit un pret correct. Daca vrei sa afli valoarea adevarata a business-ului, mergi pe bursa, chiar daca exista si riscuri asociate”, a explicat Lupsan.