10. Creste taxa auto

10. Creste taxa autoMinistrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a anuntat ca taxa auto va fi majorata de la 1 ianuarie anul viitor cu 25 - 50%, pentru a stopa intrarea in Romania a masinilor second-hand care polueaza.

Cea mai mare valoare a taxei de poluare pentru anul 2011 ar urma sa fie de 32.000 de euro si ar putea fi platita pentru inmatricularea unei masini cu motor de 3.200 de centimetri cubi, veche de 20 de ani. Valoarea actuala a taxei de inmatriculare pentru aceeasi masina cu motor non-Euro de 3,2 litri si veche de 20 de ani este de 30.720 de euro.

In ultimul an au fost aduse in Romania 120.000 de masini second-hand, din care foarte multe mai vechi de zece ani.

9. Topul tarilor in care sa incepi un business

9. Topul tarilor in care sa incepi un businessLa fel ca in majoritatea topurilor despre nivelul de trai, statele nordice, Elvetia, SUA, Canada ori Noua Zeelanda se numara printre primele clasate in ceea ce priveste locurile in care este recomandat sa lansezi o afacere, conform unui studiu realizat de Small Business Administration Office of Advocacy si citat de The Wall Street Journal.

Romania se afla pe locul 48 din topul celor 71 de tari in care este recomandat sa se deschida o afacere.

In tara noastra, investitia intr-un business propriu costa in medie 122.300 de dolari, mai mult decat in Elvetia (110.000), Norvegia (94.500), Finlanda (74.000) sau Brazilia (34.000).




8. Deficitul bugetar, la 4,63% din PIB

8. Deficitul bugetar, la 4,63% din PIBBugetul general consolidat a inregistrat dupa primele zece luni un deficit de 23,7 miliarde de lei, in crestere cu 400 milioane de lei fata de luna precedenta, astfel ca raportat la PIB, decalajul s-a accentuat usor, de la 4,56% in septembrie la 4,63% in octombrie.

Veniturile incasate la bugetul general consolidat au insumat 136,8 miliarde lei, cu 4,3% mai mult, in termeni nominali, fata de realizarile perioadei corespunzatoare din anul precedent.

7. Romania concureaza pentru urmatoarea investitie P&G

7. Romania concureaza pentru urmatoarea investitie P&GDe la intrarea pe piata romaneasca, gigantul american Procter&Gamble a investit 150 de milioane de dolari in cele doua unitati de productie pe care le detine la Timisoara si Urlati. Planurile nu se opresc insa aici, Romania concurand in prezent pentru “urmatoarea mare investitie” a P&G in regiune, spune Sotirios Marinidis, directorul general al operatiunilor locale.

“Suntem o companie globala, nu conteaza climatul economic, in prezent deschidem 10 unitati de productie in lume. Crestem si una dintre strategiile noastre este sa avem productie locala si regionala. Planurile nu se opresc aici. Fabrica din Timisoara este construita pentru a facilita mai multe linii de productie, la fel si Urlati, unde folosim doar 20 de hectare din cele 100. In prezent, Romania concureaza cu alte tari din regiune pentru urmatoarea mare investitie. Poate fi o noua fabrica, un centru de servicii. Nu pot oferi deocamdata detalii suplimentare. Exista intotdeauna 4-5 tari din regiune care concureaza pentru a atrage investitii”, a declarat pentru Wall-Street.ro Sotirios Marinidis (foto).

Oficialul P&G a precizat ca exista doua elemente esentiale in mentinerea apetitului investional pentru Romania – stabilitatea si predictibilitatea.

6. S-a decis soarta actiunilor Romtelecom

6. S-a decis soarta actiunilor RomtelecomStatul intentioneaza sa vanda pachetul de actiuni pe care il detine la Romtelecom, adica 46% din capitalul social, si a propus companiei elene OTE sa lanseze o oferta de pret pana la sfarsitul anului.

De asemenea, o alta varianta este listarea titlurilor la bursa.

Oficialii OTE, grupul grec care detine 54,01% din Romtelecom, afirma ca vor analiza “toate optiunile disponibile spre beneficiul actionarilor” grupului in legatura cu anuntul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI).





5. Sapte firme amendate de Concurenta

5. Sapte firme amendate de ConcurentaConsiliul Concurentei a amendat cu 4,2 milioane lei (aproximativ 980.000 euro) sapte agenti economici care au participat, in anul 2008, cu oferte trucate la licitatia organizata de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) in vederea atribuirii biletelor de tratament balnear in statiunea Baile Olanesti.

“Dorim sa depistam si sa corectam disfunctionalitatile din acest domeniu, din punct de vedere al concurentei, astfel incat in final sa avem o cheltuire eficienta a fondurilor publice, precum si imbunatatirea transparentei utilizarii lor”, a declarat Bogdan Chiritoiu (foto), presedintele Consiliului Concurentei.

Cele sapte companii sanctionate de Consiliul Concurentei sunt: SC Olanesti Riviera SA, SC Sind Romania SRL , SC Barreco Lary SRL, SC Omicron SRL, SC Tour Alice SRL, SC Hodo SRL si SC Nex SRL.


4. Vinovatii pentru datoria externa a tarii

4. Vinovatii pentru datoria externa a tariiDatoria externa a Romaniei, de aproape 90 de miliarde euro, nu a fost creata de banci, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, ci de romanii care s-au imprumutat de la banci pentru a-si cumpara masini si alte bunuri de consum.

"3,7 milioane de debitori au credite de consum negarantate. Raspunsul meu este transant: este clar ca decizia de indatorare a fost democratica. Numai in 2007-2009 s-au cumparat un milion de masini noi, 17 miliarde de euro, deci eu cred ca la intrebarea cine a indatorat Romania trebuie sa avem in vedere acest lucru. Bancile au fost intermediari, putem spune ca i-au ademenit, dar nu s-au imprumutat ele ca sa indatoreze Romania, s-au imprumutat romanii", a declarat Mugur Isarescu (foto).

Oficialul BNR a mai precizat ca 4,5 milioane de persoane au luat credite in ultimii ani, mai exact jumatate din populatia activa.


3. Antreprenorii pierd 222 ore pentru 113 plati de taxe

3. Antreprenorii pierd 222 ore pentru 113 plati de taxeRomania a ajuns anul trecut pe ultimul loc din Uniunea Europeana in functie de usurinta cu care o companie isi plateste taxele.

In timp ce oamenii de afaceri din Romania sunt obligati sa realizeze 113 plati de taxe si impozite anual, cei din Suedia realizeaza doar 2.

Numarul de ore necesare pentru conformarea cu legislatia fiscala din Romania a crescut in ultimul an, de la 202 ore anul trecut la 222 de ore in raportul prezentat anul acesta, explica reprezentantii PwC.

Acest lucru se datoreaza in principal introducerii unor reglementari mai anevoioase in ceea ce priveste contractele de munca, precum si noilor reglementari privind plata impozitului pe profit. Pe de alta parte, s-au facut si progrese, mai exact procesul de emitere a facturilor in format electronic, introdus in octombrie 2009, a fost simplificat pentru imbunatatiea procesului de conformare.

2. Bursa, dupa 15 ani

2. Bursa, dupa 15 aniAniversarea a 15 ani de Bursa moderna in Romania a pus fata in fata reprezentantii a patru institutii diferite, care ar trebui sa aiba roluri esentiale in dezvoltarea BVB.

Presedintele Romaniei, guvernatorul BNR, seful BVB si presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare au spus la unison ca piata de capital trebuie sa isi exercite rolul esential de finantator ale economiei, listarea companiilor de stat fiind un prim vector important.

O bursa si un sistem bancar nu pot fi performante intr-un stat neperformant.

“Cand ele evolueaza intr-un mediu neprietenos, nu au cum sa fie piloni ai economiei. Lipsa de experienta a clasei politice de dupa revolutie a asezat Romania cum a putut in capitalism si abia dupa intrarea in UE am simtit ce inseamna un stat neperformant. Lucrurile sunt simple spre a fi intelese, dar dificile in intelegere si asumare. Aceasta este misiunea pe care mediul politic si-o asuma – sa faca statul performant”, a declarat presedintele Romaniei, Traian Basescu (foto).

1. Irlanda, in genunchi

1. Irlanda, in genunchiIrlanda a "capitulat rusinos", dupa 90 de ani de independenta si doua saptamani de "minciuni flagrante" din partea guvernului, prin acceptarea ajutorului financiar extern, apreciaza presa irlandeza, care anticipeaza caderea iminenta a executivului responsabil de esecul economic al statului.

UE si FMI au convenit sa acorde Irlandei un imprumut de urgenta de 80-90 miliarde euro.

Portugalia ar putea fi urmatoarea tara care va solicita ajutor financiar extern, chiar daca autoritatile de la Lisabona incearca sa convinga pietele ca situatiile sunt foarte diferite, potrivit analistilor.