Locul 5: Marea Britanie, cu ochii pe energia solara

Locul 5: Marea Britanie, cu ochii pe energia solaraTotal puncte: 62

Indexul pentru energie eoliana: 68
Indexul pentru energia solara: 40
Biomasa/altele: 59
Energie geotermala: 38
Infrastructura: 71

Guvernul britanic a garantat 2,5 miliarde de euro pentru proiectele de energie “curata”, astfel incat Marea Britanie sa-si atinga obiectivul ca pana in 2020 15% din energie sa provina din surse regenerabile. In plus, sistemul actual al preturilor fixe pentru o anumita perioada de timp (feed-in-tariff) a ramas neschimbat pana la revizuirea acestuia in 2012, ceea ce ofera o gura de aer sectorului energiei solare, care a cunoscut o dezvoltare exploziva odata cu recenta introducere a subventiilor.

Cand va fi revizuit, sistemul se va axa pe tehnologiile cele mai eficiente din punctul de vedere al costurilor; in acest sens, intrebarea care se pune este daca industria energiei solare va putea sa concureze la capitolul costuri cu alte tehnologii intr-un termen atat de scurt.

In privinta segmentului energiei solare, sistemul feed-in-tariff a impulsionat instalarea de mici generatoare, precum panourile fotovoltaice montate pe acoperis. Din aprilie si pana in noiembrie anul acesta, mai mult de 25 MW au fost instalati, comparativ cu cei doar 32 MW (capacitate fotovoltaica) de la sfarsitul anului trecut.


Locul 4: India, punct fierbinte pentru investitori

Locul 4: India, punct fierbinte pentru investitoriTotal puncte: 63

Indexul pentru energie eoliana: 64
Indexul pentru energia solara: 67
Biomasa: 58
Energie geotermala/altele: 45
Infrastructura: 65

Guvernul indian propune infiintarea unei “banci verzi” prin folosirea unei parti din fondul national alocat energiei “curate”, care va genera, potrivit estimarilor, 795 de milioane de euro anual. Banca va ajuta la finantarea de proiecte in domeniul energiei regenerabile.

In sectorul energiei eoliene, cifrele oficiale arata ca cel mai probabil, pentru cel de-al treilea an consecutiv, va rata atingerea obiectivelor. Doar 205 MW au fost instalati in perioada aprilie-iunie, comparativ cu tintele care vizau 2.000 MW.

Jucatorii-cheie din business-ul indian se orienteaza tot mai mult spre diversificarea sectorului de energie regenerabila. “Este de asteptat ca aceasta tendinta sa puna in evidenta atractivitatea si potentialul pietei de energii regenerabile din India”, se precizeaza in studiul E&Y.

Sursa foto: http://www.powermin.nic.in

Locul 3: Germania, lidera in Europa

Locul 3: Germania, lidera in EuropaTotal puncte: 63

Indexul pentru energie eoliana: 66
Indexul pentru energia solara: 54
Biomasa/altele: 63
Energie geotermala: 54
Infrastructura: 62

Energia regenerabila joaca un rol central in viitorul mixului energetic al celei mai puternice economii europene. Guvernul german doreste sa majoreze cota detinuta de energiile regenerabile in tolalul productiei de la 16% in prezent la 80% in 2050. In plus, ca parte a unui “nou cencept energetic”, Executivul si-a dat aprobarea pentru extinderea duratei de viata a reactoarelor nucleare, cu scopul de a-si atingele tintele in domeniul energiei regenerabile.

In segmentul energiei eoliene, in primele sase luni ale anului, Germania a instalat 660 MW, ridicand totalul la nivel de tara la 26,4 GW. Chiar si asa, se precizeaza in studiul E&Y, fata de prima jumatate a lui 2009, numarul megawatilor instalati a scazut cu 18%, mai mult decat se estimase. Pe de alta parte, segmentul offshore (pe mare) a primit un impuls puternic odata cu anuntul unei investitii de 1 miliard de euro intr-o ferma eoliana situata in Marea Nordului.


Locul 2: SUA, sub imperiul crizei

Locul 2: SUA, sub imperiul crizeiTotal puncte: 66

Indexul pentru energie eoliana: 66
Indexul pentru energia solara: 72
Biomasa/altele: 61
Energie geotermala: 67
Infrastructura: 60

Sectorul energiei regenerabile continua sa fie afectat de efectele de durata ale crizei financiare globale, care a dus la preturi mai mici si la o politica de mediu incerta.

Potrivit studiului E&Y, sectorul energiei eoliene continua sa fie puternic lovita de o politica de mediu nefavorabila si de conditii adverse macroeconomice. Se estimeaza ca precaritatea conditiilor din piata au dus la o scadere de 71% a segmentului de constructii de ferme eoliene pe uscat comparatibil cu aceeasi perioada din 2009.

Pe de alta parte, segmentul energiei eoliene offshore (pe ocean) a aratat un potential de crestere puternic; in prezent, sunt planificate proiecte care totalizeaza 5 GW.

Locul 1: China, recordemena absoluta

Locul 1: China, recordemena absolutaTotal puncte: 71

Indexul pentru energie eoliana: 76
Indexul pentru energia solara: 60
Biomasa/altele: 58
Energie geotermala: 51
Infrastructura: 76

In momentul de fata, China este cea mai mare piata de energie eoliana din lume, capacitatea instalata in prezent avand potential de a se inzeci in urmatorii zece ani, pornind de la cei 25 GW instalati la finele lui 2009. Se estimeaza ca aproximativ una din doua turbine eoliene instalate anul acesta va fi amplasata in China, conform studiului E&Y.

Tot in China au fost demarate, in octombrie anul acesta, lucrarile la cea mai mare ferma eoliana offshore din lume. Aceasta va avea o capacitate de 1 GW si este amplasata intr-o localitate la trei ore departare de Beijing. Giganticul proiect va fi finalizat peste 10 ani, investitia guvernului ridicandu-se la 1,6 miliarde de euro.


Locul 22: Romania, pe aripile turbinelor eoliene

Locul 22: Romania, pe aripile turbinelor eolieneTotal puncte: 43 puncte

Indexul energiei eoliene: 46
Indexul energiei solare: 32
Biomasa/altele: 43
Energie geotermala: 38
Infrastructura: 43

Clasamentul realizat de E&Y subliniaza ca principala atractie pentru investitori in Romania este energia eoliana, un sector care a explodat in ultimii ani si a atras mari investitori precum pe cehii de la CEZ, care dezvolta in judetul Constanta cel mai mare parc eolian pe uscat, cu o investitie de 1,1 miliarde de euro.

In linie cu cerintele UE de dezvoltare a capacitatilor de productie de electricitate din surse regenerabile, Romania si-a fxat obiective ambitioase pentru ca 33% din consumul total de energie sa provina din surse regenerabile. Pana in 2020, procentul ar urma sa creasca pana la 38.

Legea 220/2008, promulgata in noua forma de presedintele Traian Basescu la inceputul lui iulie sub forma Legii 139/2010, aduce modificari importante fata de varianta initiala, cele mai importante fiind alocarile de certificate verzi (CV). Astfel, pentru fiecare MWh livrat se acorda 6 CV pentru energia eoliana, 2 pentru energia eoliana (pana in 2017 in loc de 2015), valoarea minima a unui certificat fiind de 27 de euro, iar cea maxima de 55 de euro. Desi ambele legi au fost adoptate, ele nu pot fi aplicate intrucat asteapta aprobarea Comisiei Europene. Motivele pentru intarziere nu sunt clare, se mai precizeaza in studiu.

Piata energiilor regenerabile din Romania s-a dezvoltat semnificativ din 2008, iar multe dintre locatiile “cu vant” au fost deja "adjudecate" de companii majore in domeniu precum CEZ, Iberdrola si RWE. Cu toate acestea, incertitudinea din domeniul legislatiei continua sa fie un impediment pentru investitii in proiecte major.

Este de asteptat ca mult-asteptata legislatie sa fie aplicata in viitorul apropiat din moment ce va aduce stimulente extrem de favorabile pentru potentialii investitorii in energii regenerabile. De asemenea, mai precizeaza oficialii Ernst&Young, Romania trebuie sa depaseasca provocarile procesului birocratic de autorizare si a unui sistem de transport care necesita dezvoltare.

Sursa foto: www.cez.cz