Adevarul

AdevarulAdevarul scrie pe prima pagina a editiei de astazi ca fostul deputat PDL Gratiela Iordache a fost trimisa in judecata de DNA pentru ca, in calitate de secretar de stat la Finante, a semnat pentru o evaziune fiscala de 40 de milioane de euro.

Cotidianul mai scrie ca specialistii in resurse umane apreciaza ca piata muncii se va dezgheta mai ales in a doua jumatate a lui 2011. Pe langa joburile in IT, sunt semnale pozitive si pentru domenii cum ar fi bancile si serviciile clienti. Companiile care au facut concedieri pe motiv de criza vor trece la angajari.



Evenimentul zilei

Evenimentul zileiEvenimentul zilei prezinta povestea unui antropolog din Budapesta, care a locuit in cel mai rau famat cartier al Bucurestiului, pentru a-si documenta lucrarea de doctorat. Timp de un an si jumatate Gergo Pulay a locuit intr-un bloc scund de pe Aleea Livezilor.

“Exista «o ideologie» foarte puternica in cartier, potrivit careia «noi nu facem diferente intre tigani si romani ». Mi se pare foarte misto, in sensul ca in cartier nu e asa de clar cine e majoritatea si cine e minoritatea. De exemplu, uneori exista niste dezbateri informale despre ce e mai bine: daca esti roman sau tigan. Fiecare are argumentul lui, e o negociere. (...) De exemplu, unii tigani spun ca «in familia mea nu se intampla ca tatal sa-si bata copilul. Asta fac numai romanii»”, crede Pulay.

Gandul

GandulRomanii au patruns in elita criminalitatii informatice mondiale, potrivit Raportului guvernamental publicat de FBI. Hackerii romani se aflau, in 2010, la pozitia 10 in top ten-ul intocmit de agentii FBI, dupa criteriul tarii de provenienta a celor care comit infractiuni din sfera criminalitatii informatice, titreaza Gandul. Primele doua pozitii sunt ocupate de americani, cu 66 la suta din infractiuni, respectiv englezi, cu 10 la suta.

Primul strain condamnat in SUA pentru infractiuni informatice de tip phishing a fost un roman de 23 de ani, craioveanul Ovidiu-Ionut Nicola-Roman, condamnat la patru ani de inchisoare, dupa ce a furat datele personale a mii de americani. Dupa cum l-a descris avocatul sau, Nicola-Roman este un vanzator de haine care ar fi comis aceste fraude pentru a plati medicamentele si tratamentul mamei sale bolnave.

Romania libera

Romania libera“Zero km de autostrada in 2011?” se intreaba Romania libera in editia de astazi. Anul in curs risca sa fie inca unul in care romanii nu beneficiaza de kilometrii noi de autostrada. Aceasta,in pofida promisiunilor si a banilor platiti statului pentru carburanti, rovinieta si taxe pe masini.

Regilor asfaltului le merge bine cu marje ale profitului de pana la 25%, statul strange bani inmultiti din carburanti, roviniete si taxe pe masini, lungimea retelei de autostrazi se majoreaza insa doar cu cateva zeci de kilometri pe cincinal. Romania are o retea de putin peste 300 kilometri, alcatuita mai degraba din franturi de zeci de kilometri raspandite prin tara decat din tronsoane de autostrada legate cu cap unele de altele

Curierul National

Curierul NationalAutoritatile romane au anuntat anul 2015 ca tinta oficiala pentru adoptarea monedei europene, informeaza Curierul National. Analistii sunt insa de parere ca tinta actuala este mult prea ambitioasa, iar Romania nu va putea trece mai devreme de 2020. Economistii atrag atentia ca daca ne incapatanam sa aderam inainte de a fi pregatiti, efectele negative vor fi semnificative.

Financiarul

FinanciarulUn an incert, ca si cel care a trecut, bazat mai degraba pe promisiuni si asigurari de bine din partea guvernantilor si pe sperante dinspre mediul privat, scrie Financiarul pe prima pagina.

Astfel se anunta a fi 2011 pentru economia romaneasca, pe care toata lumea o vrea iesita mai repede din declin. Bazele unei asemenea dorinte sunt insa putine, in contextul in care, printre multe altele, se anunta disponibilizarea, in prima parte a anului, a minimum 15.000 de angajati din mediul privat si a cel putin 23.000 din sectorul de stat, se preconizeaza o reducere a cheltuielilor publice - si, prin urmare, si a investitiilor, pe fondul stagnarii incasarilor bugetare - si se estimeaza un consum in continua scadere.