10. Cum s-a transformat cel mai mare targ auto din Romania

10. Cum s-a transformat cel mai mare targ auto din RomaniaPromovat ca “cel mai mare targ din Europa”, Autovit a rezistat pe timp de criza, insa anul acesta businessul cu masini aduse din Vest pare sugrumat de modificarile aduse de Guvern taxei de prima inmatriculare.

Tarifele pentru prima inmatriculare intrate in vigoare de la 1 ianuarie 2011 i-au determinat pe multi sa faca reduceri mari si sa scape de masini in decembrie, astfel ca in prezent targul Autovit intr-o zi de duminica are ocupate doar jumatate din locurile de alta data.

Masinile cu numere rosii sunt in mare parte aduse in tara in luna decembrie, marci premium Euro4 de 3 ani vechime.


9. Cat este chiria la casa?

9. Cat este chiria la casa?Chiriile vilelor noi din imprejurimile Bucurestiului au scazut cu pana la 15 procente anul trecut comparativ cu 2009, iar negocierile dintre proprietari si potentialii chiriasii au devenit tot mai dure.

In imprejurimile Bucurestiului, cu un buget de circa 200 euro/persona, un grup de doua pana la cinci persoane poate inchiria o proprietate cu mai multe camere si o suprafata locuibila si de teren mai mare fata de ceea ce poate gasi in Bucuresti.

Pentru vilele noi, de dimensiuni mici si medii, amplasate in apropierea Bucurestiului, chiriile au scazut anul trecut cu 10% - 15% comparativ cu anul 2009.



8. Un furnizor Ford investeste 58 mil. euro intr-o fabrica la Bals

8. Un furnizor Ford investeste 58 mil. euro intr-o fabrica la BalsInternational Automotive Components Group (IAC), unul dintre principalii furnizori de componente ai Ford Motor Company, a anuntat ca va investi 58 milioane euro in construirea unei noi unitati de productie de tip greenfield la Bals, judetul Olt.

IAC este primul furnizor auto ce va deschide o fabrica greenfield in Romania, pentru a sustine operatiunile Ford de la Craiova. IAC intentioneaza ca, in momentul in care va fi deplin functionala, fabrica de la Bals sa dispuna de un numar de 400 de angajati.


7. Doua blocuri in insolventa, scoase la vanzare

7. Doua blocuri in insolventa, scoase la vanzarePricewaterhouseCoopers Business Recovery Services, lichidatorul judiciar al Terra Vision, a scos la vanzare doua blocuri de locuinte din cele trei nefinalizate in complexul rezidential Terra Residence din Voluntari, dezvoltatorul avand datorii de 143 milioane lei, din care 83 milioane lei catre BCR.

Firma este in reorganizare, iar pana la finalizarea planului, administratorul judiciar va pastra in intregime conducerea activitatii, avand in vedere ca anterior deschiderii procedurii de insolventa, managementul Terra Vision si-a insusit fraudulos sume care pot depasi 14 milioane de euro, potrivit planului de reorganizare.


6. Pretul benzinei a fost majorat nejustificat

6. Pretul benzinei a fost majorat nejustificatPretul carburantilor la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fara a fi determinat de evolutia cotatiilor de bursa la titei, cursul valutar si taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, castigurile nefiind reflectate corespunzator.

OMV Petrom, cea mai mare companie din Romania si lidera pietei petroliere locale, a dat publicitatii explicatii cu privire la evolutia preturilor de la pompa.




5. Chiriile apartamentelor, mai mici cu 25%

5. Chiriile apartamentelor, mai mici cu 25%Chiriile apartamentelor din Bucuresti si din principalele orase ale tarii au scazut anul trecut cu pana la 25% comparativ cu 2009, iar trendul s-ar putea mentine si in 2011. Pe de alta parte, anul acesta a inceput cu un interes mai ridicat din partea chiriasilor, ceea ce ar putea duce la o stabilizare a chiriilor.



4. Cum poate evita Romania o criza alimentara?

4. Cum poate evita Romania o criza alimentara?In conditiile in care preturile alimentelor au cunoscut in ultima perioada cresteri istorice, marile piete ale lumii se afla fata in fata cu o noua amenintare – criza alimentara. Romania poate resimti socurile acestui fenomen, insa “nu are voie sa intre in criza alimentara” in conditiile in care dispunem de un potential agricol urias neexploatat.

Ioan Niculae (foto), omul de afaceri care controleaza grupul InterAgro, a declarat ca Romania ar trebui sa fie un furnizor de produse si nu un importator.


3. Ce este de facut pentru a-i atrage pe asiatici

3. Ce este de facut pentru a-i atrage pe asiaticiRomania a avut o relatie privilegiata cu China mai bine de patru decenii, dar legaturile s-au erodat continuu de la Revolutie incoace si, din cauza dezinteresului din partea romaneasca, investitiile chineze s-au redus pana la cateva zeci de milioane de dolari anual. O suma infima pentru a doua mare putere economica a lumii, la care pana si SUA, liderul mondial, cer ajutor pentru a iesi din criza.

Cum a ajuns Romania o destinatie periferica pentru banii chinezilor si ce poate face pentru a trezi din nou interesul Beijingului, afla dintr-o analiza a Wall-Street.ro.

2. Bancile sunt preocupate sa-si pastreze clientii buni

2. Bancile sunt preocupate sa-si pastreze clientii buniVremurile in care bancherii isi permiteau sa refuze ori sa renunte la clienti foarte usor, pentru ca oricum existau alti doritori, au apus la venirea crizei. Acum, fiecare banca este preocupata de pastrarea clientilor fideli, „de casa”, explica Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania.

Eliminarea comisionului de rambursare anticipata a oferit clientilor oportunitatea de a se refinanta, iar acum acestia pot sa schimbe mult mai usor banca. Steven van Groningen (foto), presedintele Raiffeisen Bank Romania, este convins ca 2011 va fi anul strategiilor bancare indreptate spre clienti, spre mentinerea unei relatii pe termen lung.


1. Listarea Fondului Proprietatea

1. Listarea Fondului ProprietateaListarea Fondului Proprietatea a captat atentia pietei de capital si a tuturor persoanelor implicate. Momentul istoric asteptat de peste cinci ani s-a intamplat de data de 25 ianuarie.

FP este emitentul vazut ca resuscitare a unei burse in convalescenta.

Vezi aici cum au evoluat actiunile Fondului Proprietatea in prima zi.

Citeste si Fondul Proprietatea incepe un program de rascumparare a maxim 10% din actiuni