10. Piata auto a crescut cu 25% in ianuarie

10. Piata auto a crescut cu 25% in ianuarieVanzarile de vehicule au crescut in ianuarie cu 24,8% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, la 5.441 unitati, insa au scazut cu 33% fata de luna anterioara, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

In ceea ce priveste autoturismele, livrarile din ianuarie s-au majorat cu 16% comparativ cu luna similara a anului trecut, la 4.399 unitati, dar fata de decembrie 2010 au scazut cu 35%.


9. Romanii nu au incredere in banci

9. Romanii nu au incredere in banciMai mult de trei sferturi (76%) din respondentii unui sondaj IRES au afirmat ca prefera sa lucreze cat mai putin cu banca, in timp ce mai putin de jumatate dintre clienti au incredere in institutiile de credit.

"76% dintre respondenti sunt de acord total sau partial cu afirmatia «prefer sa am de lucru cat mai putin cu bancile». Totodata, 90% sunt de acord total sau partial cu afirmatia «contractele dintre banci si clienti sunt in avantajul bancilor», iar 89% cu afirmatia «oamenii nu sunt atenti atunci cand intra sub contract cu bancile»", potrivit unei analize a Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).


8. Acuzatii in sectorul financiar

8. Acuzatii in sectorul financiarAstra va cere convocarea unei adunari generale extraordinare a UNSAR pentru o analiza a declaratiilor presedintelui asociatiei, Cristian Constantinescu, privind industria, pe care seful asiguratorului, Radu Mustatea (foto), le considera "iresponsabile si deplasate", acuzatii respinse insa de Constantinescu.

"Astra a perceput recentele afirmatii ale presedintelui UNSAR, Cristian Constantinescu, ca fiind facute in numele Allianz-Tiriac Asigurari si venind din partea unui angajat al acestei companii, si nu din partea unei persoane care ocupa aceasta pozitie in uniune. Afirmatiile lui Constantinescu, total deplasate in opinia mea, sunt o declaratie de lupta competitionala pentru ca scoate in evidenta Allianz-Tiriac si ii bagatelizeaza pe ceilalti asiguratori", a declarat presedintele Directoratului Astra Asigurari.




7. Logica vanzarii Tarom

7. Logica vanzarii TaromGuvernul trebuie sa gaseasca pana la sfarsitul anului un investitor strategic pentru operatorul de transport aerian Tarom, inclus pe lista companiilor monitorizate de FMI din noul acord, privatizarea fiind ultima solutie, insa daca aceasta esueaza compania intra in faliment.

Vezi ce spun consultantii intervievati de Wall-Street.ro despre vanzarea Tarom.

6. Semnal negativ pentru investitori

6. Semnal negativ pentru investitoriInvestitorii straini asteapta sa treaca prima parte a anului pentru a afla daca prognoza de crestere economica de 1,5% anuntata de autoritatile romane si FMI pentru 2011 se adevereste. Un eventual esec in reluarea cresterii economice ar putea fi un semnal negativ pentru investitori, crede Rasvan Radu (foto), CEO al UniCredit Tiriac Bank.

Companiile cu capital strain prezente pe plan local, inclusiv bancile, si-au bugetat investitii pentru 2011, dar asteapta si semnale pozitive din partea economiei.





5. Norvegienii au 305 mil. euro pentru proiecte romanesti

5. Norvegienii au 305 mil. euro pentru proiecte romanestiNorvegia acorda finantari nerambursabile Romaniei prin intermediul a doua programe: EEA Grants si Norway Grants. Dupa o prima etapa care a insemnat finantarea a 29 de proiecte cu 48 de milioane de euro, cea de-a doua va aduce, incepand cu anul viitor, 305 milioane de euro proiectelor romanesti.

Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, Romania a devenit automat semnatara a Acordului privind Spatiul Economic European (SEE), un document intrat in vigoare in 1994 care stabileste regulile de cooperare dintre Uniunea Europeana si tarile Asociatiei Europene a Liberului Schimb/EFTA membre ale SEE (Norvegia, Islanda si Liechtenstein) in vederea participarii la Piata Interna. Prin acest acord, Norvegia sprijina financiar unele state membre ale UE, printre care si Romania si Bulgaria.


4. Basescu cauta un premier independent

4. Basescu cauta un premier independentLideri ai PDL au declarat ca incepand de duminica au avut loc mai multe intalniri intre seful statului si reprezentanti ai formatiunii si ca din discutiile cu Traian Basescu ar rezulta ca "se cauta un premier independent in locul lui Emil Boc".

Presedintele Traian Basescu a fost intrebat de ziaristi, dupa ce s-a intalnit cu parlamentarii PDL, cum vede ideea unui premier independent.

"Cred ca poate fi o solutie, dar nu cred ca in coalitie va exista o sustinere pentru aceasta idee", a raspuns Basescu.


3. Inflatia a coborat la 7%

3. Inflatia a coborat la 7%Rata anuala a inflatiei a coborat la 6,99% in ianuarie 2011, dupa ce s-a situat la nivelul de 7,96% la finalul anului trecut. Insa, preturile s-au majorat in prima luna din 2011, in general, cu 0,77%, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica.

Inflatia anuala s-a redus mai putin decat estimau, in medie, analistii financiar - bancari, care estimau ca rata inflatiei va coobri la 6,8%.

2. Orange si Vodafone, amendate cu 63 mil. euro

2. Orange si Vodafone, amendate cu 63 mil. euroConsiliul Concurentei a amendat Orange Romania si Vodafone Romania cu 63 milioane de euro, pentru abuz de pozitie dominanta.

Companiile nu au dorit sa recunoasca faptul ca au facut abuz de pozitie dominanta, situatie in care amenzile primite s-ar fi putut reduce cu circa 25%.

Bogdan Chiritoiu (foto), presedinte al Consiliului Concurentei (CC), a subliniat de asemenea ca cele doua companii ar fi putut primi, conform legii, amenzi intre 0,5 si 10% din cifra de afaceri pe 2010. Desi companiile nu au facut inca publice veniturile pe anul anterior, Consiliului Concurentei i-au fost inaintate datele preliminare care indica venituri de aproximativ 1 miliard de euro in cazul Orange si circa 900 mil. euro in cazul Vodafone Romania



1. PIB a scazut cu doar 1,2%

1. PIB a scazut cu doar 1,2%Economia Romaniei a scazut cu 1,2% anul trecut, mai putin decat estimarile oficiale ale autoritatilor, care anticipau o reducere de 1,9-2%, iar in trimestrul patru PIB a avansat usor, cu 0,1%, in termeni reali, fata de trimestrul anterior.

Vezi ce reactii au oamenii de afaceri chestionati de Wall-Street.ro cu privire la statisticile macroeconomice.