Cel mai mare risc - propria persoana

Cel mai mare risc - propria persoanaIn opinia lui Mihai Chisu (foto), broker la IFB Finwest, cel mai mare risc este propria persoana, deoarece multi investitori sunt implicati prea emotiv in tranzactionare si luam decizii bazate pe subiectivism si influenta psihologica, in detrimentul unor hotarari rationale si obiective.

„A spera nu este o metoda de tranzactionare. Capacitatea de a fi obiectiv se dezvolta in timp si tine foarte mult de experienta. De aici si ideea ca un investitor are tendinta de a tranzactiona mai des cautand si oportunitatile de speculatie, pe masura ce gradul lui de experienta si sofisticare creste”, a explicat Chisu.

Altfel, singura constanta care ramana valabila pentru toti participantii la piata care vor sa sara etape este o veche si cunoscuta expresie din acest domeniu: „invatatura la bursa costa si o platesti pe loc”, a mai spus brokerul.

Riscul scaderii valorii portofoliului sub suma initiala

Riscul scaderii valorii portofoliului sub suma initiala„Cel mai important risc de care trebuie sa fie constient un investitor este scaderea valorii portofoliului sub suma investita intial. Acest lucru se poate intampla pe termen scurt, mediu si uneori chiar si lung in functie de structura portofoliului si de momentul de piata ales pentru a realiza achizitiile”, a explicat Gabriel Aldea (foto), director departament front office la Intercapital Invest.

Brokerul spune ca o metoda foarte buna de a gestiona riscul scaderii accentuate a valorii portofoliului este stabilirea unor nivele de vanzare a actiunilor, in situatia in care dinamica pietei este nefavorabila.

„Niveluri ce pot fi luat in calcul pentru stabilirea unui stop loss sunt 10% - 15% sub pretul de achizitie”, a mai spus Aldea.


Riscul de lichiditate

Riscul de lichiditateRiscul de lichiditate reprezinta incapacitatea pietei de a converti in bani anumite instrumente financiare pe care le detine in portofoliul sau investitorul.

„Nu de putine ori investitorii incepatori aloca sume importante de bani pentru investitii in companii foarte putin lichide, ulterior ramand captivi perioade indelungate. Pentru a gestiona acest risc investitorul va trebui sa-si structureze portofoliul pe actiuni lichide astfel incat sa nu se gaseasca in imposibilitatea de a realiza exit-uri in momenul dorit”, a explicat Aldea.

Mihai Chosu recomanda investitorilor sa evite o companie care nu este lichida, deoarece amplitudinea miscarilor poate fi uneori periculos de mare.

Lipsa educatiei financiare

Lipsa educatiei financiareExperienta in domeniul investitiilor se capata doar participand un nou activ.

Un alt risc ce poate afecta serios portofoliile este lipsa educatiei financiare.

„Inainte de a plasa primii bani este bine ca potentialul investitor sa parcurga si sa inteleaga asistat de broker primele notiuni despre bursa, mecanisme bursiere, instrumente financiare, evolutii istorice etc. A nu fi pe aceeasi lungime de unda cu notiunile bursiere este un risc”, a mai explicat Mihai Chisu.

Riscuri proprii ale companiilor si sectoarelor

Riscuri proprii ale companiilor si sectoarelorSelectia companiilor in care investesti este unul din primii pasi ai activitatii investitionale. Acest proces implica o serie de riscuri ale companiilor sau sectoarelor de actrivitate.

„Investitorul impreuna cu brokerul vor identifica acele companii care prin previziune se incadreaza in anumite asteptari. Riscul ce deriva din aceste calcule tine de temele pe care trebuie sa le faci pentru a emite o imagine cat mai fidela a potentialului companiilor selectate”, a explicat Chisu.

Riscurile sunt diverse, de la activitatea companiei in cauza, piata de desfacere si evolutia acesteia, climatul economic intern, relatiile si bazarea pe exporturi, calitatea angajatilor si specializarea acestora, datoriile companiei, profiturile istorice si multe alte aspecte ce tin in particular de viata acelei societati.

„Altfel spus, daca nu iti faci bine temele despre compania vizata, ai un risc viitor”, a conchis brokerul.

Tentatia castigurilor mari

Tentatia castigurilor mariGabriel Aldea invoca un alt risc al investitiei pe bursa: acela de a fi tentati de mirajul unor actiuni cu cresteri foarte mari pe termen scurt, asimiland investitia la bursa unui joc de noroc.

„In marea majoritate a cazurilor, investitorii neavizati cuantifica pierderi importante realizand achizitii pe astfel de titluri in speranta unor castiguri rapide. Pentru a evita pierderile ce pot fi generate de investitia in astfel de actiuni, un investitor incepator ar trebui sa-si axeze portofoliul, cel putin la inceput, pe emitenti importanti si lichizi”, recomanda Aldea.

In acest sens, un rol important il poate avea si brokerul.

Riscul de a te lasa prada emotiilor

Riscul de a te lasa prada emotiilorUn alt risc este cel de a te lasa prada emotiilor, ce poate avea efecte dezastruoase asupra portofoliului.

„Cand tranzactionarea rationala lasa loc celei emotionale se deschide practic usa spre inregistratea unor pierderi semnificative in portofoliul de investitii. Si lacomia si panica sunt ingredientele unei retete investitionale toxice”, explica Gabriel Aldea.

In aceasta categorie intra si atasarea de anumite companii sau blocarea intr-o anumita mentalitate.

„Ambele riscuri duc la blocaje in perioade de cadere, sa nu uitam ca elementele fundamentale pe cat sunt de valoroase in general, pe atat de usor sunt uitate in momentele de criza. Cei care se incapataneaza sa nu vanda in pofida tuturor avertismentelor venite sunt cei care prin blocaj pierd cel mai mult deoarece este nevoie de mult timp ca investitiile lor sa revina la preturile initiale, rastimp in care ar putea profita de revenirea pietelor”, sustine Mihai Chisu.

O solutie partiala pentru a controla acest riscuri este ca investitia la bursa sa nu aiba la baza sume de bani imprumutati.

Riscul de a nu respecta strategia initiala

Riscul de a nu respecta strategia initialaRiscul de a nu respecta strategia de investitii initiala, sub influenta factorilor de piata, poate fi intalnit, spune Aldea.

„Astfel, este des intalnita situatia in care un investitor cu o strategie de investitii pe termen mediu sau lung decide sa o schimbe pe parcurs intr-o strategie pe termen scurt speculativa, generandu-i in acest fel un rezultat mai slab decat in situatia respectarii strategiei initiale”, a explicat brokerul.

Acest risc devine unul semnificativ in special dupa ce investitorii deprind mecanismele de baza ale bursei si eventual capata incredere ca urmare a unei evolutii favorabile a portofoliului.

„Cu aceasta situatie se confrunta majoritatea investitorilor solutia fiind reprezentata de constientizarea efectelor negative”, sustine Aldea.

Riscul vulnerabilitatii ridicate a pietei la influentele externe

Riscul vulnerabilitatii ridicate a pietei la influentele externe„Miscarea libera a capitalurilor intre tari expune piata la influenta unor evenimente negative care se produc la nivel global. Impactul este cu atat mai mare cu cat economia Romaniei este inca una emergenta in care mecanismele pietei nu functioneaza corespunzator”, a explicat brokerul Intercapital.

De asemenea, lipsa unui capital autohton semnificativ in comparatie cu cel extern mareste impactul produs de retrageri masive de fonduri externe intr-o perioada scurta de timp.

„Acest risc poate fi gestionat in masura in care investitorul urmareste si evolutiile inregistrate la nivelul pietelor de capital internationale”, a mai explicat Gabriel Aldea.


Slaba diversificare

Slaba diversificareUn alt risc demn de luat in considerare, in opinia lui Mihai Chisu, este preocuparea pentru un numar foarte mic de companii,

„O slaba diversificare poate sa te afecteze puternic daca sectorul respectiv are de suferit in general. Spre exemplu, o investitie doar in domeniul constructiilor s-a dovedit de rau augur pentru cei care au plasat banii numai in acest sector in ultimii ani, un sector grav afectat de criza economica”, a mai spus brokerul IFB Finwest.


Riscul de a reactiona la zvonuri

Riscul de a reactiona la zvonuriInvestitorii sunt expusi unui alt risc – acela de a fi influentati decisiv de zgmotul de fond al pietei si de a reactiona la zvonurile, evenimentele si stirile ce apar neincetat in piata, fara a avea insa o imagine de ansamblu asupra acesteia si a companiilor la care se refera respectivele informatii receptionate.

„O astfel de situatie poate determina pierderi insemnate investitorilor neexperimentati, deciziile investitionale ale acestora fiind luate sub impulsul informatiilor de moment si nu in urma unei analize obiective”, explica Gabriel Aldea.

Pentru a evita o astfel de abordare, investitorul ar trebui sa-si bazeze decizia pe o analiza cat mai obiectiva a companiilor.

Riscul inconstientei

Riscul inconstienteiMihai Chisu a mai invocat un risc mai aparte, si intalnit cu precadere in Romania, in opinia sa.

„Il denumesc riscul de inconsistenta si tine de atitudinea adesea surprinzatoare si negativa a statului si a altor organisme in abordarea anumitor demersuri legate de piata de capital”, a explicat brokerul IFB Finwest.

Pragul la SIF-uri, donatia de la Romgaz, schimbarea fiscalitatii peste noapte, multe promisiuni netinute sunt doar niste exemple de incursiuni cu efecte negative pe care aceste institutii le au in buna desfasurare a intalnirii cererii cu oferta in ringul bursier, a mai spus brokerul.

Riscul modificarilor regulamentelor si fiscalitatii

Riscul modificarilor regulamentelor si fiscalitatiiAtat legislatia romana, cat si normele fiscale straine referitoare la piata de capital se pot modifica defavorabil (majorarea impozitelor, introducerea de impozite noi,reducerea sau suspendarea unor inlesniri fiscale), fapt ce ar putea avea influente negative asupra investiilor la bursa, a explicat Aldea.

„Acest risc este in afara controlului investitorilor, fiind rezultatul deciziilor luate de organismele statelor”, spune brokerul.

Riscul politic

Riscul politicIn special in cazul tarilor cu o democratie in formare, cum este si cazul Romaniei, riscul unor seisme politice majore este unul real si de luat in calcul de catre investitori.

„O criza politica materializata de exemplu prin alegeri anticipate poate determina atat investitorii straini cat si pe cei autohtoni sa adopte pozitii de vanzare de actiuni cu influente nefavorabile asupra evolutiei actiunilor de la bursa si implicit a portofoliiilor investitorilor”, a mai explicat Gabriel Aldea.

Ca si in cazul riscurilor legislative, si acesta este in afara controlului investitorilor.

Preluarea unui comportament

Preluarea unui comportament„Un alt risc identificat este acela de a tranzactiona la gramada, preluand un comportament , un curent al pietei. In final, cineva va ramane cu actiunile si teoria asta are si un nume, elocvent as spune: teoria nebunului mai mare”, a explicat Mihai Chisu.

Pe langa acestea, mai exista riscuri care tin de transparenta redusa a anumitor companii, calitatea slaba a managementului acestor companii, incredere excesiva in anumite societati, necomunicarea eficienta cu brokerul.