Riscul modificarii politicilor monetare

Riscul modificarii politicilor monetareDobanda cheie stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) afecteaza cererea pentru bunuri si servicii influentand costul imprumuturilor.

Cand BNR mareste dobanda cheie, companiile sunt lovite din mai multe puncte de vedere. In primul rand o companie cu datorii mari va trebui sa plateasca mai mult atunci cand va incerca sa se imprumute din nou.

De asemenea, atunci cand companiile au cheltuieli financiare mari, acestea vor avea mai putini bani pentru a cumpara bunuri si servicii de la furnizori, fapt care poate duce la o scadere a productivitatii.

Ambele situatii prezentate mai sus vor avea un impact negativ asupra profitului societatilor listate, si, implicit, asupra evolutiei din piata a actiunilor.

Nu in ultimul rand, cand dobanda cheie creste, randamentul investitiilor mai sigure (precum obligatiunile) creste, interesul pentru actiuni fiind in scadere.

Sursa imagini:
sxc.hu, arhivafoto.ro

Riscul macroeconomic

Riscul macroeconomicEconomia poate trece prin perioade proaste. Indiferent de cat de bine a fost calculata si planuita o investitie in actiuni, intrarea economiei intr-o perioada de recesiune va afecta cel mai probabil pretul tuturor actiunilor.

Exceptii pot exista, in astfel de perioade analistii recomandand actiunile „defensive”, precum cele ale companiilor farmaceutice sau cele din sectorul bunurilor de larg consum. Nimeni nu garanteaza insa ca acestea vor oferi cresteri constante in perioadele de criza, si nu rar istoria a contrazis aceasta teorie.

Investitorii nu au cum sa impiedice o prabusire a economiei reale, dar pot incerca sa anticipeze astfel de momente. O scadere a PIB-ului ar trebui sa ridice semne de intrebare. Mai multe scaderi consecutive ale PIB-ului ar putea sa reprezinte deja confirmarea inceperii unei perioade de recesiune.

Riscul macroeconomic reprezinta o permanenta amenintare pentru pietele de actiuni. De mentionat insa ca investitorii experimentati pot profita de perioadele de criza pentru a cumpara actiunile unor companii subevaluate in piata.

Riscul politic

Riscul politicRiscul politic reprezinta riscul ca guvernul tarii sa isi schimbe brusc anumite politici. Tarile cu un regim instabil sunt cele mai afectate de riscul politic, acest lucru indepartand investitorii straini.

Nici Romania nu poate sa fie exclusa din aceasta categorie, tara noastra nefiind straina de disputele politice, propunerile privind alegeri anticipate sau chiar suspendarea presedintelui.

Marii investitori straini sunt precauti in perioadele electorale, orice semn de instabilitate politica putandu-se traduce intr-o cadere semnificativa a bursei.

Riscul modificarilor regulamentelor si a fiscalitatii

Riscul modificarilor regulamentelor si a fiscalitatiiMajorarea impozitelor, reducerea unor facilitati fiscale, birocratizarea excesiva a unor anumite proceduri sau introducerea unor noi taxe – toate aceste elemente pot avea un impact negativ asupra pietei, fara ca investitorul sa poate face ceva.

Cresterea TVA-ului, impozitarea veniturilor obtinute pe bursa, eliminarea impozitarii diferite in functie de tipul investitiei (pe termen scurt sau pe termen lung), obligarea investitorilor sa isi depuna trimestrial dovada schimburilor si a profitlurilor realizate in perioada respectiva sunt doar cateva masuri luate in ultimii ani care au avut un impact negativ asupra bursei.

Tot in aceasta categorie ar putea sa fie inclus si riscul nerespectarii anumitor regulamente. CNVM este institutia care asigura respectarea legislatiei si a regulementelor pe bursa, insa au existat cazuri in care masurile au fost luate cu intarziere, dupa ce interesle investitorilor au fost deja afectate.

Riscul contextului international / al pietei

Riscul contextului international / al pieteiPoate cel mai adesea intalnit pe bursa locala. Cand piata isi schimba directia si ignora pur si simplu investitia facuta, indiferent cat de bine fundamentata a fost aceasta, brokerii aduc in discutie contextul international.

Exemplele in acest sens sunt numeroase. Chiar la inceputul acestei saptamani indicii BVB au inregistrat scaderi semnificative din simplul motiv ca bursa de la New York a batut o serie de recorduri negative.

Pentru a evidentia si mai bine importanta riscului de piata/international, se poate merge mai departe, exemplificand trendul negativ inceput in luna aprilie. Mai exact, companiile romanesti listate si-au dublat profiturile in primul trimestru din 2011, un eveniment care fara indoiala ar fi trebuit sa aiba un impact pozitiv asupra pietei. Cu toate acestea, actiunile au intrat pe o panta descendenta in trimestrul al doilea, din cauza crizei datoriilor suverane din Europa.

Riscul de piata ignora orice argument fundamental. Cand bursele se prabusesc, orice actiunie va scadea, indiferent de cat de bune sunt perspectivele companiei.