"O parte din afacerile pe care le-am sprijinit nu vor supravietui"

"O parte din afacerile pe care le-am sprijinit nu vor supravietui"Presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, a declarat ca in cazul unei noi recesiuni in Europa, o parte din afacerile pe care BCR le-a sprijinit in ultimii ani nu ar putea supravietui.

“Trebuie sa fim sinceri, vor fi cazuri, atat in piata de retail, cat si in piata corporate, care nu vor supravietui problemelor actuale, in special daca intram intr-o noua recesiune in Europa in urmatoarele 6 pana la 12 luni. Recesiunea va lovi industriile care fac export si cred, de asemenea, ca va lovi salariile si cererea consumatorilor", a mentionat seful BCR.

Grupul BCR a trecut pe pierdere in trimestrul al treilea, cu un rezultat negativ de 90,5 milioane lei, dupa ce in perioada similara a anului trecut raportase un castig net de 6 milioane lei, in timp ce profitul la noua luni a scazut de peste sapte ori, la 67,6 milioane lei.

Bruynseels a precizat ca ponderea creditelor neperformante in total portofoliu de credite acordate de BCR se situeaza la 20,8%, nivel influentat de revenirea mai greoaie a economiei.

La finele trimestrului trei din 2011, volumul imprumuturilor cu probleme se ridica la 356 milioane euro, nivel in crestere de peste trei ori comparativ cu valoarea inregistrata in trimestrul anterior.

Provizioanele de risc s-au majorat cu peste 35% in perioada iulie – septembrie comparativ cu finalul lunii iunie, pana la un total de 663 milioane lei.

“Ma astept ca provizoanele sa ramana in ultima parte a anului la aproximativ acelasi nivel ca in al treilea trimestru. Pe segmentul corporate, creditele neperformante vor continua sa creasca, dar intr-un ritm mult mai lent”, a spus Bruynseels, care a completat ca in trimestru trei, BCR nu a vandut credite neperformante.

Urmeaza ajustari de personal

Urmeaza ajustari de personalPresedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, spune ca banca va opera ajustari de personal in urmatoare perioada, reduceri pe care institutia le va discuta cu sindicatul.

“Trebuie sa echilibram oferta de personal cu cererea de business pe care o avem”, a arata Bruynseels.

Numarul de angajati ai BCR a crescut usor in primele noua luni, cu 2,5%, la 9.342 persoane, datorita in principal angajarii de personal care inainte figura drept personal temporar.

Pe de alta parte, potrivit BCR, costurile mai ridicate cu amortizarea, reflectate prin instruirea personalului, dezvoltarea canalelor alternative si modernizarea retelei de unitati au determinat cresterea cheltuielilor operationale ale grupului cu 1,3% fata de perioada similara a anului precedent, la 1,26 miliarde lei.

Cresterea avansului la creditele imobiliare reprezinta o miscare sensibila

Cresterea avansului la creditele imobiliare reprezinta o miscare sensibilaBanca Nationala a Romaniei a publicat, la inceputul acestei saptamani, in Monitorul Oficial, un regulament prin care bancile vor solicita un avans de minim de 25% la imprumuturile imobiliare in euro si de 40% la creditele imobiliare in alte valute, niveluri semnificativ mai ridicate decat cele practicate in prezent in sistemul bancar.

La creditele imobiliare in lei avansul minim a fost stabilit la 15%. Fac exceptie de la aceste prevederi imprumuturile prin programul “Prima Casa”, care vor ramane cu un avans minim de 5%, dar si refinantarile.

“Cresterea avansului la creditele imobiliare reprezinta o miscare sensibila, insa BCR nu va fi afectata, deoarece noi acordam mai multe credite in cadrul programului “Prima Casa”. Reglementarile Bancii Nationale sunt potrivite pentru contextul actual. Noi suntem deja aliniati la noile norme, intrucat nu mai vindem credite de consum in euro de doi-trei ani”, a precizat seful BCR.

Bruynseels a aratat ca reducerea dobanzii de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, pana la un nivel de 6%, nu va cobori pe termen scurt costurile la credite, intrucat nu exista o relatie prea puternica intre dobanda cheie si cele practicate de bancile locale.

“Nu cred ca exista o relatie prea stransa intre dobanda cheie a BNR si dobanzile practicate de banci, deoarece acestea sunt formate din costurile de finantare si marjele de risc”, a explicat Dominic Bruynseels.

Acesta a afirmat ca segmentul corporate va ramane principalul vector al creditarii si ca profitabilitatea sectorului bancar va fi afectata sever de incetinirea cresterii economice.

In primele noua luni ale anului, volumul total de credite din sistemul bancar a crescut cu 1,4%, pana la un nivel de 224 miliarde lei (aproximativ 53 miliarde euro).

Segmentul corporate a urcat cu 2,3% de la inceputul anului, in special datorita creditelor pentru capital de lucru pe termen scurt, in timp ce zona de retail a continuat sa scada cu 0,4%, in ciuda faptului ca imprumuturile ipotecare in euro au crescut cu 7,5% pe fondul programului “Prima Casa”.