Martifer - 31 milioane euro

Martifer - 31 milioane euroInstitutiile financiare care au acordat creditul: BCR

Compania Prio Extractie, parte a grupului portughez Martifer, a primit in luna iulie a anului trecut un credit de 31 milioane euro de la BCR.

Imprumutul are o scadenda de 12 luni si va folosit pentru acoperirea cheltuielilor de achizitionare a semintelor pentru procesare si alte cheltuieli.

Grupul portughez Martifer estima ca in 2012 va obtine o cifra de afaceri de jumatate de miliard de euro pe piata romaneasca, prin aportul majoritar al fabricii de ulei Prio Extractie.


MedLife - 40 milioane euro

MedLife - 40 milioane euroInstitutiile financiare care au acordat creditul: International Finance Corporation (IFC), Erste Group

MedLife, unul dintre cei mai mari operatori de servicii medicale private din Romania, a imprumutat in luna august a anului trecut 40 milioane euro, printr-un credit sindicalizat oferit de International Finance Corporation (IFC), membra a Bancii Mondiale, si Erste Group.

Investitiile vor fi facute in extinderea retelei de spitale, clinici, laboratoare si farmacii. Astfel, pana in 2015 reteaua va cuprinde 10 hiperclinici, 6 spitale de mari dimensiuni, laboratoare, precum si 12 farmacii.

Cernavoda Power si Pestera - 50 milioane euro

Cernavoda Power si Pestera - 50 milioane euroInstitutiile financiare care au acordat creditul: Societe Generale, UniCredit, CaixaBank

Un alt grup portughez, EDP Renovaveis, a luat un imprumut sindicalizat de 50 milioane euro, pentru finantarea parcurilor eoliene Pestera si Cernavoda, de la Societe Generale, UniCredit si CaixaBank.

Pe langa aceasta suma, cele doua parcuri eoline au mai primit si 69,1 milioane euro de la BERD si IFC.

Sucursalele locale ale celor trei banci, respectiv BRD-Groupe Societe Generale, UniCredit Tiriac Bank si sucursala din Romania a CaixaBank au participat in mod activ si au asigurat toata sustinerea necesara pentru incheierea cu succes a acestei tranzactii, au precizat reprezentantii EDP Renovaveis.

Proiectul Cernavoda Power va reprezenta unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din Romania. Cernavoda I, cu o capacitate de 69 de MW, este deja functional, iar Cernavoda II, cu o capacitate similara, urmeaza sa fie dat in folosinta.

Proiectul de la Pestera va avea o capacitate instalata de 90 de MW. Astfel, cele dous parcuri vor avea o capacitate totala de 228 MW, reprezentand circa 40% din productia de energie eoliana din Romania. Constructia parcului eolian de la Pestera a fost finalizata in octombrie 2010.

Mechel - 50 milioane euro

Mechel - 50 milioane euroInstitutiile financiare care au acordat creditul: Erste Group, BCR

Grupul rus Mechel a luat un credit de 50 milioane euro de la Erste Group Bank si BCR, din care 35 milioane euro reprezinta refinantarea unor imprumuturi la care se adauga o noua linie de finantare de 15 milioane euro.

Acordul de imprumut este unul de tip multiborrower multivaluta pentru finantarea capitalului de lucru, cu garantii materiale (stocuri si creante) precum si scrisoare de garantie din partea companiei mama, Mechel OAO.

In Romania grupul Mechel este prezent din anul 2002 prin 6 intreprinderi metalurgice - Mechel Targoviste, Mechel Reparatii, Mechel Campia Turzii, Ductil Steel Buzau, Ductil Steel Otelu Rosu, Laminorul Braila.

Rompetrol - 55 milioane euro

Rompetrol - 55 milioane euroInstitutiile financiare care au acordat creditul: RBS Romania

RBS Romania, subsidiara locala a grupului britanic Royal Bank of Scotland, a acordat Rompetrol un credit multi-valuta in valoare totala de 55 milioane euro, cu o maturitate de un an.

Creditul va fi folosit de grupul Rompetrol pentru asigurarea capitalului de lucru a celor doua companii membre, Rompetrol Gas (divizia de gaz petrolier lichefiat) si Rompetrol Downstream (divizia de retail a Grupului in Romania).

Globe Trade Centre (GTC) - 100 milioane euro

Globe Trade Centre (GTC) - 100 milioane euroInstitutiile financiare care au acordat creditul: Erste Group Bank

Globe Trade Centre (GTC) a contractat la finele lunii septembrie 2011 cea mai mare finantare imobiliara din Romania de la inceputul crizei, de 100 milioane euro de la Erste Group Bank, pentru refinantarea investitiei in complexul de birouri City Gate din Bucuresti.

GTC a reusit si in 2010 o refinantare record a City Gate, de 80 de milioane de euro, de la un consortiu de banci format din Alpha Bank Group, Bank of Cyprus si Eurobank EFG Group.

Printre cei mai importanti chiriasi ai complexului sunt Microsoft, Millennium Bank, Romtelecom, Hoffmann - La Roche, Rompetrol, E.On si Autoitalia.

Cora - 210 milioane euro

Cora - 210 milioane euroInstitutiile financiare care au acordat creditul: BERD, ING, Rabobank

Grupul belgian Louis Delhaize vrea sa deschida in perioada urmatoare 17 hipermarketuri Cora in Romania, astfel ca a luat un imprumut sindicalizat de pana la 210 milioane de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), ING si Rabobank.

Facilitatea este compusa din contributia BERD de pana la 140 milioane euro si partea sindicalizata catre ING si Rabobank de pana la 70 milioane euro.

Grupul Louis Delhaize este prezent in Romania din 2003 si detine sapte hipermarketuri sub marca Cora.




RCS&RDS - 330 milioane euro

RCS&RDS - 330 milioane euroInstitutiile financiare care au acordat creditul: ING Bank NV, Unicredit Bank Austria AG, Raiffeisen Bank International AG, Royal Bank of Scotland NV, BRD- Groupe Societe Generale, Fortis Bank SA/NV Bruxelles Sucursala Bucuresti, Royal Bank of Scotland PLC, Unicredit Tiriac Bank

Compania de comunicatii RCS&RDS, controlata de omul de afaceri Teszari Zoltan, a incheiat la inceputul anului trecut doua acorduri de finantare, un credit sindicalizat de 206 milioane de dolari pentru plata unor imprumuturi scadente si un credit sindicalizat in valoare de 125 milioane euro.

Pentru creditul de 206 milioane euro, Cable Communications Systems Olanda, actionarul majoritar al companiei de comunicatii, a constituit in favoarea ING Bank o garantie reala mobiliara de rang doi asupra unui numar 215.252.727 actiuni, reprezentand 51% din capitalul social al RCS & RDS.

Imprumutul de 125 milioane euro este garantat de Cable Communications Systems Olanda cu garantie de rang intai constituita in favoarea Unicredit Tiriac Bank asupra unui numar 42.206.417 actiuni, reprezentand 10% din capitalul social al RCS&RDS, si cu o garantie de rang doi pentru 21.103.209 actiuni, reprezentand 5% din capitalul RCS&RDS.

Petrom - 930 milioane euro

Petrom - 930 milioane euroInstitutiile financiare care au acordat creditul: BNP Paribas, BRD-Groupe Societe Generale, Citi, Raiffeisen Bank International AG, UniCredit

OMV Petrom a contractat o linie de credit multivaluta in valoare de 930 milioane euro, cu maturitate de 3 ani si posibilitate de prelungire cu inca doi ani, imprumutul urmand sa fie utilizat pentru acoperirea nevoilor generale, inclusiv finantarea programului curent de investitii.

Tranzactia a fost suprasubscrisa semnificativ, fiind initial lansata pentru o suma de 750 milioane de euro.

Sindicatul de banci include in total un numar de 14 banci interne si internationale. Marja initiala a fost stabilita la 1,90% pe an, peste rata de referinta.