1 / 4

Cresterea veniturilor populatiei

Unul dintre principalele obiective ale noului Ministru de Finante este majorarea veniturilor populatiei, dar numai in conditiile mentinerii tintei de deficit bugetar pentru acest an, de 1,9% din PIB.

Totodata, orice crestere a veniturilor va depinde si de cresterea economica, care pentru 2012 este estimata intre 1,5% si 2%, dar si de modul de finantare a majorarilor salariale.

“Nu vrem sa ajungem ca in 2008, cand, fiind un an electoral, salariile si pensiile au crescut cu 50% fara a fi corelate cu productivitatea muncii”, a declarat Bogdan Dragoi.

Ministrul de Finante a spus ca o eventuala majorare a salariilor din sectorul bugetar cu 16% in iunie ar reprezenta o cheltuiala suplimentara de 2 miliarde lei pentru ultimele sapte luni ale anului. In schimb, o reducere a contributiilor de asigurari sociale (CAS) cu cinci puncte procentuale ar insemna o crestere a cheltuielilor de 2,3 miliarde lei.

Economistul-sef de la BRD, Florian Libocor, a mentionat ca pentru acest an estimeaza un deficit bugetar de aproape 3% din PIB si ca nivelul acestuia poate fi redus daca Finantele vor imbunatatii colectarea impozitelor.

“Tinta de 2,4% deficit bugetar este una ambitioasa (0,5% deficit structural si 1,9% deficit pe cash – n.r.), dar nu vad de ce ar trebui sa fim extraordinari. Nu exclud, ca din cauza alegerilor, aceasta tinta sa fie depasita. Nu vad de ce ar trebui sa strangem atat de tare surubul chiar in aceste momente, cand nu putem sa spunem ca am iesit din criza. Am trecut in zona pozitiva, dar inca mai sunt multe lucruri de corectat”, a adaugat Libocor.

Salariile bugetarilor au fost reduse cu 25% in iulie 2010. Angajatii de la stat au primit anul trecut o majorare salariala de 15%, iar pentru revenirea la veniturile initial ear urma sa mai beneficieze de o crestere de aproape 16%.

Citeste pe slide-ul urmator cum ar de gand ministrul de Finante sa majoreze veniturile bugetare
.


Dragoi promite cresterea veniturilor si combaterea evaziunii: Primul deadline este in 40 de zileArticole recomandate