Locul 3: K Tech Electronics - 1,5 milioane lei

Locul 3: K Tech Electronics - 1,5 milioane lei
Locul trei in topul celor mai mari trei daune platite de Coface Romania este ocupat de K Tech Electronics, compania care administra lantul de magazine Ultra Pro Computers, pentru care valoarea platita a fost de 1,5 milioane lei.

K Tech Electronics, care detine Ultro Pro Computers - lantul de magazine care a avut cele mai mari vanzari pe piata de retail IT in 2007 si care acum se afla in procedura de insolventa - a inceput sa simta inca de anul trecut influenta crizei. Ultra Pro Computers inseamna jumatate din afacerile companiei, restul de 50% reprezentand diviziile de distributie si online.

Lantul de magazine Ultra Pro ajunsese la finalul anului trecut la o retea de 54 de magazine, dintre care opt in Bucuresti. Pana in primavara acestui an au fost inchise 12 magazine, iar in iulie, din cauza datoriilor de aproape 15 milioane euro catre furnizori si banci, nu mai functiona niciun magazin.

Locul 2: Delta Distribution - 1,8 milioane lei

Locul 2: Delta Distribution - 1,8 milioane leiCoface Romania a avut de platit o dauna de 1,8 milioane de lei pentru o asigurare de credit cu Delta Distribution, distribuitorul de placi ceramice (gresie si faiana), ale carui afaceri ar putea inregistra un declin de 50% in acest an.

Austriecii de la grupul Lasselsberger au decis sa actioneze in justitie companiile de distributie Delta Distribution si Tiger Amira pentru neplata unor stocuri de peste un milion de metri patrati de placi ceramice.

Din cauza procesului intentat de Lasselsberger, Delta Distribution a intrat in luna ianuarie in proces de insolventa.

Delta Distribution a fost infiintata in 1996 de Dragos Bonea, impreuna cu doi asociati, care au decis sa paraseasca actionariatul companiei in toamna anului 2004. Participatia de 45% detinuta de cei doi asociati a ajuns in posesia fondului de investitii polonez Weston Holdings.

Locul 1: Arcom - 2,6 milioane lei

Locul 1: Arcom - 2,6 milioane leiCea mai mare dauna inregistrata la asigurarile de credit de catre Coface Romania este in cazul companiei ARCOM - Antrepriza Romana de Constructii-Montaj Bucuresti, o societate infiintata in anul 1969 ce activeaza in domeniul constructiilor.

Principalul actionar al aceste intreprinderi este omul de afaceri George Becali, care detine 71% din actiunile companiei si aproximativ 14 companii au cerut insolventa companiei Arcom S.A.

Prima care a depus dosar pentru deschiderea insolventei Arcom, la Tribunalul Bucuresti, a fost producatorul si transportatorul de beton si beton pompat, Readymix Romania, in data de 27 ianuarie 2009, apoi a urmat in data de 18 februarie 2009, compania de amenajari interioare L&L Prof Construct.

Compania are in prezent datorii de peste 3 milioane euro.