1 / 11

Creditele neperformante vor mai urca pana la mijlocul lui 2010

Nivelul creditelor restante va mai urca pana la mijlocul anului viitor, considera Ionut Dumitru (foto), economist-sef in cadrul Raiffeisen Bank Romania, din cauza ca rata somajului ca continua sa urce si in 2010, iar economia inca nu si-a revenit.

“Este clar ca fata de acum, creditele restante s-au triplat, dar s-a pornit de la un nivel foarte redus. In prezent, creditele neperformante sunt la un nivel care preocupa bancile, genereaza costuri cu provizioanele, dar este un nivel gestional si nu putem discuta de probleme majore la nivel de sistem”, a declarat, pentru Wall-Street, Ionut Dumitru.

Economistul este de parare ca in urmatoarea perioada restantele se vor majora, atat in cazul persoanelor fizice, cat si al companiilor.

Factorii care vor conduce la majorarea restantelor populatiei:
- Riscul de somaj. “Ne asteptam ca rata somajului sa creasca pana la mijlocul anului viitor, afectand astfel capacitatea persoanelor fizice de a-si mai achita datoriile care le au fata de banci”, explica economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.
- Diminuarea veniturilor populatiei, ca urmare a reducerilor salariale.
- Riscul de curs de schimb. “In cazul cursului, este vital ca leul sa nu se mai deprecieze, deoarece o crestere a ratei de schimb ar conduce la credite restante si mai mari”, a adaugat Ionut Dumitru.

Factorii care vor genera majorarea restantelor companiilor:
- Situatia financiara precara. “Situatia financiara a companiilor este de asteptat sa nu se imbunatateasca, ci dimpotriva, sa se mai inrautateasca, in conditiile in care economia nu isi revine imediat”, sustine economistul.
- Evolutia nivelului taxelor si al impozitelor.
- Evolutia economiei.
- Riscul de curs de schimb.

Totusi, desi este asteptat ca nivelul creditelor restante sa se mai majoreze, Ionut Dumitru subliniaza ca viteza cu care acestea vor urca va incetini.

Afla care este situatia creditelor restante in functie de judete si vezi unde se inregistreaza cea mai mare pondere a imprumuturilor neperformante in total portofoliu.

Necazul bancherilor: Top 10 judete cu cele mai mari restante la crediteArticole recomandate