BRD

BRDCea mai recenta mutare din banking este plecarea lui Patrick Gelin (foto), presedintele celei de-a doua banci de pe piata romaneasca, BRD, care va fi inlocuit de Guy Marie Charles Poupet.

Patrick Gelin a renuntat la mandatul de membru in consiliul de administratie si la functia de presedinte-director general al BRD-SocGen "ca urmare a deciziei personale, in deplin acord cu conducerea grupului Société Générale, de a se retrage din activitatea profesionala", dupa o cariera de 40 de ani de cariera in cadrul SocGen.

Grupul Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, il va alege pe Guy Poupet in functia de presedinte-director general al bancii, in adunarea actionarilor din 14 decembrie, in conditiile in care Patrick Gelin, actualul sef al bancii se retrage din functie, a anuntat miercuri BRD.

Guy Poupet are 57 de ani si lucreaza de 34 de ani in cadrul Grupului Societe Generale. Si-a inceput cariera ca inspector, dupa care, din 1983, a ocupat pozitii de top management in filialele grupului din Argentina, Senegal, Cehia si Egipt.

Potrivit BRD, preluarea noilor responsabilitati va figura pe ordinea de zi a adunarii actionarilor din 14 decembrie, care va vota alegerea in functia de administrator a lui Guy Poupet pentru un mandat de 4 ani, incepand cu data de 1 ianuarie 2010.

Actualul sef al BRD, Patrick Gelin, lucreaza in cadrul bancii franceze din anul 1970, ocupand functii de conducere atat in reteaua din Franta, cat si in cea internationala.

In 1998, Patrick Gelin a fost numit director general al Societe Generale Marea Britanie, iar din aprilie 2001 conduce BRD in calitate de director general, functie pe care o cumuleaza in octombrie 2004 cu cea de presedinte al consiliului de administratie.

In acest interval, BRD si-a dublat numarul clientilor si al salariatilor, a deschis peste 700 de unitati noi si si-a majorat profitul net de peste noua ori, precizeaza banca.

Banca Comerciala Carpatica

Banca Comerciala CarpaticaLa finele lunii trecute, Viorel Grigore, membru in consiliul de administratie al Bancii Carpatica (BCC), a preluat functia de presedinte interimar al bancii, in locul lui Nicolae Hoanta (foto), pana la urmatoarea adunare generala.

La inceputul lunii, consiliul de administratie al Bancii Comerciale Carpatica l-a numit pe Nicolae Surdu in functia de director general, in locul lui Nicolae Hoanta, care ocupa si functia executiva, aproband totodata o conducere dualista a bancii, prin directorat si consiliu de supraveghere.

BCR Banca pentru Locuinte

BCR Banca pentru LocuinteBanca Comerciala Romana, cea mai mare banca din sistem, l-a numit in luna august pe Alexandru Ciobanu in fruntea diviziei BCR Banca pentru Locuinte, omul care a condus aproape un an Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Alexandru Ciobanu (foto), in varsta de 40 de ani, l-a inlocuit pe Petre Tulin, fostul presedinte al BCR BpL, care recent a preluat conducerea Bancii Comerciale Feroviare.

El are o experienta de peste 14 ani in domeniul financiar bancar din Romania, fiind specializat ca bancher atat pe segmentul corporate cat si pe retail si a intrat in sistemul de economisire creditare a bancilor pentru locuinte la inceputul anului 2008.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru LocuinteIn schimb, rivalul Raiffeisen Banca pentru Locuinte a mizat pe un bancher din interiorul institutiei, Andrei Stamatian (foto), seful directiei de proiecte special, care a devenit presedintele bancii.

Andrei Stamatian este in prezent director pentru proiecte strategice al Raiffeisen Bank. S-a alaturat echipei Raiffeisen Bank in 2005 si a fost, pana anul trecut, director de organizare si managementul proiectelor. Andrei Stamatian a absolvit Stanford University si a obtinut un MBA la INSEAD, Franta.

GarantiBank

GarantiBankGarantiBank l-a numit in primavara pe Murat Atay (foto) in functia de director general, care a preluat oficial noua functie incepand cu 31 martie 2009.

Murat Atay l-a inlocuit pe Berat Icinsel, care a coordonat activitatea GarantiBank incepand din octombrie 2005.

Atay are o experienta de peste 15 ani in cadrul Garanti Turcia, in prezent cea mai mare banca privata din Turcia, avand active de peste 45 miliarde de euro si profit de aproximativ 1 miliard euro la sfarsitul anului 2008. El a coordonat cea mai mare unitate bancara a Garanti Turcia, avand in administrare active de peste 3 miliarde de dolari.

Seful GarantiBank Romania are 38 de ani, este casatorit si are doi copii. Este licentiat in stiinte economice si administrative si a absolvit un program MBA in Finante la Universitatea Yeditepe din Istanbul.

Credit Europe Bank

Credit Europe BankMurat Sabaz (foto), 40 de ani, a fost numit presedintele Credit Europe Bank dupa decesul lui Tamer Ozatakul.

Sabaz ocupa anterior functia de prim-vicepresedinte, a doua ca importanta in ierarhia bancii.

Actionarul majoritar al Credit Europe Bank (fosta Finansbank Romania) este Credit Europe Bank NV, companie controlata de Fiba Holding din Turcia. Holdingul Fiba are sediul la Istanbul si este controlat de familia Özyegin.

Banca Romaneasca

Banca RomaneascaAndreas Maragkoudakis (foto), CEO-ul Bancii Romanesti, detinuta de grupul grecesc National Bank of Greece, a renuntat la in luna iulie la functia de conducere a subsidiarei din Romania, iesind la pensie.

Andreas Maragkoudakis a incheiat un mandat de peste patru ani, cand a ocupat functia de CEO al institutiei financiare.

Maragkoudakis a venit la sefia bancii in primavara anului 2005, cand l-a inlocuit pe Petru Rares, actualul presedinte al Institutului Bancar Roman (IBR).

Ininate sa ajunga in fruntea Bancii Romanesti, Maragkoudakis a detinut diferite functii de conducere in cadrul mai multor banci, cum ar fi American Express, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank Ergasias.

De asemenea, el a ocupat pozitiile de vicepresedinte la Alpha Bank Romania si Bancpost.

Conducerea bancii este asigurata interimar de Crina Cosma, fostul director general adjunct.

EximBank

EximBankIonut Costea (foto), fostul presedinte al Consiliului de Administratie al Emporiki Bank, a preluat in primavara sefia Eximbank, banca aflata in proprietatea statului.

Costea preluase conducerea Emporiki Bank Romania din toamna lui 2008, dupa ce a fost presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte, incepand din 2004.

Banca de Export - Import a Romaniei, EximBank, este specializata in derularea de activitati de sustinere a mediului de afaceri romanesc si a tranzactiilor internaþionale, prin intermediul a 11 unitati teritoriale.