Radu Craciun: Dobanzile la credite se vor reduce lent

Radu Craciun: Dobanzile la credite se vor reduce lentTotusi, dobanzile la credite nu s-au redus la fel de repede precum au scazut cele la depozite si nici nu au coborat pana acolo unde spera Banca Nationala a Romaniei.

Ritmul in care dobanzile la creditele acordate de bancile comerciale se vor mai reduce va fi unul lent, considera Radu Craciun (foto), director de investitii in cadrul Eureko Fond de Pensii.

"Ritmul de reducere a dobanzilor la credite va fi lent pentru ca apetitul bancilor pentru a acorda imprumuturi este redis. Pe de o parte pentru ca bancile prefera sa imprumute statul deoarece nu se confrunta cu riscuri si, pe de alta parte, pentru ca perspectivele economice sunt in continuare incerte", a explicat, pentru Wall-Street, Radu Craciun.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, sustine ca dobanzile la creditele in lei ar trebui sa se situeze cu pana la trei puncte procentuale peste dobanda cheie (n.r. - dobanda de politica monetara stabilita de banca centrala la 8%) in perioada actuala de recesiune, insa considera ca lipsa de incredere creata de incertitudinea politica este factorul principal care tine dobanzile sus.

"Cel mai probabil, dobanzile la creditele in lei se vor reduce mai rapid decat la la cele in valuta pentru ca, in prezent, bancile se pot finanta mai usor in lei", a mai adaugat Radu Craciun.

In mod teoretic, dobanzile percepute de banci la credite trebuie sa se situeze usor peste nivelul dobanzii de politica monetara stabilita de banca centrala, iar cele platite de institutiile de credit pentru depozite trebuie sa fie sub nivelul dobanzii cheie. Insa, o lunga perioada de timp, pentru a atrage resurse financiare, bancile au platit dobanzi ce ajungeau la 15% pentru depozitele in lei.

Afla ce dobanzi mai platesc bancile pentru depozitele in lei sau euro.

CEC a redus dobanzile la creditele in lei pentru populatie si companii

CEC a redus dobanzile la creditele in lei pentru populatie si companiiCEC Bank, una dintre cele doua institutii de credit controlate de statul roman, a taiat, la finalul lunii octombrie, dobanda de baza pentru creditele in lei cu 0,25 puncte procentuale (p.p.), de la 11,5% la 11,25% pe an pentru populatie si cu 0,5 p.p. pentru companii, mai exact de la 11,9% la 11,4% pe an.

Reducerea s-a aplicat pentru clientii persoane fizice care au luat credite de consum in moneda nationala de la CEC Bank, dar si pentru cei cu credite imobiliare de tipul credit punte sau imprumuturi pentru cumpararea de locuinte, construirea de locuinte, modernizare si reparare, consolidarea locuintelor sau cumpararea de terenuri. Dobanda de baza pentru creditele in lei destinate refinantarii contractate de companii a fost si ea redusa, precum si cea aferenta creditului Super consum.

CEC Bank si-a sporit portofoliul de credite in primele noua luni din acest an cu 11,8%, pana la 9,1 miliarde lei (2,2 miliarde euro) la finalul lui septembrie. "Cea mai rapida crestere a creditelor a fost pe segmentul IMM-urilor, cu 36,5%, pe partea imprumuturilor pentru persoane juridice, avansul a fost cu circa 26%, iar pe segmentul pentru populatie, cresterea a fost de circa 2%", a declarat Radu Gratian Ghetea (foto), presedintele CEC Bank.

Intesa Sanpaolo Bank a taiat dobanda la creditele de nevoi personale fara garantii in lei

Intesa Sanpaolo Bank a taiat dobanda la creditele de nevoi personale fara garantii in leiIn noiembrie, Intesa Sanpaolo Bank a redus dobanda la creditele de nevoi personale fara garantii in lei la 16% pe an, iar dobanda anuala efectiva (DAE) aferenta acestui imprumut a coborat la 18,35%. De la sfarsitul lui iunie, dobanda a scazut cu 5 puncte procentuale, de la nivelul de 21% pe an.

Dobanda este fixa pe toata perioada de creditare, imprumutul este disponibil numai in lei, iar valoarea acestuia poate fi cuprinsa intre un minim de 3.000 lei si un maxim de 30.000 lei.

Portofoliul de credite al Intesa Sanpaolo Bank a ajuns la finalul trimestrului al treilea din acest la la 2,038 miliarde lei (483 milioane euro), fiind cu 20% mai ridicat fata de aceeasi perioada din 2008. “Intesa Sanpaolo Bank a realizat o performanta comerciala buna la sfarsitul celui de-al treilea trimestru al anului cu o crestere echilibrata intre depozitele atrase si creditele oferite clientilor nostri. Pana la sfarsitul acestui an, vom continua sa consolidam toate activitatile desfasurate si sa oferim produse si servicii potrivit nevoilor si specificului impuse de conditiile actuale de piata”, a declarat Nicola Calabró (foto), directorul general al Intesa Sanpaolo Bank.

Marjele cu pana la 1% mai mici la Piraeus Bank Romania

Marjele cu pana la 1% mai mici la Piraeus Bank RomaniaPiraeus Bank Romania a redus cu pana la 1% marjele aplicate dobanzilor aferente creditelor ipotecare, imobiliare si de consum, cu sau fara garantie reala. Masura de reducere a marjelor cu pana la 1% se aplica de la mijlocul lunii noiembrie pentru creditele noi.

Aceasta este cea de-a doua diminuare a dobanzilor la credite efectuata de Piraeus Bank Romania in decurs de 2 luni, dupa ce in septembrie banca a redus cu pana la 2,75 puncte procentuale dobanzile pentru creditele de nevoi personale Happy End, acordate in moneda nationala.

"In decurs de doua luni am facut doi pasi catre o creditare mai accesibila. Ne dorim ca evolutia economica viitoare sa creeze premizele continuarii trendului descendent al dobanzilor la credite si sa incurajeze cererea de imprumuturi bancare in randul persoanelor fizice”, a declarat Catalin Parvu (foto), directorul general executiv al Piraeus Bank Romania.

BCR a micsorat dobanzile la creditele de retail si la cardurile de credit

BCR a micsorat dobanzile la creditele de retail si la cardurile de creditIn octombrie, Banca Comerciala Romana a redus dobanzile la creditele de retail in lei cu pana la 2,8 puncte procentuale si cu 0,25% la imprumuturile in euro, concomitent cu diminuarea dobanzilor la produsele de economisire - atat pentru persoane fizice cat si pentru companii, potrivit unui comunicat al institutiei de credit.

BCR a mai redus si dobanzile la cardurile de credit in lei si in euro, acestea ajungand pana la 20,93% pentru cardurile in lei si pana la 9,75% pentru cele in euro.

Tot in urma cu aproximativ doua luni, Sorin Mititelu (foto), directorul executiv al directiei de dezvoltare afaceri din cadrul BCR, preciza ca "exista posibiliateta sa vedem noi reduceri ale dobanzilor la credite, insa doar pentru anumite tipuri de imprumuturi si doar la creditele noi".


Dobanzi mai mici cu 1,7 puncte procentuale la OTP Bank Romania

Dobanzi mai mici cu 1,7 puncte procentuale la OTP Bank RomaniaOTP Bank Romania a redus dobanzile la noile credite ipotecare pentru achizitie si la cele de nevoi personale cu ipoteca in euro cu pana la 1,7 puncte procentuale, decizia fiind luata de conducerea bancii la inceputul lunii octombrie.

Astfel, la un credit ipotecar pentru achizitie sau de nevoi personale cu ipoteca, nou contractat, in euro, cu comision lunar, pentru cei care isi transfera salariul intr-un cont curent deschis la OTP Bank, rata dobanzii este de 4,37%, comisionul de acordare este 0%, iar comisionul lunar este de 0,29%. Dobanda anuala efectiva (DAE) la un credit ipotecar pentru achizitie pe o perioada de 30 de ani si in valoare de 50.000 de euro ajunge la 8,14% pe an.

Seful OTP Bank Romania, Laszlo Diosi (foto), explica in vara acestui an ca, in actualele conditii economice dificile, statul trebuie sa subventioneze dobanzile la creditele in lei contractate de intreprinderi cu pana la 3 puncte procentuale daca vrea sa sustina economia.

Banca Romaneasca a scazut dobanzile de baza la creditele de consum

Banca Romaneasca a scazut dobanzile de baza la creditele de consumCel mai recent, Banca Romaneasca a modificat ratele de dobanda de baza aferente creditelor de consum fara garantii si pentru imprumuturile cu garantii imobiliare, in concordanta cu evolutia indicilor de referinta EURIBOR, ROBOR si LIBOR.

Pentru creditele de consum in lei, Banca Romaneasca a redus dobanda de baza la 11,38%, de la 11,77%, iar pentru imprumuturile in euro, noua dobanda de baza valabila este de 3,642% (in scadere de la 5,1%). De asemenea, banca a redus dobanda de baza si pentru creditele de consum acordate in franci elvetieni, nivelul acesteia coborand la 3,5385%, de la 4,4158%.

„Banca Romaneasca a modificat ratele dobanzii de baza oferite pentru creditele de consum garantate si negarantate, conform strategiei sale de a le adapta trimestrial pe baza evolutiei indicilor de referinta. In acest context, clientii nostri vor beneficia de reducerea ratelor lunare aferente creditelor de consum contractate”, a declarat Lakis Couninis (foto), director executiv al diviziei de retail din cadrul Bancii Romanesti.

Alpha Bank are o oferta aniversara pentru achizitia de locuinte

Alpha Bank are o oferta aniversara pentru achizitia de locuinteAlpha Bank a anuntat in noiembrie oferta aniversara Alpha Housing, prin care ofera clientilor conditii de creditare avantajoase. Astfel, Durata de rambursare a creditului se poate extinde pe o perioada de 35 de ani, avansul minim necesar este de la 20% din valoarea imobilului, iar imobilul achizitionat nu trebuie sa fie prima locuinta a clientului.

In functie de moneda in care este contractat creditul, dobanda este compusa din indicele EURIBOR la 6 luni plus 6,5% pentru euro sau dobanda de referinta a BNR plus 6,5% pentru lei.

Pentru clientii persoane fizice, care incaseaza salariul prin Alpha Bank, banca a redus marja de dobanda la 6%. Pentru acest credit nu se percepe comision de administrare, iar comisionul de acordare este de doar 1%, fiind perceput o singura data.

Totusi, desi ar vrea sa stimuleze activitatea de creditare, bancherii sustin ca nu pot ignora riscurile. “In momentul in care adopti o decizie de creditare nu poti sa ignori gradul de neperformanta de pe acel segment de piata caruia vrei sa ii dai imprumuturi. Gradul neperformantei este un indicator care te face sa te uiti in viitor. Ca atare, acest nivel de neperformnta, ne place sau nu, este inclus in costul de piata”, a explicat recent Sergiu Oprescu (foto), presedintele executiv al Alpha Bank Romania.

Carpatica taie dobanzile la credite cu peste 8 puncte procentuale

Carpatica taie dobanzile la credite cu peste 8 puncte procentualeBanca Comerciala Carpatica a redus, la mijlocul acestei saptamani, dobanzi la aproape toate tipurile de credite pe care le are in oferta. La imprumuturile ipotecare in euro banca a redus costurile cu 2,65 puncte procentuale, nivelul dobanzii anuale efective (DAE) coborand pana la 9,32% pe an. Pentru creditele ipotecare in lei, Carpatica a aplicat o reducere a dobanzii egala cu 4,38 puncte procentuale, nivelul DAE ajungand la 15,07% pe an.

Pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca in euro dobanda anuala efectiva a fost coborata la 9,37%, de la 11,97% cat era anterior, iar la acelasi tip de imprumut insa in lei dobanda finala platita de client s-a redus la 14,99% de la 19,1%.

Cea mai mare reducere a dobanzii a fost realizata de Banca Comerciala Carpatica la creditele auto contractate in euro, unde nivelul DAE a coborat cu 8,9 puncte procentuale, pana la 15,16%.

GarantiBank reduce dobanzile la creditele auto pana la finalul anului 2010

GarantiBank reduce dobanzile la creditele auto pana la finalul anului 2010Turcii de la GarantiBank ofera clientilor sai posibilitatea de a alege, la creditele auto contractate pana la finalul anului, intre dobanda fixa sau variabila. De asemenea, institutia de credit a decis sa reduca nivelul dobanzilor pe o anumita perioada de timp si sa micsoreze cu 50% comisionul de acordare a imprumutului.

Pentru un credit auto cu dobanda fixa, din momentul acordarii si pana la sfarsitul anului 2010, dobanda este redusa cu 1,5% fata de cea in vigoare la momentul contractarii creditului, urmand ca din 2011 sa fie aplicata dobanda variabila standard. In cazul in care se opteaza pentru un credit cu dobanda variabila, aceasta va fi redusa cu 1% fata de nivelul standard, pe toata durata creditului. Indiferent de tipul de dobanda ales, comisionul de acordare este redus cu 50%.

Subsidiara din Romania a grupului bancar turc GarantiBank avea un portofoliu de credite in valoare de 450 milioane euro la finalul lunii septembrie