3 / 10

Locul 8 - Recomandarile institutiilor europene

De asemenea, anul acesta organismele internationale abilitate au subliniat importanta reformarii sistemului de pensii private romanesc in ideea cresterii nivelului pensiilor pe fondul evolutiei demografice negative.

De altfel, Romania este, din punct de vedere demografic, o „bomba cu ceas”, ceea ce inseamna ca intr-un orizont temporal situat la nivelul anului 2050 raportul salariati-pensionari va fi de 0,4 la 1.

In prezent, raportul dintre numarul de salariati si numarul de pensionari din sistemul public de pensii este de 1:1. Daca sunt luati in considerare si pensionarii din categoriile speciale, precum si pensionarii agricultori (care nu sunt inclusi in sistemul public, contributiv), raportul salariati-pensionari devine 1:1,2.

Sistemul de pensii publice din Romania reprezinta cea mai mare categorie de cheltuieli publice. Cheltuielile anuale pentru pensii in Romania se cifreaza la peste 10 miliarde de euro, adica peste 9% din PIB si peste 26% din toate cheltuielile bugetului general consolidat, de aici nevoia reformarii si folosirii celorlalte forme de economisire cum sunt pensiile private, solutie complementara pensiei de stat, care devine daca nu deja este nesustenabila.


Top 10 momente cheie din pensiile private romanesti in 2009Articole recomandate