7 / 10

Locul 4 Consolidarea pietei. Fuziuni si achizitii pe Pilonul II

Locul 4 este reprezentat de o succesiune de momente, care consta intr-o serie de fuziuni ale fondurilor de pensii de pe pilonul II, procese ce denota clar inca un pas in procesul de consolidare si maturizare a pietei.

Astfel, fondurile mai mari au absorbit sau sunt in proces de absorbtie a fondurilor mai mici, potrivit legii in vigoare, care prevede un plafon minim de 50.000 de participanti ce trebuie atins in perioada primilor 3 ani de la data constituirii fondului de pensii, in vederea asigurarii functionarii eficiente si in conditii de siguranta pentru participanti.

Pe parcursul lui 2009, Eureko Pensii a finalizat absorbtia fondului Bancpost, iar la aceasta data se afla in proces de absorbtie al fondului KD. De asemenea, BCR Pensii a absorit fondul Omniforte, administrat de Omniasig Pensii si se afla in procesul de absorbtie a fondurilor Prima Pensie si OTP.

Ca urmare a tuturor fuziunilor, la inceputul anului viitor, cel mai tarziu, pe piata autohtona de pensii private obligatorii vor ramane doar 9 fonduri, asa cum estimau oficialii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), comparativ cu un numar de 18 fonduri de pensii care s-au lansat la startul sistemului, in urma cu doi ani.


Top 10 momente cheie din pensiile private romanesti in 2009Articole recomandate