BCR a inceput anul in greva

BCR a inceput anul in grevaLa inceputul acestui an Federatia Sindicatelor Independente din BCR a anuntat managementul bancii ca a cerut membrilor sai sa declanseze greva generala, pe termen nelimitat, incepand de pe data de 14 ianuarie, pe fondul nemultumirilor legate de nivelul salariilor.

Ulterior, BCR a anuntat ca, pe fondul grevei, este posibil ca nu toate unitatile sa fie in postura de a servi clientii. De asemenea, BCR a mentionat ca nu va aplica penalitati pentru intarzierile la plata creditelor survenite din cauza bancii, pe fondul grevei, si va asigura functionarea bancomatelor si a aparatelor de schimb valutar.

Citeste mai multe detalii in articolul: Greva generala la cea mai mare banca din Romania.

Presedintele executiv al Erste Bank (banca mama a BCR), Andreas Treichl, declara atunci ca pretentiile Sindicatelor din BCR sunt "intr-o clara neconcordanta cu realitatea", dat fiind contextul economic actual.

Membrii Federatiei Sindicatelor Independente din BCR au intrat in greva dupa ce Cotractul Colectiv de Munca expirase in 2008 si au solicitat o crestere suplimentara a salariilor cu 3%, care se adauga la majorarea acestora cu 50% din rata inflatiei pe 2008.

Wolfgang Schoiswohl devine vicepresedinte executiv al BCR

Wolfgang Schoiswohl devine vicepresedinte executiv al BCRBanca Nationala a Romaniei a aprobat, in februarie, propunerea consiliului de supraveghere al Bancii Comerciale Romane de numire a lui Wolfgang Schoiswohl in pozitia de vicepresedinte executiv, membru al comitetului executiv al BCR.

Schoiswohl coordoneaza liniile de afaceri Corporate banking si Trezorerie & Piete de capital din cadrul BCR.

Banca depaseste pragul de 2,5 milioane de carduri in februarie

Banca Comerciala Romana a trecut de pragul de 2,5 milioane de carduri active in februarie, ajungand la o cota de piata de aproximativ 19%, in conditiile in care, in 2008, numarul cardurilor de debit noi a crescut cu 6,75%, iar al celor de credit cu 6% fata de 2007.

Cele mai utilizate erau cardurile de debit, care reprezentau peste 92% din total cardurilor emise de BCR.

La inceputul anului 2009, BCR a avut activa o campanie prin care banca recompensa clientii cu 0,6% din suma platita cu cardurile de credit sau de debit la comercianti (POS), cu scopul de a stimula platile cu cardul si de a descuraja retragerile de numerar de la bancomate.

BCR are instalata cea mai mare retea nationala de ATM – peste 2.000 de aparate si de terminale electronice operationale la comercianti pentru plata cu card – circa 17.000 de POS.

Cardul de credit Powercard BCR este lansat in martie

Cardul de credit Powercard BCR este lansat in martieBanca Comerciala Romana a lansat in martie Powercard BCR, un card de credit in lei emis sub sigla Visa si dotat cu chip. Powercard BCR este un card de credit cu utilizare internationala, cu perioada de gratie de pana la 53 de zile, avand o valabilitate de 3 ani.

Posesorul cardului beneficiaza de un credit intre 500 lei si 50.000 euro (echivalent lei), in limita a 6 salarii lunare. Suportul din plastic al cardului este semitransparent.

Pentru anul 2009 BCR si-a propus dublarea numarului de carduri de credit active emise.

Tudor Ciurezu intra in Consiliul de Supraveghere al BCR

Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia (SIF5), a devenit la sfarsitul primului trimestru din 2009 membru al Consiliului de Supraveghere al BCR, dupa ce a fost aprobat in aceasta functie de Banca Nationala a Romaniei. Printre membrii consiliului se mai afla si Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania (SIF3).

Pe langa cei doi noi membri in Consiliul de Supraveghere al BCR se mai afla Andreas Treichl, in functia de presedinte, Manfred Wimmer, vicepresedinte, si membrii Herbert Juranek, Bernhard Spal si Florin Pogonaru.

Moody`s pune ratingurile BCR sub semnul intrebarii

Moody`s pune ratingurile BCR sub semnul intrebariiMoody's a coborat in aprilie perspectiva ratingului BCR pentru depozitele in lei , Baa1/Prime-2, de la stabila la negativa, dupa ce agentia de rating a coborat ratingul bancii-mama Erste Bank ca urmare a expunerii fata de Europa emergenta, potrivit unui anunt facut de agentia de evaluare financiara in aprilie.

Cu toate acestea, ratingurile Bancii Comerciale Romane au ramas neschimbate atat pentru depozitele in lei, cat si pentru cele in valuta, Baa3/Prime-3, a caror perspectiva ramane stabila.

Totodata, ratingurile BCR iau in calcul si asteptarile agentiei in privinta unei sustineri puternice din partea bancii-mama, Erste Bank.

Ulterior, spre finalul anului, agentia de rating Moody's a coborat cu inca o treapta ratingul aferent depozitelor in moneda locala, la Baa2/P-2 cu perspectiva stabila, in timp ce ratingul pentru depozitele in valuta a fost mentinut la Baa3/P-3, tot cu perspectiva stabila. Ratingul BCR in ceea ce priveste puterea financiara a bancii a fost mentinut la D, de asemenea cu perspectiva stabila.

Actionarii BCR au aprobat acordarea a 813 mil. lei sub forma de dividende

Actionarii BCR au aprobat acordarea a 813 mil. lei sub forma de dividendeActionarii BCR au aprobat in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor din luna mai acordarea de dividende in valoare de 813,07 milioane lei, suma ce reprezinta 40% din profitul net consolidat obtinut de grup in 2008.

Valoarea dividendului pe actiune este de 1,0259 lei, fata de 0,4667 lei in anul 2007. Profitul anual net consolidat al bancii a fost de 2,032 miliarde lei in 2008.

Reteaua bancii ajunge la 650 unitati de retail la jumatatea anului

Reteaua bancii ajunge la 650 unitati de retail la jumatatea anuluiBanca Comerciala Romana a ajuns la jumatatea anului 2009 o retea de 650 de unitati de retail, dupa ce a deschis o agentie in Timisoara.

"Dezvoltarea in aceasta perioada a retelei de unitati bancare, parte a strategiei BCR privind distributia de produse si servicii financiare destinate clientilor persoane fizice si micilor companii, dovedeste increderea noastra in potentialul de crestere a piesei bancare", declara directorul executiv al directiei Dezvoltare Afaceri si Produse Retail din cadrul BCR, Sorin Mititelu, in luna iunie.

In martie, presedintele executiv al bancii, Dominic Bruynseels, declara ca BCR va continua sa isi extinda reteaua si va ajunge la aproximativ 700 de unitati pana la finalul acestui an.

BCR intra in programul Prima Casa

BCR intra in programul Prima CasaBCR a intrat in programul Prima Casa dupa ce a semnat, la finalul lunii iunie, conventia de garantare cu Fondul National de Garantare a Creditelor. Nivelul de dobanda la imprumuturile acordate de BCR este compus din rata EURIBOR la trei luni, plus 3,8 puncte procentuale.

Banca mai percepe un comision de acordare de 0,5% aplicat la valoarea creditului si un comision de evaluare de 300 de lei, plus taxa pe valoare adaugata (TVA), ambele percepute o singura data. In functie de profilul de risc al fiecarui solicitant, banca accepta pana la patru coplatitori.

BCR estimeaza ca va acorda credite in valoare de 308 milioane euro prin programul Prima Casa.

Banca vrea sa obtina 3 mld. euro prin obligatiuni pe termen mediu

Banca vrea sa obtina 3 mld. euro prin obligatiuni pe termen mediuBanca Comerciala Romana, prima banca din sistem dupa valoarea activelor, a adoptat un program de emitere de obligatiuni pe termen mediu – Medium Term Notes (MTN) – in valoare totala de 3 miliarde euro pentru a atrage noi finantari.

Programul ofera bancii posibilitatea sa atraga finantari prin emisiuni de obligatiuni de diferite tipuri (obligatiuni cu dobanda variabila, fixa sau cupon zero, obligatiuni legate de indecsi, fonduri sau actiuni, denominate in mai multe valute sau subordonate) si in diferite valute.

Documentatia aferenta programului a fost aprobata de autoritatea pietei de capital din Luxemburg si notificata in Romania. De asemenea, emisiunile viitoare de obligatiuni vor putea fi listate si tranzactionate atat pe piete internationale cat si la Bursa de Valori Bucuresti.

Listarea BCR, amanata pe fondul contextului economic nefavorabil

Listarea BCR, amanata pe fondul contextului economic nefavorabilListarea la Bursa a Bancii Comerciale Romane se amana pentru inca doi ani, din cauza conditiilor nefavorabile de pe piata de capital, dar SIF-urile vor putea totusi sa ceara listarea mai devreme a bancii, au declarat, in septembrie, surse din actionariatul BCR, citate de NewsIn.

Erste s-a angajat, prin contractul de privatizare, sa listeze BCR in cel mult trei ani de la cumpararea pachetului majoritar, termen care a expirat in toamna acestui an.

BCR este controlata de grupul austriac Erste Bank, cu o detinere de 69,30%, in timp ce societatile de investitii financiare (SIF) detin fiecare in jur de 6% din capital, SIF Oltenia avand cel mai mare pachet dintre acestea, de 6,12%, potrivit datelor afisate pe site-ul bancii.

BCR reduce programul la 95 de unitati

BCR reduce programul la 95 de unitatiBCR, cea mai mare banca din sistem dupa valoarea activelor, a redus programul de lucru cu publicul, incepand cu data de 26 octombrie, in cazul a 95 de unitati de retail, motivand ca analiza fluxurilor de clienti pe intervale orare arata ca, in majoritatea cazurilor, sunt solicitate servicii bancare pe parcursul dupa-amiezii.

Programul de lucru cu publicul de la BCR incepe in toata reteaua bancii la ora 9.00, clientii avand acces la serviciile bancare oferite de banca pana cel mai tarziu la ora 18.00, in cursul saptamanii in functie de tipul unitatii (sucursale judetene/de sector si unele dintre agentii), in timp ce unele dintre unitatile mai mici lucreaza cu doar pana la ora 17.30.


Numarul salariatilor BCR s-a redus cu 7,9% de la inceputul anului

Numarul salariatilor BCR s-a redus cu 7,9% de la inceputul anuluiBCR a redus numarul de salariati cu 7,9% de la inceputul anului, personalul institutiei ajungand la finalul trimestrului al treilea din 2009 la 9.198, de la aproape 10.000, in decembrie 2008, potrivit raportului financiar prezentat de Erste Group, actionarul majoritar al bancii, in noiembrie

Actionarul majoritar al BCR, Erste Group, precizeaza ca scaderea personalului inregistrata in cadrul bancii autohtone a fost determinata de externalizarea unor servicii nebancare si a reprezentat una dintre ultimele masuri implementate la preluarea programului initiat de crestere a eficientei.

BCR devine "nepoata" grupului bancar Erste

BCR devine "nepoata" grupului bancar ErsteErste a transferat in ultima parte a acestui an pachetul de 69,3% din actiunile pe care le detine la BCR catre o firma cu statut de SRL din Austria, EBG Ceps Holding GmbH. Aceasta firma este controlata de un alt SRL, EGB Ceps Beteilungen GmbH.

Erste a interpus in relatia cu BCR doua SRL-uri, externalizandu-si expunerea directa pe cea mai mare banca din Romania.

In decembrie, societatea EBG Ceps Holding GmbH s-a angajat in mod oficial ca va respecta protocolul incheiat la momentul privatizarii intre SIF-uri si Erste.

In contractul de privatizare este specificat ca austriecii trebuie sa listeze BCR la Bursa si sa distribuie 40% din profitul net sub forma de dividende.

Profitul net al grupului BCR obtinut in primele 9 luni ale anului 2009 a scazut la 699,5 milioane lei (165,5 milioane euro), fiind cu 43,9% mai redus decat cel obtinut in aceeasi perioada din 2008, pe fondul unor cheltuieli crescute cu provizioanele si al scaderii veniturilor obtinute din comisioane. In trimestrul al treilea din acest an, profitul grupului BCR a fost de doar 92,7 milioane lei (21,93 milioane euro).

Creditele neperformante au ajuns sa reprezinte, la finalul lunii septembrie, 10,6% din totalul portofoliului de imprumuturi pe care BCR il gestioneaza, in crestere fata de luna iunie, cand valorau doar 6,2% din portofoliu.