Cele mai mari daune - Incendiile si accidentele aviatice

Cele mai mari daune - Incendiile si accidentele aviaticeClasificarea a fost intocmita pe baza celor mai mari sume platite de asiguratori pe piata locala, de la lansare si pana in prezent.

Primele locuri in clasamentul celor mai mari daune platite sunt ocupate de incendii si accidente aviatice, iar cele pentru asigurarile de viata sunt inca la niveluri scazute, spre deosebire de tarile vestice. Acest lucru denota inca o nevoie de maturizare a pietei locale a asigurarilor si un potential urias de crestere.

De altfel, specialistii in asigurari au explicat in numeroase randuri ca in cadrul pietelor dezvoltate predominante sunt asigurarile de viata si nu cele generale, in special cele auto, asa cum este in Romania in prezent.

Astfel, primele brute subscrise de asiguratori evidentiaza faptul ca sectorul asigurarilor generale inca domina piata locala. Pe segmentul generale, primele brute subscrise la nivelul pietei au insumat in perioada ianuarie-septembrie a anului trecut 5,5 miliarde de lei, in crestere cu 2,5% fata de aceeasi perioada din 2008, in timp ce, pe segmentul de asigurari de viata, piata a scazut cu 9,6%, pana la 1,2 miliarde de lei.

De exemplu, potrivit raportarilor transmise de societatile de asigurare, indemnizatiile brute platite la nivelul pietei romanesti in perioada ianuarie – septembrie 2009 au fost in valoare de peste 4,4 miliarde de lei, cu 38,6% mai mari fata de perioada similara din 2008, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurailor (CSA).

Din acest total, 3,9 miliarde de lei reprezinta indemnizatii brute platite pentru contractele de asigurari generale si doar 512 milioane de lei reprezinta indemnizatiile brute platite in temeiul contractelor de asigurari de viata, unde cresterea daunelor platite este cu 54,9% mai mare decat in 2008.

Companiile Allianz-Tiriac Asigurari, Omniasig si Eureko (fosta Interamerican) nu au dat curs solicitarii noastre.

Continua sa navighezi in acest slideshow pentru a afla cele mai mari despagubiri platite de asiguratorii din Romania.


Locul 10

Locul 10Euroins, companie specializata in asigurari generale si membra a grupului bulgar Eurohold, a platit cea mai mare despagubire pentru o polita casco in Galati.

Astfel, suma platita de asigurator a fost de 98.663 de lei, ceea ce face compania sa ocupe locul 10 in acest clasament.

Locul 9

Locul 9Pe locul 9 se afla compania Grawe Romania Asigurare, avand cea mai mare despagubire platita de companie, in valoare de 103.636 lei (31.053 euro). Suma a fost platita pentru un deces din accident, in decembrie 2007.

Locul 8

Locul 8ING Asigurari de Viata, cel mai mare jucator de pe segmentul life, a anuntat in luna noiembrie a anului 2009 ca a platit cea mai mare despagubire din istoria companiei, 382.000 de lei (89.083 de euro), pentru un deces din motiv de boala.

Pentru portofoliul de contracte incheiate, ING Asigurari de Viata a platit clientilor in 2009 beneficii pentru decese si clauze de sanatate de aproape 10,4 milioane de lei. Din aceasta suma totala, aproape 67% este reprezentata de despagubiri platite pentru decese.

Pe de alta parte, peste 50% din totalul sumelor platite de companie in 2009 pentru clauze de sanatate sunt beneficii aferente planurilor cu investitii si celor de economisire – produse considerate uneori, in mod eronat, ca fiind destinate exlcusiv acumularii unor sume de bani.

Locul 7

Locul 7AIG Life Asigurari Romania a platit in cursul anului trecut, ocupand in acest top locul 7, suma de 500.000 de lei (circa 119.000 de euro), tot pentru un deces din accident, pentru care asiguratul platea o prima anuala de 1.500 de lei.

Locul 6

Locul 6Cea mai mare despagubire platita de Aviva Romania, ocupanta locului 6, este in valoare de aproximativ 590.000 de lei (137.724 de euro) si a fost platita in 2009, in luna februarie, insa compania nu a oferit mai multe detalii din cauza clauzelor de confidentialitate stipulate in contractul de asigurare.

Aviva Romania este o companie specializata in asigurari de viata, fiind activa totodata pe segmentul pensiilor private, atat pe pilonul II al pensiilor private obligatorii, cat si pe cel al pensiilor private facultative (pilonul III).

Locul 5

Locul 5BCR Asigurari de Viata, parte a Vienna Insurance Group, a inregistrat cea mai mare dauna in luna mai a lui 2009. Este vorba despre o despagubire in valoare de 146.488,26 de euro (611.764,27 de lei), potrivit informatiilor furnizate de companie la cererea Wall-Street.

Desi compania nu ne-a putut dezvalui mai multe detalii privind despagubirea platita, reprezentatii asiguratorului ne-au spus ca este vorba despre o asigurare din clasa 1 de asigurari, potrivit clasificarii CSA.

Locul 4

Locul 4Uniqa Asigurari, fosta Unita, ocupa locul patru in ierarhia Wall-Street. Compania specializata in asigurari generale a platit in 2006 pe Carte Verde suma de 504.943 de euro.

Cartea verde este inclusa in pretul asigurarii RCA si reprezinta asigurarea obligatorie in spatiul Uniunii Europene. In functie de asigurator, aceasta poate acoperi si tari in afara spatiului Uniunii Europene.

Locul 3

Locul 3Cea mai mare dauna platita de Generali a fost de 4,2 milioane de euro, suma care plaseaza compania pe locul trei in topul celor mai mari despagubiri platite vreodata in Romania.

Dauna s-a produs din cauza unui incendiu, Generali Asigurari fiind nevoita sa plateasca impresionanta suma unei fabrici de fibre de bumbac si supraelastice din Piatra Neamt. Riscul s-a produs in anul 2004, iar plata a fost achitata in 2005.

Locul 2

Locul 2"Cea mai mare despagubire platita de Asirom in 2009 este pentru un incendiu intamplat la un producator de echipamente electronice", a declarat Catalin Stroe, director divizia vanzari alternative din cadrul Asirom, companie membra a Vienna Insurance Group.

Astfel, dauna se ridica la valoarea de 5,4 milioane de euro, plasand compania pe locul doi in clasamentul celor mai mari despagubiri platite de asiguratori.

Locul 1

Locul 1Cea mai mare dauna a fost inregistrata de Astra Asigurari la finele anului 2007 (30.12.2007), cand s-a produs accidentul unei aeronave Tarom (Boeing 737-300).

Aeronava efectua o cursa charter Tarom pe ruta Bucuresti Otopeni – Sharm El Sheikh, iar in timpul decolarii de pe aeroportul international Henri Coanda a lovit un autovehicul utilitar aflat pe pista. In urma accidentului, aeronava a fost grav avariata, ca urmare a impactului, parasind pista si ruland pe o distanta de aproximativ 300 de metri de la locul impactului pe terenul viran din vecinatatea pistei.

Pasagerii, in numar de 117, si cei 6 membri ai echipajului au fost evacuati in deplina siguranta, insa aeronava a fost declarata dauna totala constructiva, astfel ca Astra Asigurari a platit companiei Tarom, in baza politei Airline Hull&Liability (Casco si Raspunderi Linie Aeriana), valoarea asigurata a aeronavei, in suma de 10 milioane de dolari (circa 7 mil. euro), in doua transe, in lunile februarie si martie 2008, precum si suma de 432.400 de dolari (circa 300.000 euro) in septembrie 2008, reprezentand cheltuieli pentru mutarea epavei.