ALB, previziuni realiste la inceput de an

ALB, previziuni realiste la inceput de anIn luna ianuarie a anului in curs, Adriana Ahciarliu (foto), secretar general in cadrul Asociatiei Societatilor Financiare din Romania (ALB), previziona intr-un interviu acordat Wall-Street.ro o stagnare a evolutiei in piata de leasing pentru 2010, dupa scaderea de pana la 72% inregistrata in 2009.

“Personal nu cred intr-o revenire in anul 2010, dar sper intr-o stagnare a scaderii in acest an nou. Cred ca anul 2011 va fi cel care poate aduce sperante pentru o dinamica pozitiva si o revenire a volumului de finantarilor poate la nivelul celui din 2005 (in 2005, cresterea fata de 2004 era de peste 45% pana la un nivel total al finantarilor de 2,015 mld. euro, iar in 2006 piata crestea cu 57% pana la 3,268 mld. euro n.r.). Nu cred ca o revenire la varful din 2008 va fi posibila intr-un interval mai scurt de 3-4 ani”, declara, in acel moment, Adriana Ahciarliu.

Piata romaneasca de leasing a scazut cu 72% in 2009, pana la 1,333 miliarde de euro, in conditiile prabusirii dramatice in contextul crizei a afacerilor pe segmentele auto si de echipamente, cu cea mai mare pondere in portofoliul companiilor din industria locala, potrivit datelor ALB Romania. Astfel, recesiunea economica a influentat puternic piata de leasing, aceasta revenind la inceputul anului 2010 la un nivel valoric similar celui din 2004, cand era de 1,38 miliarde euro.

In ceea ce priveste evolutia pietei leasingului pe segmente de activitate la inceputul anului 2010, segmentul de echipamente au avut cea mai mare scadere de 76% pana la 261 milione de euro de la nivelul de 1,082 miliarde de euro. La randul lor, finantarile de autoturisme au cunoscut un declin de 75% pana la 839, 589 milioane de euro de la 3,38 miliarde de euro in 2008. Sectorul imobiliarelor a scazut mai putin cu 34% pana la 232, 647 milioane de euro de la 351, 837 milioane de euro in 2008.

ALB Romania este afiliata la Federatia Europeana a Asociatiilor Societatilor de Leasing - Leaseurope si Federatia Creditului de Consum din Europa - Eurofinas si concentreaza circa 97% din piata autohtona de leasing.


Continua sa navighezi pe urmatoarele slide-uri pentru a afla care au fost cele mai importante evenimente din piata de leasing financiar in acest an.


Rata creditelor neperformante, o treime din portofoliul IFN-urilor

Rata creditelor neperformante, o treime din portofoliul IFN-urilorTot la inceputul anului 2010, rata creditelor neperformante reprezenta o treime din portofoliul institutiilor financiare nebancare (IFN), fata de 15% la jumatatea anului trecut, potrivit secretarului general al ALB Romania, Adriana Ahciarliu. La startul anului 2009, creditele neperformante reprezentau doar 7% din portofoliu.

"Unele firme de leasing nu pot inchide contractele reziliate din cauza intarzierii procedurii de executare silita. Recuperarea bunurilor se face cu cateva luni intarziere, timp in care institutiile financiare nebancare, categorie din care fac parte si firmele de leasing, trebuie sa constituie provizioane", a precizat Ahciarliu. Totusi, "cei mai multi rau-platnici sunt din randul celor care au avut contracte incheiate cu autoritatile publice", a completat ea.

Societatile de leasing aveau, la startul anului 2010, circa 9.000 de contracte in asteptarea incuvintarii executarii silite a bunurilor, situatie care a condus la cresterea costurilor de provizionare si operationale si a incurajat frauda si un comportament nesanatos de plata, a mai spus ALB.

Curtea Constitutionala a modificat, in luna mai 2009, procedura de executare silita a clientilor agentilor economici privati care sunt rau-platnici, introducand obligativitatea obtinerii acordului unui judecator pentru a incepe executarea silita. Ahciarliu considera ca o astfel de masura nu face decat sa ii incurajeze pe clientii rau-platnici.

"Situatia este efectul unei decizii a Curtii Constitutionale din aprilie 2009, in urma careia a fost schimbata procedura de executare silita si a introdus obligativitatea obtinerii acordului unui judecator pentru a incepe executarea. In urma deciziei, circa 9.000 de contracte de leasing erau anul trecut in asteptarea incuvintarii executarii silite, fapt care a condus la cresterea costurilor de provizionare si operationale ale societatilor si a incurajat frauda si un comportament nesanatos de plata din partea clientlor", a declarat, in luna septembrie, secretarul ALB Romania, Adriana Ahciarliu.

Soldul celor aproximativ 9.000 de contracte se situa intre 120 si 150 milioane de euro.

Anterior deciziei Curtii Constitutionale (CC), un client rau-platnic putea fi executat silit doar in baza contractului de leasing sau a unui alt contract cu titlu executoriu, in maximum o saptamana, de catre un executor judecatoresc.

Dupa intrarea in vigoare a deciziei CC, aprilie 2009, societatile de leasing sunt obligate sa obtina acordul judecatoriei din zona domiciliului sau a sediului clientului, ceea ce prelungeste procesul de recuperare a bunului de la client cu cel putin o luna.

Asociatia pietei de leasing are o noua conducere

Asociatia pietei de leasing are o noua conducereIn luna mai a anului curent, Asociatia Societatilor Financiare din Romania (ALB) Romania a anuntat faptul ca are un nou presedinte in persoana lui Bas Hoekstra, in acelasi timp, managing director la ING Lease.

Astfel, in urma votului exprimat de catre Adunarea Generala Anuala a Asociatiei de la sfarsitul lunii trecute, in structura comitetului director al ALB au fost votati in functia de presedinte Bas Hoekstra (foto), managing partener al ING Lease IFN, in timp ce noul vicepresedinte este seful Cetelem Romania, Gilles Zeitoun.

Ceilalti membri ai Comitetului Director sunt Bogdan Cernescu, director general al Immorent IFN reprezentant al Consiliului Leasingului Financiar din cadrul ALB si George Olteanu, executive manager al BRD Finance va fi reprezentant al Consiliului Creditului de Consum, iar Adriana Ahciarliu ramane secretarul general al Asociatiei.

„Avand in vedere conjunctura economica interna si internationala, dar si dinamica pietei leasingului financiar si a creditului de consum, Adunarea Generala a ALB a votat constituirea statutara a Consiliului Leasingului Operational si planul de actiuni pe termen scurt si mediu. Planul de actiuni vizeaza continuarea activitatii de lobby atat la nivelul autoritatilor interne cat si la nivelul Comunitatii Europene, imbuntatirea structurii interne a ALB si a serviciilor oferite membrilor sai, si imbunatatirea perceptiei Asociatiei si a industriei pe care o reprezinta, atat la nivelul consumatorului, cat si la nivelul autoritatilor publice”, se mentiona in comunicatul Asociatiei.

ALB este membra in Comitetul Director al Federatiei Europene a Asociatiilor de Leasing - Leaseurope, coordoneaza secretariatul general al grupului pentru Europa Centrala si de Sud-Est a Federatiei Europene si este membra a Federatiei Europene a Creditului de Consum - Eurofinas.

Greul nu a trecut in leasing: Scadere de 32% in T1

Greul nu a trecut in leasing: Scadere de 32% in T1Valoarea totala a finantarilor acordate de firmele de leasing de pe piata autohtona in primele trei luni ale anului a scazut cu 32%, pana la 242,746 milioane de euro, potrivit datelor furnizate Wall-Street de Asociatia Societatilor Financiare din Romanian (ALB).

Astfel, in primul trimestru din 2010, membrii ALB Romania au raportat un volum total al activelor finantate in valoare de 235,676 milioane de euro avand o pondere de 97% in total piata, iar companiile neafiliate sunt estimate la un volum de 7,07 milioane euro cu o pondere la nivel de industrie de 3%.

Totalul contractelor semnate in trimestrul I al acestui an (dupa valoarea activelor finantate) de catre membrii ALB si companiile neafiliate insumeaza 242,746 milioane euro, ceea ce reprezinta o scadere de 32% fata de perioada similara a anului trecut, cand la nivelul intregii piete de leasing firmele au acordat finantari in valoare totala de 356,179 milioane de euro.

„Una din principalele cauze ale acestei evolutii o constituie birocratia excesiva si de lunga durata a procedurii judiciare de executare silita precum si lipsa unor masuri fiscale si macroeconomice de sustinere a agentilor economici in perioada de criza financiara”, se preciza in comunicatul Asociatiei.

Finantarile acordate s-au indreptat catre diverse domenii, astfel ca 14% (35,063 mil. euro) din total au vizat echipamentele, 27% (66,172 mil. euro) sectorul imobiliar si 59% (141,511 mil. euro) segmentul transporturilor.

Valoarea totala a portofoliului inregistrata de societatile de leasing in primul trimestru din 2010 a fost de 3.687 milioane euro.

Clientii corporativi au atras cea mai mare parte, respectiv 95% din totalul finantarilor, urmati de componenta de retail (4%) si de sectorul public (1%).

Schimbari de management

Schimbari de managementIncepand cu data de 1 ianuarie 2010, mai multe companii din piata de leasing financiar au realizat la nivel de conducere.

Astfel, Felix Daniliuc a devenit noul director general al Raiffeisen Leasing inclocuind-o pe Mihaela Mateescu, al carei mandat s-a incheiat la 31 decembrie 2009. Felix Daniliuc a ocupat anterior functia de director general adjunct al companiei.

De asemenea, BCR Leasing avea un nou director general, in persoana lui Thomas Tolazzi, specialist in domeniul managementului riscului, care a preluat functia de conducere ocupata pana la inceputul lunii februarie de Claudiu Stanescu. Thomas Tolazzi a detinut pana in acel moment o functie de conducere in BCR in domeniul managementului riscului.

Insa, incepand cu data de 1 octombrie anul curent, Bogdan Speteanu a preluat, la randul sau, functia de director general al BCR Leasing, de la Thomas Tolazzi, al carui mandat s-a incheiat.

Totodata, actionarii Medicredit Leasing au decis, pe 17 februarie, sa il numeasca pe directorul de operatiuni al companiei, Dan Captaru, in functia de director general pentru o perioada de patru ani, in locul lui Mugurel Stancu. Captaru s-a alaturat echipei Medicredit Leasing ca responsabil de vanzari si pentru activitatile de marketing, coordonand activitatea echipei de consilieri de investitii medicale.

La randul sau, Peter Demmer si-a anuntat in luna iunie decizia de a pleca de la conducerea companiei Volksbank Leasing, dupa ce a detinut vreme de trei ani pozitia de CEO. Functia de director general a fost preluata incepand cu 1 iulie de Werner Zimmermann. Inainte sa preia conducerea companiei VB Leasing, in iulie 2007, Demmer a condus pentru 8 ani operatiunile Porsche Finance Group in Romania.

Nu in ultimul rand, Antoaneta Curteanu a preluat de la 1 iulie pozitia de CEO al UniCredit Leasing. Ea l-a inlocuit la carma celui mai mare jucator din piata de profil pe Andreas Obrist, acesta fiind promovat, in cadrul grupului UniCredit, intr-o pozitie de coordonare la nivel regional. Antoaneta Curteanu lucreaza in cadrul UniCredit din anul 1998.

Scadere de 30% a pietei de leasing in S1

Scadere de 30% a pietei de leasing in S1Piata romaneasca de leasing a scazut cu 30% in primele sase luni, la 543,72 milioane de euro, in functie de valoarea bunurilor finantate, potrivit datelor ALB Romania. Membrii ALB au finantat active in valoare de 497,38 milioane de euro - 91%, iar companiile neafiliate restul de 46,34 milioane euro.

Finantarile acordate sectorului transporturilor detineau o pondere de 62% din totalul pietei, alaturi de echipamente - 20% si imobiliare - 18%. Cea mai mare cota de piata este inregistrata de sectorul companiilor subsidiare ale bancilor, cu 64% din total, urmat de cel al companiilor captive - 25% si al companiilor independente - 11%.

Finantarea sectorului imobiliar este dominata de categoria spatiilor de birouri clasa A, B si C, cu 39%, si de cladirile retail outlets - 31%, urmate de categoria cladirilor industriale si comerciale -18%. Pe de alta parte, finantarea terenurilor reprezinta 7%, in timp ce restul de 5% revine sectorului rezidential si al blocurilor de locuinte.

De asemenea, datele ALB arata ca valoarea totala a portofoliului inregistrata de societatile de leasing financiar in primul semestru din acest an a fost de 4,38 miliarde de euro, in scadere cu 30% fata de iunie 2009.

Una din principalele cauze ale acestei evolutii a constituit-o birocratia excesiva si de lunga durata a procedurii judiciare de executare silita, precum si lipsa unor masuri fiscale si macroeconomice de sustinere a agentilor economici in perioada de criza financiara, potrivit presedintelui asociatiei, Bas Hoekstra.

Majorari de capital

Majorari de capitalActionarii OTP Leasing Romania au decis, intr-o sedinta din 24 noiembrie, majorarea capitalului social cu 5,2 milioane euro, pana la 6,6 milioane euro, prin aport in numerar de catre actionarul majoritar Merkantil Bank ZRT. Inainte de majorare, compania avea un capital social de 1,4 milioane euro.

De asemenea, actionarii Credit Europe Leasing au majorat capitalul companiei cu 81% la 72,5 milioane lei, prin incorporarea unui credit acordat companiei de catre actionarul majoritar - Credit Europe Bank, valoarea nominala a unei actiuni fiind majorata la 243 lei, de la 134 lei.

Si actionarii BT Medical Leasing IFN au decis majorarea capitalului social cu 10 milioane lei, la 27,69 milioane lei, prin emiterea unui numar de 100.000 de noi actiuni, subscrise si platite exclusiv de actionarul majoritar al societatii, Banca Transilvania.

Decizia a fost luata in sedinta din 6 mai, anul curent, iar inainte de majorare, BT Medical Leasing IFN avea un capital social de 17,69 milioane lei.

Tot in 2010, in luna martie, actionarii Italo Romena Leasing IFN au realizat un aport la capital de 22,87 milioane euro. Si actionarii luxemburghezi ai Fortis Lease Romania au adus suma de 22,5 milioane euro in luna ianuarie, la capitalul companiei.

La randul sau, NBG Leasing IFN a primit din partea actionarilor suma de 2,1 milioane euro, ca aport la capitalul social al companiei.

Companiile de leasing au contestat Ordonanta 50/2010

Companiile de leasing au contestat Ordonanta 50/2010In luna iunie a acestui an, companiile de leasing au anuntat ca vor cere anularea anumitor articole din Ordonanta 50/2010 de guvern publicata in Monitorul Oficial ce transpune Directiva europeana pentru credite numarul 48/2008.

Directiva europeana are ca arie de aplicare numai creditele de consum negarantate, nou acordate, cu sume cuprinse intre 200 si 75.000 euro, insa ANPC a extins, aceste prevederi, asupra tuturor tipurilor de finantare - de consum, imobiliare sau in sistem leasing, cu si fara garantie, indiferent de valoare - inclusiv asupra contractelor aflate deja in derulare, astfel incat impactul sa fie maxim. Exista si categorii exceptate: bancile de locuinte si creditele luate prin programul guvernamental Prima Casa, precum si imprumuturile caselor de ajutor reciproc.

"Romania, ca orice alt stat membru, ar trebui sa transpuna ca atare dispozitiile armonizate ale Directivei, neexistand posibilitatea ca vreun stat membru sa introduca alte dispozitii de drept intern decat dispozitiile armonizate in sfera de reglementare a acestora din urma", a declarat, la acea data, secretarul general al ALB Romania, Adriana Ahciarliu. Secretarul ALB mai sustinea ca Directiva 48/2008 nu trebuie sa se aplice contractelor de finantare aflate in derulare la data intrarii in vigoare a ordonantei.

Si bancherii au declarat ca transpunerea textului Directivei a fost realizata abuziv, fara consultarea comunitatii bancare si fara a respecta spiritul normei adoptate de Parlamentul European. Autoritatea initiatoare a proiectului, ANPC, ii contrazice insa. "Am discutat si cu Comisia Europeana, care ne-a dat dreptate sa aplicam ordonanta si creditelor in derulare, chiar daca bancherii nu doreau acest lucru", a declarat, la randul sau, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), Constantin Cerbulescu.

Printre prevederile directivei se numara limitarea comisionului de rambursare anticipata la 1%, daca perioada de timp ramasa pana la scadenta finala este mai mare de un an, respectiv la 0,5% in cazul in care rambursarea anticipata are loc cu mai putin de 1 an inainte de scadenta, precum si posibilitatea consumatorului de a renunta la contract in termen de 14 zile calendaristice.

Guvernul a aprobat pe data de 9 iunie Ordonanta de Urgenta privind contractele de credit pentru consumatori, care a fost publicata pe 11 iunie in Monitorul Oficial. In prezent, textul Ordonantei 50/2010 a fost modificat astfel incat sa nu se aplice contracteleor vechi.

International Leasing a intrat in insolventa

International Leasing a intrat in insolventaLa inceputul lunii octombrie, Consiliul de Administratie al societatii International Leasing IFN a decis inceperea procesului de reorganizare sub control judiciar a companiei.

“Este cea mai potrivita decizie pe care puteam sa o luam, avand in vedere contextul actual al pietei de leasing. Avem asigurari de la creditorii companiei, importante institutii bancare din Romania, ca sustin planul de reorganizare propus si ca vor sprijini eforturile companiei de restructurare a activitatii”, a declarat Ioana Necula, presedintele Consiliului de Administratie al International Leasing IFN.

"Decizia luata de International Leasing IFN vine ca urmare a evolutiei constant negative a pietei de leasing din Romania si a cresterii numarului de clienti ce inregistreaza restante la plata ratelor de leasing. In ultimii doi ani managementul companiei a luat o serie de masuri importante de reducere a costurilor si de eficientizare a operatiunilor efectuate si a propus creditorilor mai multe variante de reorganizare", a adaugat Ioana Necula.

Compania a fost asistata in procesul de realizare si implementare a planului de reorganizare de catre PriceWaterhouseCoopers Business Recovery Service SPRL. Deschiderea procedurii de reorganizare sub control judiciar a fost pronuntata de catre Tribunalul Iasi, sectia comercial - sindic, in data de 05 octombrie 2010.


Piata romaneasca de leasing a scazut cu 27,6% in primele 9 luni

Piata romaneasca de leasing a scazut cu 27,6% in primele 9 luniLeasing-ul financiar din Romania a scazut cu 27,6% in primele noua luni, la valoarea de 780,21 milioane de euro, fata de aceeasi perioada a anului trecut, in functie de valoarea bunurilor finantate.

In prioada mentionata, membrii ALB au finantat active in valoare totala de 716,36 milioane euro (92%) iar companiile neafiliate in valoare de 63,84 milioane euro (8%), astfel incat totalul contractelor semnate in aceasta perioada (dupa valoarea activelor finantate) de catre membrii ALB si companiile neafiliate insumeaza 780,20 milioane euro.

"Finantarile acordate s-au indreptat catre diverse domenii, astfel ca 22,5% (175,53 milioane euro) din total au vizat echipamentele, 13,8% (107,30 milioane euro) sectorul imobiliar 63,7% (497,36 milioane euro) sectorul transporturilor. Cea mai mare cota de piata este inregistrata de sectorul companiilor subsidiare ale bancilor, cu 63,5% din total, urmat de sectorul companiilor captive, cu 22,8% si de sectorul companiilor independente cu 13,7%", a declarat Bas Hoekstra, presedintele Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania.

Clientii corporativi au atras cea mai mare parte (92%) din totalul finantarilor, urmati de componenta de retail (6%) si de sectorul public (2%).


Citeste si interviurile realizate de Wall-Street.ro cu reprezentanti ai companiilor de profil cu privire la piata de leasing:

Cum va schimba criza strategia de business pe piata de leasing

Despre criza din leasing: Interviu cu seful companiei no. 1 din piata