Erste Bank devine actionarul BCR - Decembrie 2005

Erste Bank devine actionarul BCR - Decembrie 2005Preluarea Bancii Comerciale Romane (BCR) de catre austriecii de la Erste Bank pentru suma record de 3,75 miliarde euro (4,45 miliarde dolari) a fost parafata in decembrie 2005 la sediul Guvernului in prezenta premierului Calin Popescu Tariceanu si a presedintelui executiv al bancii austriece, Andreas Treichl.

"Este cea mai mare investitie pe care a facut-o vreodata o companie austriaca in afara granitelor tarii si cea mai realizata vreodata in Romania", declara Andreas Treichl la acel moment.

Premierul Tariceanu declara tot atunci ca procesul de vanzare a 61,88% din BCR "a fost o privatizare fara dubii", iar transparenta si profesionalismul Comisiei de Privatizare le va aduce membrilor acestora decoratii oferite de presedintele tarii.

Aceasta este cea mai mare privatizare din istoria Romania si cea mai mare tranzactie din ultimul deceniu.

Ce a cumparat Erste: O banca cu profit record - Martie 2006

Ce a cumparat Erste: O banca cu profit record - Martie 2006Banca Comerciala Romana a inregistrat in 2005 un profit net record de 202 milioane euro.

“Am avut si in 2005 un parcurs foarte bun in conditiile actuale ale pietei romanesti, bazat pe promovarea valorilor si a calitatii, pe creativitatea si transparenta care ne caracterizeaza", spunea Nicolae Danila, presedintele BCR de atunci.

Se anunta listarea Erste Bank la BVB - Septembrie 2006

Se anunta listarea Erste Bank la BVB - Septembrie 2006Exista posibilitatea ca Erste Bank sa fie listata chiar la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), explica in septembrie 2006 Daniel Daianu, membru in Consiliul de Supraveghere al BCR.

"Ar fi foarte posibil sa avem o mare surpriza din partea actionarului majoritar al BCR, Erste Bank", a afirmat profesorul Daianu, fost ministru de finante al Romaniei.

Daianu a spus inclusiv ca exista posibilitatea ca BCR sa fie listata la Bursa din Viena, dar listarea Erste Bank la BVB ar putea fi o posibilitatea "favorabila" pentru piata romaneasca.

Titluri Erste Bank au intrat la tranzactionare pe Bursa de la Bucuresti pe data de 14 februarie 2008, sub simbolul EBS.

BCR devine oficial parte a Erste - Octombrie 2006

BCR devine oficial parte a Erste - Octombrie 2006Dupa finalizarea achizitiei pachetului majoritar de actiuni de catre Erste Bank (octombrie 2006), Banca Comerciala Romana (BCR) devine a doua subsidiara est-europeana a grupului Erste ca marime, cu o pondere de 6,3% din activele totale, potrivit unui studiu prezentat de banca austriaca.

Erste schimba membrii conducerii BCR - Octombrie 2006

Erste schimba membrii conducerii BCR - Octombrie 2006Dupa preluarea BCR de catre Erste Bank, mai multi membrii ai conducerii bancii autohtone au fost inlocuiti.

Andreas Treichl, presedintele Erste Bank, l-a inlocuit pe Daniel Daianu in functia de presedinte al consiliului de supraveghere, in timp ce reprezentantii AVAS, IFC si BERD si-au prezentat demisiile deoarece acest lucru era prevazut in agenda de preluare a BCR



Erste cumpara actiuni de la angajatii BCR: Decembrie 2006

Erste cumpara actiuni de la angajatii BCR: Decembrie 2006Erste a ajuns la 69,11% din BCR dupa ce a preluat aproape integral actiunile salariatilor.

Pana la sfarsitul perioadei de valabilitate a ofertei lansate de Erste salariatilor BCR, pe data de 24 noiembrie 2006, 12.197 din cei aproximativ 13.000 de angajati ai liderului pietei bancare romanesti care detineau actiuni, au acceptat oferta, angajatii romani detinand in prezent peste 1% din capitalul Erste Bank.

BCR anunta investitii de 200 mil. euro - Februarie 2007

BCR anunta investitii de 200 mil. euro - Februarie 2007Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare banca din sistem, anunta investitii de 200 de milioane de euro pana in 2009, printre altele pentru extinderea retelei teritoriale de la 478 de unitati la aproximativ 700 si deschiderea a peste 50 de centre de afaceri destinate intreprinderilor mici si mijlocii.

Cea mai mare emisiune de obligatiuni - martie 2007

Cea mai mare emisiune de obligatiuni - martie 2007Banca Comerciala Romana (BCR) plaseaza cea mai mare emisiune de obligatiuni in lei din piata bursiera romaneasca, in valoare de 242 milioane de euro.

Danila renunta la sefia BCR octombrie 2007

Bancherul Nicolae Danila demisioneaza din functia de director executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR), de comun acord cu actionarul majoritar, Erste Bank, care l-a numit in locul sau pe vicepresedintele actual al BCR, Manfred Wimmer.

Primele concedieri - Septembrie 2007

Primele concedieri - Septembrie 2007BCR anunta ca va concedia 2.400 de angajati pana la finalul anului 2008.

Prin schimbarile operate la nivelul grupului, banca estima o temperare a cresterii costurilor.

BCR iese din afacerea Asiban - Aprilie 2008

BCR iese din afacerea Asiban - Aprilie 2008BCR isi vinde pachetul de actiuni de 25% pe care il detinea la asiguratorul Asiban.

Francezii de la Groupama au platit celor patru actionari ai Asiban 350 milioane de euro. Fiecare dintre cei patru actionari, BRD-Groupe Societe Generale, CEC, Banca Transilvania si BCR detinea o participatie de 25% din actiuni.

De asemenea, grupul financiar austriac Erste Bank a luat decizia, in prima parte a anului 2008, de a vinde afacerile de asigurari, inclusiv cele de pe piata romaneasca, conationalilor de la Vienna Insurance Group (VIG) pentru 1,445 miliarde euro.

Austriecii aduc un expat la conducerea BCR - Iulie 2008

Austriecii aduc un expat la conducerea BCR - Iulie 2008Dominic Bruynseels a preluat, de la data de 1 iulie 2008, mandatul de presedinte executiv al BCR, el ocupand aceasta functie si in prezent.

Englezul Bruynseels declara in vara anului 2008: "BCR isi doreste sa ramana cea mai importanta banca de pe piata si are nevoie de cei mai buni oameni de pe piata. Rolul meu aici este sa ma asigur ca ceea ce facem este sustenabil. Spre sfarsitul anului vom vorbi si despre dezvoltarea strategica a BCR".

Presedintele executiv al Erste Bank (banca mama a BCR), Andreas Treichl, declara atunci ca pretentiile Sindicatelor din BCR sunt "intr-o clara neconcordanta cu realitatea", dat fiind contextul economic dificil din 2009.

Greva generala la BCR - Ianurie 2009

Greva generala la BCR - Ianurie 2009Federatia Sindicatelor Independente din BCR anunta managementul BCR, ca a cerut membrilor sai sa declanseze greva generala, pe termen nelimitat, in ianuarie 2009, pe fondul nemultumirilor legate de salarii.

Ulterior, BCR a anuntat ca, pe fondul grevei, este posibil ca nu toate unitatile sa fie in postura de a servi clientii. De asemenea, BCR a mentionat ca nu va aplica penalitati pentru intarzierile la plata creditelor survenite din cauza bancii, pe fondul grevei, si va asigura functionarea bancomatelor si a aparatelor de schimb valutar.

In plina criza, seful Erste ataca politicenii romani - Iulie 2009

In plina criza, seful Erste ataca politicenii romani - Iulie 2009Oamenii politici ar trebui sa vorbeasca mai putin si sa faca mai mult, in conditiile in care Romania are un potential urias sa iasa mai puternica din criza, spune directorul executiv al Erste Group Bank, Andreas Treichl.

Atacul a continuat si in 2010, cand bancherul i-a tras de urechi pe politicienii din Romania. El caracteriza capacitatea de atragere de catre Romania a fondurilor europene disponibile ca fiind “rusinoasa”.

Erste amana pana in 2011 listarea actiunilor BCR - Septembrie 2009

Erste amana pana in 2011 listarea actiunilor BCR - Septembrie 2009Listarea la Bursa a Bancii Comerciale Romane se amana pentru inca doi ani, din cauza conditiilor nefavorabile de pe piata de capital, dar SIF-urile vor putea totusi sa ceara listarea mai devreme a bancii.

Numarul de salariati ai BCR se reduce cu 10% - Martie 2010

Numarul de salariati ai BCR se reduce cu 10% - Martie 2010Banca Comerciala Romana, cea mai mare grup financiar din tara noastra dupa valoarea activelor gestionate si dupa marimea retelei, a redus numarul de salariati cu 9,7% in 2009, personalul institutiei de credit ajungand la finalul anului trecut la 9.012, de la aproape 10.000, in decembrie 2008, potrivit raportului financiar prezentat de Erste, actionarul majoritar al bancii.

In cadrul grupului Erste au mai fost realizate reduceri importante de personal in 2009, mai ales in cadrul subsidiarelor din Ucraina (-18,5%), Slovacia (-14,4%).

BCR si Prima Casa - Martie 2010

BCR si Prima Casa - Martie 2010Banca Comerciala Romana (BCR) are alocate garantii de aproape 216 milioane euro pentru a doua etapa a programului Prima Casa, care ar putea acoperi aproximativ 5.000 de finantari cu o dobanda de 4,6% pe an, fara comisioane lunare sau de acordare.

Creditele neperformante, o problema si la BCR

Creditele neperformante, o problema si la BCRCreditele neperformante vor mai creste la nivelul pietei bancare romanesti pana spre finalul lui 2010, urmand ca apoi sa inceapa sa scada, cel mai mare risc venind dinspre segmentul de retail, in conditiile in care somajul continua sa urce, estimeaza presedintele BCR.

Bilantul BCR in ultimii 5 ani

Bilantul BCR in ultimii 5 aniActionarii BCR au anuntat ca au investit 7,7 mld. euro in Romania.

Ca urmare a transformarii institutiei financiare, veniturile au crescut constant, in vreme ce numarul salariatilor s-a redus. Astfel, la sfarsitul lui 2007, banca a ajuns la circa 10.500 de salariati si la venituri totale de 6,9 mld. lei.

Profitul BCR se topeste

Profitul BCR se topesteProfitul net consolidat dupa impozitare si plata intereselor minoritare al grupului BCR a scazut in trimestrul al treilea de 15 ori fata de perioada similara din 2009, la 6 milioane lei (1,4 milioane euro), iar castigul din primele noua luni s-a situat la 494,5 milioane lei (117,7 milioane euro), potrivit rezultatelor financiare publicate de institutia bancara.

BCR si OUG 50

BCR si OUG 50Guvernul a aprobat, in luna iunie, Ordonanta de Urgenta privind contractele de credit pentru consumatori.

In cele din urma, deputatii din Comisia de Buget, Finante si Banci au aprobat aplicarea majoritatii prevederilor ordonantei privind creditele populatiei doar la contractele de imprumut incheiate dupa intrarea in vigoare a actului normativ.

BCR are un portofoliu de credite ipotecare in valoare de peste 1,5 miliarde de euro, reprezentand 30% din segmentul de retail, iar clientii bancii au refinantat la alte institutii imprumuturi ipotecare in suma de 120 milioane de euro