Scurta istorie a companiei

Scurta istorie a companieiIBM a fost infiintata in 1911 sub numele de Computing Tabulating Recording Corporation (CTR) prin fuziunea a patru companii: Tabulating Machine Company, International Time Recording Company, Computing Scale Corporation si Bundy Manufacturing Company.

La inceputul anilor ’20, CTR era o companie tehnologica de mici dimensiuni care inregistra o crestere rapida, insa pentru care conducerea avea ambitii mari, printre acestea numarandu-se aceea de a deveni o companie globala.

Thomos Watson, presedintele companiei, a inceput sa infiinteze filiale in afara SUA care urmau sa fie conduse de manageri locali, o abordare diferita intr-o perioada in care majoritatea companiilor numeau manageri americani pentru sucursalele din strainatate.

Iar, in 1924, inspirat de nume mari precum General Electric si General Motors, Watson a schimbat denumirea companiei in International Business Machines (IBM), acesta subliniind dorinta lui ca IBM sa devina recunoscuta in toate lumea.

In prezent, IBM are aproape 430.000 de angajati in 170 de tari, iar in cei 100 de ani de la infiintare a primit mai multe patente de inventie decat oricare companie din lume.

Inca de la inceput conducerea companiei s-a bazat pe inovatie, sloganul “Think” fiind principiul dupa care se ghida presedintele IBM.

De altfel, Watson a infiintat in 1944 Laboratorul Watson de Calcul Stiintific la Universitatea Columbia, primul laborator dedicat cercetarilor stiintifice creat de catre o companie.

Cititi in slide-urile urmatoare care sunt cateva dintre cele mai importante inventii ale IBM in cei 100 de ani de existenta ai companiei.

Introducerea calculatoarelor personale

Introducerea calculatoarelor personaleIn anii '60, un calculator IBM putea costa chiar si noua milioane de dolari, iar pentru a fi instalat era nevoie de aproximativ 1.000 de metri patrati si in jur de 60 de ingineri.

Insa pe 12 august 1981, compania prezenta calculatorul personal IBM 5150, la pretul de 1.565 de dolari. Noul PC era mai rapid si putea fi folosit de orice utilizator.

La un an de la lansare, IBM PC a castigat premiul “Person of the Year”, acordat de revista Time.

Introducerea codului de bare si transformarea retailului

Introducerea codului de bare si transformarea retailuluiAceasta inventie din 1973 s-a transformat in una dintre cele mai semnificative contributii la tehnologia industriala.

Un standard universal, standardul UPC este printre cele mai recunoscute modele din istorie si se bazeaza pe o simpla matrice de informatii care poate fi persoanlizata pentru orice tip de tranzactie si poate oferi toata informatia necesara.

Pentru companiile din domeniul retail, standardul UPC a insemnat economii, servicii mai bune pentru clienti, control eficient asupra inventarului si date importante de marketing.

Discheta Floppy Disk

Discheta Floppy DiskInginerii IBM care au dezvoltat discheta floppy disk in 1971 nu si-au imaginat ca aceasta va deveni rapid o parte integranta a vietii consumatorilor.

Discheta floppy disk a fost creata pentru sisteme mari de calcul, insa dimensiunile reduse ale acesteia si capabilitatile de stocare imbunatatite au dus la adoptarea ei si de catre sistemele mai mici.

De fapt, discheta floppy disk a devenit mediul de stocare preferat pentru industria calculatoarelor personale care abia se dezvolta in anii '70.

IBM a inceput sa comercializeze unitatile floppy disk in 1971 si a primit brevete de inventie in Statele Unite atat pentru unitatea cat si pentru discheta floppy disk in 1972.

Primul calculator personal IBM, comercializat in 1981, avea instalate doua unitati floppy disk.

Primul dispozitiv de traducere automata

Primul dispozitiv de traducere automataSistemul dezvoltat pentru Liga Natiunilor in 1931permitea citirea si traducerea simultana a discursurilor prin intermediul echipamentelor radio si a castilor.

Ascultatorii puteau accesa sistemul in limba lor materna.

IBM a continuat cercetarile in domeniul traducerii automate prin intermediul unui sistem ce traducea limba rusa in engleza (dezvoltat in 1934),a unui sistem ce traducea limba engleza in alfabetul Braille (in 1959) si a unui sistem care traducea limba chineza in engleza (in 1963).

In 2006, au fost implementate aplicatii software de traducere intre limbile engleza si araba pentru a imbunatati comunicarea intre militarii vorbitori de limba engleza si fortele de ordine si cetatenii din Iraq.

Primul sistem online de rezervare a biletelor

Primul sistem online de rezervare a biletelorIBM a colaborat timp de sase ani cu American Airlines pentru a dezvolta un sistem de rezervare a biletelor care sa permita companiei sa gestioneze informatiile despre pasagerii care foloseau serviciile companiei.

Noul sistem a permis o transformare majora in domeniul rezervarilor biletelor de avion, in cel de management al veniturilor, costurilor, programarii curselor aeriene si al operatiunilor.

Sistemul a avut succes, iar sisteme similare au fost implementate si pentru companii precum Pan Am si Delta.

De asemenea, acesta a avut o contributie semnificativa in implementarea sistemelor de tranzactionare online in timp real.

Calculatorul Watson

Calculatorul WatsonDezvoltarea calculatorul IBM denumit “Watson” a inceput in 2005, iar in februarie 2011 acesta a intrat in istorie, fiind primul calculator care participa impotriva oamenilor la concursul de cultura generala Jeopardy!

In acelasi timp, Watson a devenit primul calculator care castiga impotriva celor mai buni concurenti, Ken Jennings si Brad Rutter.

Computerul foloseste tehnologii de ultima generatie in domeniul raspunsurilor la intrebari, poate procesa si intelege limbajul natural.

Primul limbaj de programare

Primul limbaj de programareProgramarea primelor modele de calculatoare presupunea folosirea unor coduri specifice fiecarui calculator, insa in 1957, programatorul John Backus si echipa lui au dezvoltat o solutie mai buna, mai exact primul limbaj de programare de nivel inalt, Fortran (Sistem de Translatie a Formulelor).

Astfel, pentru prima data, codul introdus de programatori putea fi inteles si de catre persoane ce nu stiau programare, oferindu-le matematicienilor si cercetatorilor posibilitatea de a crea programe ce puteau fi folosite pe diferite sisteme.



Sistemele de calculatoare

Sistemele de calculatoareCateva produse din istorie au avut acelasi impact precum cel avut in 1964 de IBM System/360 asupra tehnologiei si a modului in care functioneaza lumea.

Noua inventie a introdus compatibilitatea intre calculatoare permitand modelelor diferite ale aceluiasi producator, sau de la producatori diferiti, sa colaboreze.

Aparitia System 360 a reprezentat un moment essential in domeniul emergent al informaticii.


Tehnologia benzii magnetice

Tehnologia benzii magneticeIn 1969, inginerul IBM Forrest Parry a intampinat o problema.

Voia sa adauge o banda magnetica la o bucata de plastic pentru a crea o carte de identitate pentru CIA, dar nu putea combina cele doua componente.

Cand i-a spus de aceasta problema sotiei sale, care calca imbracaminte in acel moment, sotia i-a sugerat sa foloseasca fierul de calcat pentru a lipi banda magnetica de plastic. Forrest Parry a incercat acest lucru si a functionat.

Banda magnetica, impreuna cu dispozitivele POS si retelele de date, a fost unul dintre catalizatorii ce au accelerat folosirea cartilor de credit, ajutand la transformarea procesului de tranzactionare.



Primul calculator electronic de serie

Primul calculator electronic de seriePrimul calculator electronic produs la scara larga, IBM 603, a fost primul produs comercial ce a incorporat circuite electronice capabile sa efectueze calcule aritmetice.

IBM 603 a marcat o schimbare semnificativa pentru IBM, de la sisteme de calcul mecanice la sisteme electronice.

Iar, astfel, pentru prima data in istorie, calculele puteau fi efectuate instant.