2007: Incep tatonarile

2007: Incep tatonarile9 mai 2007 - Guvernul aloca 12 milioane lei pentru finantarea lucrarilor de infrastructura la Parcul industrial Tetarom III, necesare investitiei companiei Nokia din judetul Cluj, potrivit Mediafax.

29 mai 2007 - Apar informatii referitoare la specula cu terenurile din zona parcului Tetarom, ceea ce il determina pe prefectul de Cluj, Alin Tise, sa anunte ca refuza sa semneze eliberarea titlurilor de proprietate pe terenurile comunelor Jucu si Apahida, situate in apropierea parcului industrial, acuzand membrii comisiilor locale de fond funciar de fals in declaratii.

12 iunie 2007 - OUG privind ternul destinat investitiei Nokia este adoptata in Camera Deputatilor cu 207 voturi "pentru", 6 "impotriva" si 7 abtineri. Anterior, fusese adoptata si de Senat.

29 iunie 2007 - AJOFM Cluj organizeaza o bursa a locurilor de munca pentru fabrica Nokia de la Jucu. Bursa viza 500 de locuri de munca oferite de Nokia, 100 pentru cei cu studii superioare si 400 pentru cei cu studii medii. S-au prezentat 8200 de persoane, dintre care doua treimi cu studii superioare. Simbolic, inclusiv ministrul Muncii de la acea vreme, liberalul Paul Pacuraru a depus un CV spunand in gluma ca vrea sa-si asigure un loc de munca dupa ce i se incheie mandatul ca senator si ca membru al Guvernului.

In aceeasi zi, compania Nokia a marcat oficial inceperea lucrarilor la fabrica din comuna Jucu, prin ridicarea steagurilor Romaniei si ale Nokia. La ceremonia de incepre a lucrarilor au participat ministrul Muncii, Paul Pacuraru, presedintele Consiliului Judetean Mariuas Nicoara, primarul Emil Boc, prefectul Alin Tise si parlamentari de Cluj.

PETITIE: Desecretizati contractul cu Nokia!

2008: Tsch, Bochum! Bun gasit, Jucu!

15 ianuarie 2008 - Nokia isi anunta intentia de a desfiinta fabrica din Bochum, Germania, pana la jumatatea anului, plan care presupune disponibilizarea a pana la 2.300 de angajati, productia fiind transferata catre regiunile cu costuri mai reduse, in special Romania.

1 februarie 2008 - Compania precizeaza ca la Jucu vor fi produse telefoane mobile personalizate pentru locuitorii zonei EMEA - Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

5 februarie 2008 -
Managerul general Nokia Romania, John Guerry, a solicitat, in cadrul unei intalniri cu ministrul Muncii, Paul Pacuraru, imbunatatirea legislatiei muncii in sensul flexibilizarii ei, facand referire la prevederi din Codul Muncii, dar si din legislatia secundara, care creeaza dificultati angajatorilor.

15 februarie 2008 -
Presedintele CJ Cluj Marius Nicoara anunta ca CE a cerut Consiliului Judetean si Consiliului Concurentei informatii privind facilitatile de care beneficiaza fabrica de telefoane Nokia de la Jucu. Solicitarea a fost adresata in urma nemultumirilor si presiunilor exercitate de partea germana dupa decizia de mutare a fabricii Nokia de la Bochum in Romania. La acel moment, oficialii UE precizau ca "din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala nu se pot acorda finantari pentru reamplasarea unei fabrici sau instalatii iar programul operational pentru Romania interzice acest lucru in mod explicit".

8 aprilie 2008 - Nokia anunta ca va oferi compensatii totale de 200 milioane de euro angajatilor disponibilizati de la fabrica din Bochum, Germania, pe care o va inchide pana la 30 iunie, dupa ce a ajuns la un acord in acest sens cu sindicatul IG Metall.

2008 (II): Se deschide fabrica in plina criza financiara

2008 (II): Se deschide fabrica in plina criza financiara24 septembrie 2008 - Are loc deschiderea oficiala a fabricii Nokia de la Jucu. Anssi Vanjoki, vicepresedinte executiv al Nokia, estima ca pana in octombrie productia va ajunge la aproximativ zece milioane de telefoane mobile si ca nu exista planuri pentru o eventuala mutare "mai spre est" a fabricii din Jucu. Primarul comunei Jucu anunta ca Primaria va beneficia de 1,2 milioane de lei anual din partea companiei Nokia, sub forma de impozite si taxe pe cladiri, terenuri si salarii, banii urmand sa fie canalizati spre investitii.

19 noiembrie 2008 -
In urma negocerilor cu sindicatul, conducerea companiei Nokia Romania a oferit angajatilor de la fabrica din comuna Jucu o crestere salariala de 8,1% incepand cu 1 decembrie, iar din 1 aprilie 2009 inca 6,5 la suta.

21 noiembrie 2008 -
Presedintele Traian Basescu viziteaza fabrica Nokia, iar la finalul discutiilor cu conducerea, anunta ca unitatea nu este afectata de criza economica mondiala si ca locurile de munca sunt sigure. La randul sau, directorul companiei, John Guerry, precizeaza ca Nokia Romania va trece la reducerea unor costuri asa cum face orice companie pentru a trece de efectele crizei economice, dar productia va continua conform planului si in trimestrul urmator.

25 noiembrie 2008 - Conducerea Nokia Romania anunta ca a decis sa opreasca productia la fabrica din comuna Jucu in perioada 22 decembrie 2008 - 5 ianuarie 2009 pentru a permite angajatilor sa se odihneasca si "sa se pregateasca pentru a face fata provocarilor din 2009”

1 decembrie 2008 - Nokia va avea de castigat de pe urma crizei financiare, care va afecta serios rivalii mai mici, declara directorul general Olli-Pekka Kallasvuo, pentru publicatia germana Die Welt, preluata de Reuters.

2009: Crestere + vizite ale politicienilor

2009: Crestere + vizite ale politicienilor11 februarie 2009 - Nokia va reduce productia de telefoane mobile la ultima fabrica de telefoane mobile din Europa de Vest, cea de la Salo, in urma scaderii puternice a cererii, iar compania urma sa concedieze, prin rotatie, 20-30% din cei 2.500 de angajati ai unitatii, transmitea Reuters, precizand ca firma doreste sa reduca cheltuielile anuale ale diviziei producatoare de telefoane mobile cu peste 700 milioane euro si ca a anuntat ca analizeaza toate posibilitatile pentru atingerea acestui obiectiv.

13 februarie 2009 - Emil Boc viziteaza, din postura de premier, fabrica Nokia si anunta ca Guvernul Romaniei isi va onora toate obligatiile si angajamentele luate in cazul investitiei, printre care se numara alocarea de fonduri in vederea realizarii infrastructurii de transport necesara acesteia. La finalul intrevederii cu conducerea Nokia, Boc a semnat in cartea de onoare a fabricii pe aceeasi pagina cu presedintele Traian Basescu, sub semnatura acestuia.

20 februarie 2009 - Domeniul IT&C poate sa pastreze actualele locuri de munca si chiar sa creeze mult mai multe posturi decat in alte sectoare de activitate, daca va fi sprijinit de Ministerul Comunicatiilor si de Guvern, declara directorul general al Nokia Romania, John Guerry, dupa intalnirea cu ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu.

1 iunie 2009 - In ultima sa zi de mandat, directorul Nokia Romania, John Guerry, anunta ca fabrica a extins productia de asamblare a telefoanelor mobile si a trecut la asamblarea accesoriilor pentru telefoane, precum acelea pentru bluetooth, huse sau incarcatoare si ca aceasta va fi singurul producator de accesorii pentru Nokia din Europa. Noua activitate va presupune si angajarea a 400 de persoane la Jucu

31 iulie 2009 - Comisia Europeana (CE) a aprobat un ajutor de 5,5 milioane de euro pentru a sprijini reangajarea a peste 1.300 de angajati concediati de Nokia la fabrica din Bochum, Germania, dupa decizia grupului finlandez de a transfera productia la Cluj.

2010: Majorari salariale

2010: Majorari salariale4 ianuarie 2010 - Grupul finlandez isi anunta intentia de a vinde in 2010 peste 500 de milioane de telefoane mobile, peste asteptarile analistilor, care estimeaza ca grupul va livra in acest an 458 de milioane de terminale, dupa 424 milioane in 2009, comenta Reuters.

28 ianuarie 2010 - Potrivit raportului Nokia, profitul operational al grupului a scazut anul trecut cu 76%, la 1,2 miliarde de euro, iar vanzarile s-au diminuat cu 19,2%, din cauza conditiilor economice dificile. Compania a comercializat in 2009, la nivel global, 432 de milioane de telefoane mobile, rezultat in scadere cu 8% fata de 2008. In Europa, unde cota de piata a companiei a crescut, vanzarile s-au diminuat in volum cu aproape 7%, la 107 milioane de unitati.

3 februarie 2010 -
Angajatii companiei Nokia de la Jucu au primit o majorare salariala de noua la suta pentru acest an, aceasta fiind cuprinsa in contractul colectiv de munca.

2011: Primele semne ale unei retrageri

2011: Primele semne ale unei retrageri11 februarie 2011 - Stephen Elop anunta ca, in conditiile in care grupul isi modifica strategia de afaceri, "vor avea loc reduceri substantiale de personal in diferite state ale lumii, iar acestea vor afecta si Finlanda". El spunea ca este prea devreme pentru a estima numarul locurilor de munca desfiintate.

23 martie 2011 - Nokia anunta ca va incepe la sfarsitul lunii aprilie discutii cu reprezentantii angajatilor pentru reduceri substantiale ale numarului de locuri de munca, ca urmare a incheierii unui parteneriat cu Microsoft.

12 aprilie 2011 -
Angajatii grupului Nokia se pregatesc pentru cel mai amplu program de concedieri din ultimii 20 de ani, urmand sa anunte desfiintarea a pana la 6.000 de locuri de munca, din totalul de 130.000 la nivel global, anunta Bloomberg, citand surse din cel mai puternic sindicat de la Nokia.

27 aprilie 2011 -
Nokia anunta, printr-un comunicat, ca va concedia circa 120 de angajati din centrul de Cercetare si Dezvoltare din Cluj, iar activitatea unitatii va fi "diminuata complet" pana la finele trimestrului al treilea, ca parte a procesului de aliniere la noua strategie a grupului.

2011: La revedere, Jucu!

2011: La revedere, Jucu!21 iulie 2011 - Potrivit rezultatelor financiare, Nokia a inregistrat o pierdere neta de 492 milioane euro in trimestrul al doilea, insa profitul operational al activitatilor de baza a depasit toate estimarile, propulsand actiunile companiei. Nokia a vandut 16,7 milioane de smartphone-uri in perioada analizata, pierzand prima pozitie in topul producatorilor de telefoane "inteligente" in favoarea Apple, care a vandut in acelasi interval 20,3 milioane de iPhone-uri.

27 iulie 2011 - Moody's a retrogradat ratingul Nokia cu doua trepte, la nivelul "Baa2", iar perspectiva este negativa, din cauza incertitudinilor legate de perspectivele companiei, avand in vedere tranzitia prin care trece portofoliul de produse al producatorului finlandez de telefoane.

29 septembrie 2011 -
Nokia anunta inchiderea fabricii de la Jucu, 2200 de angajati urmand sa isi piarda locurile de munca.