Ericsson

EricssonEricsson, cel mai mare producator mondial de retele de telefonie fara fir, a inregistrat un avans al castigurilor operationale la 6,9 miliarde coroane suedeze (913,6 milioane dolari) pe al doilea trimestru, relateaza Wall Street Journal.

Oficialii companiei au declarat ca impactul crizei globale asupra performantelor financiare devine din ce in ce mai mare, mai ales in tarile unde presiunea pe cursul valutar este foarte mare, iar conditiile de creditare sunt dificile.

Ericsson inregistrase in aceeasi perioada a anului trecut castiguri operationale de 4,7 miliarde coroane suedeze

Vanzarile companiei au urcat la 52,1 miliarde coroane suedeze, de la 48,5 miliarde coroane suedeze, in al doilea trimestru din 2008.





Nokia

NokiaNokia Oyj, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, a anuntat o scadere la 380 milioane euro a profitului net din al doilea trimestru din 2009, din cauza mediului de afaceri dificil, in contextul actualei crize economice.

In aceeasi perioada a anului trecut, compania inregistrase un profit net de 1,1 miliarde dolari. Analistii estimasera un profit net de 361 milioane euro, la vanzari de 10,1 miliarde euro. In acelasi timp, vanzarile companiei au scazut cu 25% fata de perioada similara din 2008, la 9,9 miliarde euro.

Nokia, care a afisat in intervalul ianuarie-martie primele pierderi inainte de taxe, de la infiintarea companiei, reduce cu peste 700 milioane euro costurile diviziei de telefoane mobile, pentru a face fata cererii scazute de pe piata de profil.

Industria telefoanelor mobile se asteapta in 2009 la cea mai severa scadere a activitatii din istorie, din cauza recesiunii mondiale care a afectat cererea.