10. Sotii Silvia si Zsolt Fodor (Euro-GSM) : 20-21 milioane de euro

10. Sotii Silvia si Zsolt Fodor (Euro-GSM) : 20-21 milioane de euroAnul trecut, averea oamenilor de afaceri clujeni care au infiintat in 1997 Euro-GSM, unul dintre primii trei retaileri GSM pe piata locala, a ajuns la in jur de 20-21 de milioane de euro, acestia aflandu-se pe locul 273 in topul celor mai bogati oameni de afaceri din Romania, conform Forbes Romania.

Compania, care este ultima retea de distributie importanta detinuta de antreprenori locali, a inregistrat anul trecut afaceri de 29,8 milioane euro, mai putin cu 16,7% fata de anul anterior, cand distribuitorul de telefoane mobile a afisat o cifra de afaceri de 34,8 milioane euro.

Retailerul a avut, anul trecut, al doilea profit ca marime, dupa cel de 3,51 milioane euro al grupului francez Avenir Telecom.

Profitul Euro-GSM a crescut cu 287,5%, de la 840.000 euro in 2007 la 3,15 milioane in 2008

In cele 130 de magazine ale companiei lucrau 446 persoane la finele lui 2008. Potrivit informatiilor de pe site-ul Euro-GSM, in acest moment reteaua are 110 magazine in 65 de orase.

In luna decembrie a anului trecut, conducerea retailer-ului anunta cumpararea retelei de 15 magazine detinute de Kopiernicus, un distribuitor important din Transilvania, care a fost inclusa in reteaua Euro-GSM din ianuarie.

Prin intermediul acestei achizitii, Euro-GSM viza cresterea cotei de piata in orasele din vestul tarii.

Sotii Fodor detin si compania Mobile Distribution, considerat cel mai mare distribuitor local de cartele preplatite Orange si Vodafone si care in 2008 a inregistrat afaceri de 134, 1 milioane de euro si profit de 1,3 milioane de euro.





9. Sebastian Ghita (Grupul Asesoft) : 27-30 de milioane de euro

9. Sebastian Ghita (Grupul Asesoft) : 27-30 de milioane de euroSebastian Ghita, fondatorul grupului Asesoft, a ajuns anul trecut la numai treizeci de ani la o avere de aproximativ 30 de milioane de euro, fiind astfel pe locul 204 in topul celor mai bogati oameni din Romania.

Omul de afaceri ploiestean conduce un grup cu afaceri de aproape 140 de milioane de euro in 2008 din care fac parte companiile Asesoft Distributie (distributie IT&C), Asesoft Net (divizia de on-line si dezvoltare de aplicatii web care dezvolta comparatorul de preturi Shopmania), Asesoft Smart (integrator de sisteme audio-video), TeamNet (dezvolta si implementeaza aplicatii software) si echipa de baschet masculin CSU Asesoft.

Printre cele mai semnificative actiuni ale lui Ghita in acest an se numara achizitionarea de catre Asesoft Distributie a unui pachet de 51% din actiunile eMag, cel mai important retailer IT&C pe piata locala cu afaceri in 2008 de 73,1 milioane de euro.

8. Fratii Eugen si Liviu Lepadatu (Tornado Sistems) : 32 de milioane de euro

8. Fratii Eugen si Liviu Lepadatu (Tornado Sistems) : 32 de milioane de euroIn 2008, fratii Eugen si Liviu Lepadatu, fondatorii Tornado Sistems, una dintre cele mai mari companii de distributie IT&C pe piata locala, au ajuns sa detina o avere de 32 de milioane de euro, fiind astfel pe locul opt in domeniul IT&C si pe pozitia 179 in clasamentul general Forbes.

Anul trecut, din cauza crizei, distribuitorul a ajuns la afaceri de 63,2 milioane euro, comparativ cu 93,9 de milioane de euro in 2007, in timp ce pierderile s-au adancit de la trei milioane de euro in urma cu doi ani la 5,1 milioane de euro in 2008.

Cu toate acestea, conducerea companiei are planuri mari avand in vedere ca la inceputul acestei luni a fost aprobata integrarea operationala cu RHS Company, distribuitor controlat de omul de afaceri Dragos Popescu, cele doua firme ajungand astfel un competitor important pentru Scop Computers, liderul pietei de distributie de hardware IT cu afaceri de aproximativ 117,1 milioane de euro si profit de 1,4 milioane de euro.

“In 2010 ne propunem o cifra de afaceri cu 50% mai mare fata de urmatorul clasat si acesta este numai inceputul”, a declarat Eugen Lepadatu, director general al Tornado Sistems.

7. Lorand Szarvadi (Domo Retail) : 30-33 milioane de euro

7. Lorand Szarvadi (Domo Retail) : 30-33 milioane de euroLorand Szarvadi, directorul general al Domo Retail, unul dintre primii trei retaileri electroIT alaturi de Altex si Flamingo a ajuns anul trecut la aproximativ 30-33 de milioane de euro in cont, suma care il plaseaza pe locul 178 in topul celor mai bogati miliardari.

In 2004, el si Ferenc Hegedus, cel cu care a fondat compania in 1994, au vandut aproximativ 25% din Domo catre Fondul Romano-American pentru Investitii (RAEF), in 2007, cei doi vanzand 75% dintre actiuni catre fondul de investitii Equest Investment Balkans intr-o tranzactie evaluata la 62,5 milioane de euro.

Anul trecut, lantul de retail a inregistrat vanzari de 207 milioane de euro si un profit de aproape un milion de euro.

In urma sumei incasate prin aceste tranzactii, Szarvadi si Hegedus au investit cateva zeci de milioane de euro in proiecte imobiliare in Bucuresti si Sfantu Gheorghe si doua milioane de euro in cumpararea hotelului Best Western Balvanyos din judetul Covasna.

6. Fratii Teofil si Simion Muresan (Electrogrup) : 50 milioane de euro

6. Fratii Teofil si Simion Muresan (Electrogrup) : 50 milioane de euroTeofil si Simion Muresan, fratii care controleaza din 1997 firma clujeana Electrogrup cu activitati in domeniul constructiei de infrastructura energetica, telecomunicatii si civila au ajuns anul trecut la o avere de aproximativ 50 de milioane de euro, acestia situandu-se pe locul 118 in top.

Anul trecut, compania cu in jur de 240 de angajati a obtinut o cifra de afaceri de 28,6 milioane de euro si un profit de 7,8 milioane de euro, fata de 2007 cand business-ul Electrogrup a fost de 4,6 milioane de euro, iar profitul in jur de un milion de euro.

Conform Forbes, in decembrie 2007, cei doi au infiintat si compania Direct One, care potrivit Ministerului de Finante a avut anul trecut afaceri de 5,8 milioane de euro si un profit de 2,5 milioane de euro.



5. Sotii Florin si Mariuca Talpes (Softwin) : 110 milioane de euro

5. Sotii Florin si Mariuca Talpes (Softwin) : 110 milioane de euroSotii Florin si Mariuca Talpes, fondatorii grupului Softwin, care a lansat BitDefender, una dintre cele mai populare solutii de securitate informatica la nivel mondial, aceasta fiind comercializata in peste 100 de tari, au ajuns in 2008 la o avere de aproximativ 110 milioane de euro, care ii pozitioneaza pe locul 56 in clasamentul Forbes.

Din grupul Softwin mai fac parte in prezent Ascenta, divizia de consultanta si servicii IT, Intuitext (soft educational) si Paxato, divizia de contact center, acestea inregistrand anul trecut afaceri de 9,5 milioane de euro, comparativ cu 16,6 milioane de euro in 2007.

Pe de alta parte, BitDefender, divizia de securitate informatica, care in 2007 s-a desprins de grupul Softwin, a avut anul trecut afaceri de 17,6 milioane de euro si un profit de aproximativ 110.000 de euro, fata de 2007 cand afacerile companiei au fost de 6,6 milioane de euro, iar profitul de 720.000 de euro.


4. Octavian Radu (RTC Holding) : 95 de milioane de euro

4. Octavian Radu (RTC Holding) : 95 de milioane de euroOctavian Radu a fondat in 1990 RTC Holding, unul dintre cele mai mari grupuri de retail, distributie si servicii de pe piata locala din care fac parte opt divizii in care lucreaza aproximativ 5.000 de angajati.

Chiar daca poate cel mai cunoscut business al grupului este lantul de librarii Diverta, grupul condus de Radu a lansat si importante afaceri in domeniul IT pe unele dintre ele vanzandu-le ulterior.

Astfel, in martie 2008 grupul a anuntat vanzarea restului de 60% dintre actiunile distribuitorului de jocuri video Best Distribution catre CD Media, unul dintre cei mai importanti distribuitori de jocuri pentru console, PC-uri si hardware din sudul Europei, care detinea deja 40 de procente din noiembrie 2007.

Pe de alta parte, in vara anului trecut, proprietarul RTC Holding vindea ProCa, divizia de distributie de produse IT&C a grupului pentru aproximativ 3-5 milioane de euro catre RHS Company, compania controlata de Dragos Popescu, care tocmai a fuzionat cu Tornado Sistems.

In prezent, grupul RTC mai detine pe aceastra piata compania de solutii IT Sistec, firma infiintata in 1994 si condusa de Marius Capraru, care in 2008 a avut afaceri de 8,6 milioane de euro si profit de 175.000 de euro, potrivit Ministerului de Finante.

Grupul RTC este format din opt divizii: Diverta (lant de librarii), Rafar (fashion si hospitality), Proffice (distributie birotica si papetarie), TCE (transport si logistica), Sistec (IT), Flaro (productie articole pentru industria auto, electronica si electrotehnica, articole de birou si articole scolare), Rimobi (imobiliare si constructii) si Q Power (energie





3. Dorel Nasui (Air International Radio) : 110-115 milioane de euro

3. Dorel Nasui (Air International Radio) : 110-115 milioane de euroDorel Nasui a fondat Air International Radio (AIR) in 1990 o companie de distributie de produse wireless cu sediul in Illinois (SUA), dar care are birouri in 10 tari si vanzari in peste 50 de tari.

Inainte de fondarea companiei, Nasui a lucrat cativa ani la Motorola, in acest moment compania cu afaceri de peste 108 milioane de euro in 2008, conform Forbes, fiind cel mai mare distribuitor Motorola in Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

Cititi mai multe despre Dorel Nasui, fondatorul AIR si unul dintre fondatorii Bancii Transilvania: Dorel Nasui: 'Acum strainii imping afacerile din Romania'


2. Dan Ostahie (Grupul Altex) :125 de milioane de euro

2. Dan Ostahie (Grupul Altex) :125 de milioane de euroDan Ostahie, presedintele Altex, cea mai mare retea locala de distributie de electrocasnice, electronice si produse IT&C este al doilea miliardar din domeniul IT&C si pe pozitia 47 in clasamentul general cu o avere de 125 de milioane de euro in 2008.

De fapt, 2008 a fost si anul cel mai bun al companiei, Altex inregistrand afaceri de 344 milioane de euro fata de 314 mil euro in 2007.

Insa veniturile in 2009 ale omului de afaceri ar putea avea mult de suferit avand in vedere ca in sectorul de retail electroIT s-au inregistrat unele dintre cele mai scaderi la nivelul intregii economii, majoritatea companiilor diminuandu-si vanzarile cu 50% in primul semestru, in special din cauza accesului limitat la credite

“In ultimii trei ani, piata de electroretail a crescut considerabil, sustinuta de creditul de consum, de la un miliard euro in 2006 la peste 1,5 miliarde anul trecut. Segmentele de piata cu cea mai accentuata rata de crestere in tot acest rastimp au fost IT-ul si comunicatiile”, declara in august Dan Ostahie sublinind importanta creditului care a dus implicit la cresterea veniturilor grupului Altex, dar si ale sale.

Astfel, daca in primul semestru al anului trecut, Altex inregistra afaceri de 170 milioane de euro, mai mult cu 47% fata de aceeasi perioada din 2007, criza a facut ca la finalul 2008 compania sa aiba o crestere de 9,5% fata de anul anterior.

Cu toate acestea, in ultimele doua luni reteaua care la inceputul verii avea 50 de magazine a mai deschis inca doua unitati la Cluj si Satu Mare, iar Dan Ostahie spera ca trimestrul al patrulea va aduce o revenire a pietei, pentru 2010 managerul estimand o "schimbare in bine".

Totodata, Cristian Moanta, directorul de marketing si vanzari al Altex evalueaza vanzarile din semestrul al doilea la 104 milioane de euro mai putin cu 40% fata de 2008.

“Abia din 2010 vom asista la o crestere, modesta, ce-i drept, de 10-15%. Sentimentul pozitiv din piata va incuraja cresterea vanzarilor, vor aparea noi oportunitati, poate chiar la nivelul bancherilor. Iar din 2011 nivelul de apreciere pe acest sector va fi mai accelerat si piata va ajunge la 1 – 1,1 miliarde euro, sub nivelul la care se situa inainte de criza”, considera Ostahie.

1. Zoltan Teszari (RCS&RDS) : 400 de milioane de euro

1. Zoltan Teszari (RCS&RDS) : 400 de milioane de euroZoltan Teszari, omul de afaceri oradean care este totodata unul dintre cei mai discreti manageri romani, avea anul trecut o avere de 400 de milioane de euro, suma provenita din RCS&RDS, a patra companie de telecomunicatii pe piata locala, ceea ce il pozitioneaza pe primul loc in topul cel mai bogati afaceristi din domeniul IT&C si pe locul 11 in clasamentul general, potrivit Forbes Romania.

Printre cele mai importante actiuni ale operatorului in acest an se numara lansarea in iulie cu 1,4 milioane de euro a canalului de televiziune Digi Sport, achizitia in iulie pentru aproximativ cinci milioane de euro a 30.000 de clienti de la New Com Telecomunicatii, companie infiintata la Cluj in 2007 si lansarea de la jumatatea lui septembrie a Internetului mobil cu viteze pana la 7,2 Mbps in sapte orase pana la finalul anului urmand extinderea in altele.

Insa criza a afectat RCS&RDS, aceasta scumpind tarifele la cablu, internet si televiziunea prin satelit, in timp ce UPC si Romtelecom s-au intrecut in oferte tot mai avantajoase, iar la sfarsitul lunii august, actionarii RCS&RDS anuntau ca vor discuta in septembrie o posibila majorare de capital cu 207,8 milioane de lei.

In 2007, RCS&RDS a contractat un credit de 500 de milioane de dolari de la ING Bank Amsterdam si Citibank N.A. Londra, unul dintre cele mai mari imprumuturi realizat la nivelul companiilor private din Romania.

Operatorul telecom care are activitati si in Cehia, Croatia, Slovacia, Serbia , Ungaria si Spania a inregistrat anul trecut pierderi de 22,9 milioane euro, fata de un profit de 18,5 milioane euro in 2007, in timp ce cifra de afaceri a crescut cu 11,6% de la 346,5 milioane euro in urma cu doi ani la 386,7 milioane euro in 2008, potrivit Ministerului de Finante.

Anul trecut, numarul de angajati ai companiei a crescut la 6.654, de la 5.807 de salariati in 2007.