1. Facebook - 6,5 mld. dolari

1. Facebook - 6,5 mld. dolariFacebook este cea mai mare retea sociala din lume, cu mai mult de 300 milioane de utilizatori. Din 2008, compania a primit finantari totale de peste 400 milioane dolari, iar printre grupurile care au investit se numara cel mai mare producator software Microsoft (246 milioane dolari) si compania rusa de Internet Digital Sky Technologies (200 mil. dolari).

Analistii sunt sceptici in privinta perspectivelor Facebook chiar daca este greu de ignorat cresterea impresionanta a companiei. Surse din interiorul companiei citate de presa internationala au estimat ca va inregistra venituri de 550 milioane de dolari in acest an, in crestere cu 100% fata de anul anterior.

Compania se bucura de succes prin vanzarea de reclame mai mult decat alte retele sociale datorita numarului sau de utilizatori, a marcii si gretie abilitatii de a dezvolta produse ca reclame care interactioneaza cu audienta. Totusi, Facebook nu a dezvoltat aplicatii care sa aduca venituri ca cele de la Google.

De asemenea, in ultimul an, reteaua sociala a incheiat un acord cu grupul de cercetare Nielsen in domeniul reclamelor online si intentioneaza sa vanda muzica prin intermediul site-ului. La inceputul acestei saptamani, Sheryl Sandberg, directorul operational al Facebook, a anuntat ca discuta cu MySpace despre impartirea continutului intre cele doua site-uri.

2. Wikipedia - 5 mld. dolari

2. Wikipedia - 5 mld. dolariEnciclopedia online cu continut generat de utilizatori Wikipedia ocupa a doua pozitie in acest top, cu o valoare estimata la cinci miliarde dolari. Printre investitorii organizatiei se numara miliardarul indian Vinod Khosla, organizatia Open Society Institute, Fundatia Alfred P. Sloan si Omidyar Network.

Wikipedia este o organizatie non-profit si operarea site-ului nu are scopul de a genera venituri, dar chiar si asa analistii sunt de parere ca aceasta companie este foarte valoroasa. De exemplu, in acest an, vizualizarile paginilor au crescut cu 15%, la 70 miliarde fata de anul anterior. De asemenea, costurile companiei sunt foarte mici, dupa ce continutul este oferit gratuit de catre public.

De asemenea, in urma cu un an, fondatorul enciclopediei online, Jimmy Wales, a lansat site-ul Wikia Search, cu care spera sa atace dominatia Google in segmentul cautarilor online.

3. Betfair - 4,5 mld. dolari

3. Betfair - 4,5 mld. dolariPe a treia pozitie a topului SAI 50+ se afla cel mai mare site de pariuri din Marea Britanie - Betfair - cu o valoare de piata ce ajunge la 4,5 miliarde dolari. Grupul sustine ca are aproximativ doua milioane de clienti si gestioneaza saptamanal aproximativ 50 milioane lire sterline.

Compania a urcat o pozitie fata de anul trecut, dupa ce modelul de business a avut o evolutie destul de buna in timpul crizei economice.

Totusi, analistii chestionati de autorii raportului sustin ca e posibil ca veniturile Betfair sa scada de la 500 milioane dolari la 450 milioane, dupa ce pariorii au fost afectati de criza. In 2006, compania a generat marje de profit in crestere cu 20% si a continuat sa creasca dupa ce compania si-a marit numarul de utilizatori.

Printre investitorii grupului se numara Index Ventures, JP Morgan Partners, Benchmark Capital, UBS Capital si Soft Bank.

4. NewEgg - 3,2 mld. dolari

4. NewEgg - 3,2 mld. dolariOcupantul pozitiei a patra este retailerul american online NewEgg, cu o valoare ce ajunge la 3,2 miliarde dolari. Potrivit Comisiei Americane de Valori Mobiliare (SEC), retailerul online a inregistrat anul trecut venituri in valoare de 2,1 miliarde dolari. Vanzarile au fost stabile in prima jumatate a anului, iar analistii se asteapta ca pana la sfarsitul anului sa aiba o evolutie asemanatoare, ceea ce inseamna venituri estimate de 2,1 milairde dolari si pentru 2009.

Investitorii magazinului online de componente hardware si software sunt Insight Venture Partners si Tekhill US.

5. Craiglist - 3 mld. dolari

5. Craiglist - 3 mld. dolariTop 5 al celor mai valoroase start-up-uri online din lume este completat de Craigslist, reteaua de comunitati online care contine anunturi online clasificate si este evaluata la 3 miliarde dolari. Analistii sustin ca daca ar taxa o parte dintre reclamele sale, Craiglist ar putea genera anual venituri de cel putin un miliard de dolari.

Compania a coborat doua pozitii fata de anul trecut (3), iar compania AIM Group estimeaza ca Craiglist va inregistra venituri de aproximativ 100 milioane dolari, in timp ce analistii ce au participat la raportul SAI sustin ca reteaua va avea venituri de 150 milioane dolari. Cel mai mare site de licitatii online, eBay, detine o participatie de 25% in companie, dupa ce in 2004 a platit aproximativ 30 de milioane dolari.

Cititi aici intreg topul celor mai valoroase start-up-uri online